Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Οι φυσικοθεραπευτές της Καβάλας, του Παγγαίου και της περιοχής εξέπεμψαν SOS, γιατί αν δεν πληρωθούν άμεσα πολλοί θα βάλουν «λουκέτο» στα θεραπευτήριά τους.


Η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ έφερε πολλά προβλήματα.
Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του πρώην ΟΠΑΔ  στο διοικητήριο προχώρησαν οι φυσικοθεραπευτές της περιοχής. Καταλήψεις των γραφείων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) πραγματοποιήθηκαν από φυσικοθεραπευτές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμη πόλεις. Οι φυσικοθεραπευτές διαμαρτύρονται γιατί τρεις μήνες μετά την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ακόμα δεν έχει καθοριστεί πώς και πότε θα πληρωθούν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασφαλισμένους, ενώ είναι απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο από ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.
Οι ίδιοι εξέπεμψαν SOS, γιατί αν δεν πληρωθούν άμεσα πολλοί θα βάλουν «λουκέτο» στα θεραπευτήριά τους. Από την Δευτέρα 2 Απριλίου θα σταματήσουν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ επί πιστώσει.
 Οι φυσικοθεραπευτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην είσοδο του διοικητηρίου και στη συνέχεια ανέβηκαν στο 2ο όροφο που είναι τα γραφεία του πρώην ΟΠΑΔ και σήμερα ΕΟΠΥΥ. Μοίρασαν αρχικά ενημερωτικά φυλλάδια στους υπαλλήλους και στο κόσμο και στη συνέχεια απέκλεισαν την είσοδο των γραφείων. Υπήρξε κάποια μικρή διαφωνία με μια ασφαλισμένη που ήθελε να εισέλθει στα γραφεία, αλλά επιλύθηκε σύντομα.
Ο Αντώνης Τρέχας από την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του περιφερειακού τμήματος Καβάλας – Δράμας του Πανελλήνιου  Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), δήλωσε πως η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ έφερε πολλά προβλήματα. «Εμείς από την αρχή του ΕΟΠΥΥ ζητήσαμε συνεργασία. Εμείς υπήρξαμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, αλλά όχι ο ΕΟΠΥΥ απέναντί μας. Ακόμα δεν έχουμε καταθέσει τα παραπεμπτικά των φυσικοθεραπειών που έχουμε κάνει και δεν ξέρουμε πότε θα τα καταθέσουμε. Αλλά ακόμα και σήμερα να τα καταθέσουμε, με βάση τον νόμο θα πληρωθούμε μετά από 45 ημέρες. Δηλαδή θα είμαστε πέντε μήνες απλήρωτοι».
Επίσης τόνισε ότι διεκδικούν και παλαιότερες οφειλές των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Όπως είπε «εδώ στην Καβάλα είμαστε απλήρωτοι από τον ΟΠΑΔ από τον περασμένο Ιούνιο και από τον ΟΑΕΕ δεν έχουμε πληρωθεί όλο το 2011. Σε άλλες περιοχές τους χρωστάνε από το 2010. Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αφού δεν πληρωνόμαστε και ταυτόχρονα τρέχουν οι υποχρεώσεις μας, χαράτσια, φόροι, δάνεια…».
Ο κ. Τρέχας σημείωσε πως από τη Δευτέρα θα σταματήσουν να κάνουν φυσικοθεραπείες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ επί πιστώσει. Θα τους κόβουν δελτίο παροχής υπηρεσιών και μετά θα πρέπει να απευθύνονται στον ΕΟΠΥΥ για να πάρουν τα χρήματά τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά «κατανοούμε την δύσκολη κατάσταση του κόσμου, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά.
Από την πλευρά του ο Ιωσήφ Μιχαηλίδης είπε πως στη χώρα είναι περίπου 3.000 φυσικοθεραπευτήρια και αν δεν πληρωθούν άμεσα, εκτίμησε πως στους επόμενους δυο – τρεις μήνες θα κλείσουν περίπου 1.000. Έφερε ως παράδειγμα τον εαυτό του, σημειώνοντας ότι «δεν με πληρώνουν και δεν μπορώ και εγώ να πληρώσω τον υπάλληλο που έχω. Έχω τον ΟΑΕΕ απλήρωτο, ούτε την ΔΕΗ δεν έχω να πληρώσω. Για να στήσεις ένα φυσικοθεραπευτήριο χρειάζεσαι 50 με 60 χιλιάδες ευρώ. Πήραμε δάνεια και χρωστάμε και στις τράπεζες. Τι θα γίνει;
Και πρώτα είχαμε προβλήματα με τα ασφαλιστικά ταμεία. Το ένα δεν πλήρωνε, πλήρωνε όμως το άλλο και κάπως κυλούσε η κατάσταση. Όταν ενώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ είμαστε απέναντι σε μια πόρτα και αν δεν πληρώνουν…»     Όπως είπαν ο ΟΑΕΕ τους χρωστά χρήματα για τις φυσικοθεραπείες που έκαναν στους ασφαλισμένους του, εδώ και ένα χρόνο. Οι ίδιοι είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και όταν λένε τουλάχιστον να γίνει συμψηφισμός αυτών που τους οφείλονται από το ταμείο, με τις δικές τους ασφαλιστικές εισφορές που χρωστάνε, δεν το δέχονται.







Υ.Γ.: ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΙΣ 27/03/2012 (ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ). ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΟΛΕΙΣ...

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου