Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Έχει... φρικάρει ο υπ. Υγείας με τα χρέη του ΕΟΠΥΥ

                            XRIMANEWS.GR                                                              
Αν το θέμα της εξόφλησης των φαρμακοποιών ήταν για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας μια απότομη βουτιά στα βαθιά, το θέμα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) μόνο με… ελεύθερη κατάδυση στον ωκεανό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Ο ασφαλιστικός «γίγαντας»  - σημειωτέον ήταν πάγιο αίτημα των δανειστών της χώρας-  συμπληρώνοντας τον πρώτο επίσημο χρόνο ζωής του βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μία περιδίνηση που απειλεί άμεσα την υγεία των 9,5 εκατ. ασφαλισμένων του. Η φαρμακευτική περίθαλψη βρίσκεται στον αέρα και οι ασφαλισμένοι είναι μονίμως σε μια αγωνιώδη αναζήτηση γιατρών και φαρμάκων.
Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ  αγγίζουν πλέον τα  1,7  δισ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτά τα περιβόητα παλαιά χρέη που αφορούν τα ταμεία που εντάχθηκαν σταδιακά στον οργανισμό και τα οποία ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια στιγμή, το ταμειακό απόθεμα του Οργανισμού σύμφωνα με τον πρόεδρο του, κ. Γεράσιμο Βουδούρη, είναι μόλις 5 εκατ. ευρώ.
Το ποσό των 125 εκατ. ευρώ που διεκδικούσαν οι φαρμακοποιοί με τις κινητοποιήσεις τους από τις 23 Μαΐου φαίνεται ότι έχει βρεθεί, όπως ανακοίνωσε χθες και ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ωστόσο οι κινητοποιήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν μέσω των άλλων παρόχων υπηρεσιών υγείας στους οποίους χρωστά ο ΕΟΠΥΥ.
Κινητοποιήσεις και από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ
Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων μετά τους φαρμακοποιούς είναι έτοιμοι να λάβουν οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.  Όπως έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), κ. Μιχάλης Βλασταράκος, εξαρτώντας πάντως τις όποιες οριστικές αποφάσεις από τη συνάντησή του  με τη νέα ηγεσία, αν δεν εξοφληθούν οι συμβεβλημένοι με το Ταμείο γιατροί, οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου θα προχωρήσουν σε αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα με αναγκαστική δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού.
Οι ανεξόφλητες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ. Επίσης, 800 εκατ. ευρώ οφείλονται στις ιδιωτικές κλινικές για νοσήλια και εξετάσεις ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, ενώ σε περίπου 2 δις ευρώ εκτιμώνται τα χρέη προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Τις πταίει για την οικονομική ασφυξία του Οργανισμού
Η διοίκηση του Οργανισμού αποδίδει την οικονομική ασφυξία στη δραστική μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Τα έσοδα επί χάρτου είχαν υπολογιστεί σε 8,5 δισ ευρώ, αλλά στην πράξη δεν ξεπέρασαν ούτε τα  4,5 δις ευρώ! Επιπλέον,  ο ΕΟΠΥΥ «κληρονόμησε» τουλάχιστον 1,5  δισ. ευρώ οφειλές του παρελθόντος, από τα ασφαλιστικά ταμεία που συμπεριέλαβε –παρότι αυτά με νόμο στη συνέχεια «πέρασαν» στο υπουργείο Οικονομικών οι πάροχοι τα χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης.
Το πρόβλημα κλιμακώθηκε όταν το 0,6% της κρατικής χρηματοδότησης  μειώθηκε στο 0,4% του ΑΕΠ, το οποίο λόγω της οικονομικής κρίσης συρρικνώθηκε, προκαλώντας έλλειμμα στον Οργανισμό ύψους 750 εκατ. ευρώ. Αλλά και τα 4,5 δισ. ευρώ  που αναμένονταν λόγω της ύφεσης και της μείωσης των εισφορών, στην πράξη δεν υφίστανται. Είναι ενδεικτικό ότι οι εισφορές στο ΙΚΑ έχουν μειωθεί κατά 10%-15% εξαιτίας της ανεργίας.
Το θέμα του ΕΟΠΥΥ θα μονοπωλήσει το επόμενο διάστημα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Άλλωστε στη χθεσινή έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για τα χρέη των φαρμακείων το… κυρίως πιάτο ήταν η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Το θέμα της δανειοδότησης του Οργανισμού από τραπεζικό ίδρυμα τέθηκε από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα της υλοποίησης της άμεσης χρηματοδότησης του φορέα μέσω των εισφορών του κλάδου ασθενείας των επι μέρους ασφαλιστικών ταμείων που υπάγονται σε αυτόν δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι –σημειωτέον μειωμένες-  εισφορές καταβάλλονται για τις συντάξεις.


ΠΗΓΗ

TO BLOG ΜΑΣ ΣΤΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ

tromaktiko


Το physiokom είναι το blog του του συλλόγου φυσικοθεραπευτών περιφερειακού τμήματος Θράκης. Στόχος μας η ενημέρωση των μελών μας και όχι μόνο, για τις εξελίξεις που αφορούν τη βιωσιμότητα αλλά και την πρόοδο του κλάδου μας.
Ακολουθήστε μας στο:  http://physiokom.blogspot.gr/


ΠΗΓΗ

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ο Θανάσης Γιαννόπουλος νέος διοικητής του ΕΟΠΥΥ;

 Ο Θανάσης Γιαννόπουλος νέος διοικητής του ΕΟΠΥΥ;


Ο καθηγητής ιατρικής και πρώην υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος φαίνεται ότι θα αναλάβει τελικά το δύσκολο πόστο του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο δυναμικός γιατρός και εκ των τομεαρχών Υγείας της ΝΔ δέχτηκε χθες το βράδυ τηλεφωνήματα για την ανάληψη της συγκεκριμένης θέσης.

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Λυκουρέντζος προς φαρμακοποιούς: «Πληρώνω-σταματήστε τις κινητοποιήσεις»!


Με μια ολιγόλογη ανακοίνωση και χωρίς βασικές διευκρινίσεις εμφανίστηκε ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης για το θέμα της αποπληρωμής των φαρμακοποιών. 


Ικανοποιημένοι αλλά επιφυλακτικοί είναι οι φαρμακοποιοί μετά τη συνάντηση που περιμένουν να δουνε χρήματα στους λογαριασμούς τους
Ο κ.Λυκουρέντζος δήλωσε ότι έχουν εξασφαλισθεί τα 125 εκατ. ευρώ που οφείλονται στους φαρμακοποιούς για τον μήνα Απρίλιο και ζήτησε από τον κλάδο να διακόψει τις κινητοποιήσεις του. 



Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε : «με τις αποφάσεις που εξήφθησαν στη σημερινή σύσκεψη εξασφαλίστηκε το ποσό για την εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς του Απριλίου με 125 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ θα καταβληθούν από την Πέμπτη 28 Ιουνίου έως την Πέμπτη έως και την Πέμπτη 5 Ιουλίου. 

Σχετικά με τις οφειλές προηγούμενων ετών, στο άμεσο προσεχές διάστημα θα αποπληρωθούν σύμφωνα με το νόμο. Παρακαλώ τους φαρμακοποιούς να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.
Εμείς οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας». 

Άγνωστο παραμένει τι ακριβώς εννοούσε ο κ.Λυκουρέντζος ότι τα χρέη των προηγούμενων ετών θα εξοφληθούν με βάσει το νόμο καθώς ο νόμος προβλέπει την αποπληρωμή εντός 45 ημερών ενώ ήδη έχουν περάσει χρόνια…

Πάντως ο νέος υπουργός Υγείας αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση παρότι χιλιάδες ασθενείς βασανίζονται καθώς είναι χωρίς φάρμακα. 
Άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι θα ξανασυναντηθεί με εκπροσώπους του κλάδου. 

Από την άλλη οι φαρμακοποιοί είναι ικανοποιημένοι αλλά επιφυλακτικοί με τις εξελίξεις. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου θα αναμένουν να δούνε χρήματα από την αποπληρωμή και στη συνέχεια θα αποφασίσουν. 

Πάντως σε ότι αφορά την αποπληρωμή των οφειλών του 2011 χρειάστηκε ο κ.Αμπατζόγλου να διευκρινίσει ότι σε περίπτωση που η χώρα λάβει χρήματα θα καταβάλει και τις οφειλές της στον κλάδο διαφορετικά όχι. Εξετάζεται ωστόσο στην περίπτωση αυτή να γίνει συμψηφισμός με τα χρέη των φαρμακοποιών προς την εφορία για ΦΠΑ.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Αθήνας που αποτελεί σήμερα και το μεγάλο αγκάθι καθότι συνεχίζει τις κινητοποιήσεις, θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση του Δ.Σ. την Πέμπτη για να καταλήξει σε αποφάσεις ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει και γενική συνέλευση οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει τον κλάδο είναι το γεγονός ότι η νέα ηγεσία δε δίνει λεπτομέρειες για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες και πως θα πληρώνεται ο κλάδος από δω και πέρα. 

Ενδεικτικό άλλωστε της στάσης του νέου υπουργού είναι το γεγονός ότι σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το μεγάλο αυτό θέμα που αφορά στους 9,5 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, περιορίστηκε να πει: "δεν απαντώ σε άλλες ερωτήσεις"!!


ΠΗΓΗ

Πρόβλημα στην γραμμή τηλεφώνου του ΠΣΦ 210-8213905


Λόγω εξωτερικών προβλημάτων του ΟΤΕ στις γραμμές του, το τηλέφωνο του ΠΣΦ 210-8213905 δεν λειτουργεί προσωρινά.
Για όποιες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 210-8213334 και στο φαξ 210-8213760.

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Τίτλοι σπουδών Κινησιοθεραπείας

Σύμφωνα με την υπ΄ αρίθμ. 116/8-6-12 απόφαση του Δ.Σ. του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαικών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), για τους εγγραφέντες μετά τον Ιανουάριο του 2013, οι τίτλοι σπουδών στην Κινησιοθεραπεία δε θα κρίνονται ως αντίστοιχοι με τα πτυχία που απονέμονται από τα Τμήματα Φυσικοθεραπείας των αντίστοιχων ΤΕΙ, ακόμη και μετά από συμπληρωματικές εξετάσεις.


ΠΗΓΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΕΦ

Επιτέλους πέρασε από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ η διευκρινιστική Εγκύκλιος που αναμέναμε, σχετικά με την παροχή Φυσικοθεραπείας σε Ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Εντός των ημερών η δημοσίευσή της.


ΠΗΓΗ

Ενημέρωση Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου προς τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών


Τo ΚΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, θα ήθελε να ενημερώσει τους συναδέλφους για τα ακόλουθα:
  •  Αυτή την περίοδο, το ΚΔΣ αντιμετωπίζει (και δίνει σταδιακά λύσεις) σε ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ διαρθρωτικά θέματα που απασχολούν τον Σύλλογο, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του ομαλά. Η φορολογική ταυτότητα του ΝΠΔΔ, το μητρώο και η κωδικοποίηση του, ο έλεγχος του ταμείου, είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που ΠΡΕΠΕΙ να μπουν σε σωστή σειρά, προτού γίνει οτιδήποτε άλλο…
  •  Το 1ο θέμα το οποίο απασχόλησε τον Σύλλογο μετά τη σύσταση σε σώμα, είναι το θέμα του ΕΟΠΥΥ. Ο Πρόεδρος και ο Γ.Γ. είναι σε συνεχείς επαφές με τα στελέχη του Οργανισμού, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προκύψει κάτι άξιο ανακοίνωσης, δεδομένου ότι προεκλογικά υπήρχε και στον ΕΟΠΥΥ στασιμότητα στην λήψη και εκτέλεση αποφάσεων. Η εντύπωση που δημιουργείται ότι οι εκπρόσωποί μας δεν ασχολούνται με τα θέματα που «καίνε» τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι τουλάχιστον εσφαλμένη.  
  •  Είναι απόφαση του ΚΔΣ, η επίσημη ενημέρωση του ΠΣΦ να γίνεται μέσα από την ιστοσελίδα του. Υπάρχουν και αξιολογούνται σκέψεις για την βελτίωση της διαδραστικής επικοινωνίας μεταξύ των μελών του, αφού πρώτα διασφαλιστεί ο έλεγχος των προσώπων που συμμετέχουν και η επιλογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα «τρέχει» τη συγκεκριμένη διαδικασία.
  • H επικοινωνία των συναδέλφων με τον Σύλλογο ή τους συμβούλους, μπορεί να γίνεται μέσα από τα email των μελών του ΚΔΣ που έχουν ανακοινωθεί, ή το email επικοινωνίας ppta@otenet.gr .
  •   Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι απόψεις μελών του ΚΔΣ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι απολύτως προσωπικές τους, και δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση την πολιτική ή τις επιλογές του ΚΔΣ.
ΠΗΓΗ




Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ Π.Σ.Φ.



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ Π.Σ.Φ.

 Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών απέστειλε έγγραφο προς την Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος του Υπουργείου Οικονομικών με το οποίο ζητούσε απάντηση αναφορικά με την φορολόγηση των φυσικοθεραπευτών.

Σε απάντηση του το Υπουργείο Οικονομικών μας ενημέρωσε για τα εξής:
1.Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 48, του Κ.Φ.Ε, μετά την αντικατάστασή τους με το άρθρο 6 του Ν. 3842/2010, οι οποίες εφαρμόζονται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται από διαχειριστικές χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011 και μετά, χρόνος κτήσης του εισοδήματος από υπηρεσίες ελευθέριου επαγγέλματος θεωρείται ο χρόνος, κατά τον οποίο παρασχέθηκαν οι υπηρεσίες από τον ελεύθερο επαγγελματία. Όταν πρόκειται για παροχή υπηρεσιών διαρκείας, χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που καθίσταται απαιτητό κάθε μέρος τμήμα της αμοιβής για το μέρος αυτό και την υπηρεσία που παρασχέθηκε. Κατ’ εξαίρεση, για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αποκτούν εισόδημα από παροχή υπηρεσιών στο Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, χρόνος κτήσης του εισοδήματός τους θεωρείται ο χρόνος είσπραξής του.

2.Με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 48 του Κ.Φ.Ε., όπως ίσχυαν πριν από την αντικατάσταση και αναρίθμηση τους μες τον ν. 3842/2010, προβλεπόταν ότι χρόνος κτήσης του εισοδήματος από υπηρεσίες ελευθέριου επαγγέλματος θεωρείται ο χρόνος κατά τον οποίο ο δικαιούχος εισέπραξε τούτο. Ως είσπραξη, για την επιβολή και για την παρακράτηση φόρου θεωρείται και η πίστωση του δικαιούχου στα βιβλία του υπόχρεου για την καταβολή της αμοιβής, ύστερα από προηγούμενη επί αποδείξη αναγγελία στο δικαιούχο.

 3.Όπως έχει γίνει δεκτό από τη διοίκηση (σχετ. η Σ913/18-3-1981 διαταγή και τα 1008369/139/Α0012/24-1-2007 και 1110338/1759/Α0012/7-10-1998 έγγραφά μας), δεδομένου ότι η έκδοση των ενταλμάτων πληρωμής από τις Διευθύνσεις Εντελλομένων Εξόδων αποτελεί ασκητό δικαίωμα για το δικαιούχο, ως χρόνος απόκτησης του εισοδήματος των φυσικοθεραπευτών που έχουν συμβληθεί με τα ασφαλιστικά ταμεία θεωρείται εκείνος κατά τον οποίο ο δικαιούχος έλαβε με οποιονδήποτε τρόπο γνώση της έκδοσης του ανωτέρω εντάλματος πληρωμής, η οποία έκδοση συνιστά πίστωση του ποσού της αμοιβής, χωρίς να εξετάζεται ο χρόνος έκδοσης του προβλεπόμενου από τον Κ.Β.Σ. στοιχείου. Τα ασφαλιστικά ταμεία υποχρεούνται στο τέλος του έτους να εκδίδουν σχετική βεβαίωση για κάθε πιστωτή τους, στην οποία εμφανίζεται ο αριθμός των χρηματικών ενταλμάτων που εκδόθηκαν στο όνομά τους, καθώς και το συνολικό ποσό το οποίο θεωρείται ότι εισέπραξαν και αποτελεί εισόδημα που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους που έληξε.

4.Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι, χρόνος απόκτησης του εισοδήματος για τους φυσικοθεραπευτές από παροχή υπηρεσιών στο Δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ., μεταξύ αυτών και τα ασφαλιστικά ταμεία, εξακολουθεί να θεωρείται ο χρόνος είσπραξής του. Συνεπώς, με βάση τα όσα προαναφέραμε, χρόνος απόκτησης του εισοδήματος των φυσικοθεραπευτών εξακολουθεί να θεωρείται το έτος εκείνο που λαμβάνεται το εκκαθαριστικό σημείωμα από το ασφαλιστικό ταμείο και υποχρέωση για φορολόγηση υπάρχει για τα ποσά που αναγράφονται σε αυτό ανεξάρτητα από τον χρόνο έκδοσης του προβλεπόμενου από τον Κ.Β.Σ. στοιχείου.

Συμπερασματικά, οι φυσικοθεραπευτές δεν υποχρεούνται να δηλώσουν στην ετήσια φορολογικής τους δήλωση ποσά τα οποία δεν έχουν εισπράξει, καθώς κρίσιμος είναι ο χρόνος είσπραξης και όχι ο χρόνος έκδοσης του προβλεπόμενου από τον Κ.Β.Σ. στοιχείου.

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Παραπεμπτικά παρακλινικών εξετάσεων στους σχηματισμούς του ΕΣΥ



Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία
και εργαστήρια θεωρούνται αυτοδικαίως συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ και οι
συνταγογραφήσεις των ιατρών, που εργάζονται σε αυτά, αναγνωρίζονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Οι ειδικευμένοι νοσοκομειακοί ιατροί των σχηματισμών του ΕΣΥ (νοσοκομεία, Κέντρα
Υγείας, Αγροτικοί ιατροί) μπορούν να συστήνουν παρακλινικές εξετάσεις στους
ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ σε ηλεκτρονικά παραπεμπτικά και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες
δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή, χρησιμοποιούνται χειρόγραφα
παραπεμπτικά του νοσοκομείου.
Σας επισημαίνουμε ότι, πρωτίστως και κατά προτεραιότητα θα πρέπει να
επιδιώκεται η έκδοση ηλεκτρονικών παραπεμπτικών μέσω του e-diagnosis από τους
ιατρούς των σχηματισμών του ΕΣΥ, με σκοπό την ταχύτερη διεκπεραίωση και εκκαθάριση
των δαπανών από τις οικονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.
Τα χειρόγραφα παραπεμπτικά για παρακλινικές εξετάσεις από τους σχηματισμούς του
ΕΣΥ (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Αγροτικοί ιατροί), μπορούν να συστήνονται από τους
ειδικευμένους γιατρούς, ενώ οι ειδικευόμενοι γιατροί σε συνθήκες εφημερίας ή στα Τμήματα
Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των κρατικών νοσοκομείων, στα Κέντρα Υγείας και οι
αγροτικοί γιατροί, έχουν τη δυνατότητα να αναγράφουν χειρόγραφα παραπεμπτικά για απλές
εξετάσεις, που αντιστοιχούν στις γνώσεις, την εκπαίδευση και την ιδιότητας τους ως ιατροί
άνευ ειδικότητας, υπό την αυτονόητη εποπτεία και καθοδήγηση τους από τους ειδικευμένους
ιατρούς των τμημάτων τους.
Οι εξειδικευμένες εξετάσεις (π.χ. στεφανιογραφίες) ή υψηλού κόστους (π.χ. MRI, CT,
triplex, σπινθηρογραφήματα κλπ) θα πρέπει να συστήνονται από ειδικευμένους γιατρούς.
Τα χειρόγραφα παραπεμπτικά με το λογότυπο του νοσοκομείου θα πρέπει να φέρουν την
υπογραφή και τη σφραγίδα του θεράποντα γιατρού, τη σφραγίδα του νοσοκομείου/Κ.Υ.,
καθώς και έγκριση ελεγκτή ιατρού ΕΟΠΥΥ (εντός του νοσοκομείου ή της Μονάδος Υγείας
ΕΟΠΥΥ κλπ), όταν η αξία του χειρόγραφου παραπεμπτικού υπερβαίνει τα τριάντα (30) Ευρώ
(άρθρο 8 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ).
Εξαίρεση: Τα χειρόγραφα παραπεμπτικά παρακλινικών εξετάσεων που αναγράφονται
από ιατρούς του νοσοκομείου και εκτελούνται στις δομές του νοσοκομείου δεν χρειάζονται
έγκριση ελεγκτή.
Επιπρόσθετα, τα εργαστήρια των σχηματισμών του ΕΣΥ θα πρέπει να εκτελούν τις
κοστολογημένες ιατρικές εξετάσεις χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου, έστω και εάν στα
ηλεκτρονικά παραπεμπτικά έχει τεθεί η ένδειξη συμμετοχής 15%, ενώ θα πρέπει να γίνονται
δεκτά και τα χειρόγραφα παραπεμπτικά άλλων νοσοκομείων ή του ΕΟΠΥΥ (έντυπα πρώην
ΙΚΑ ή συμβεβλημένων ιατρών με το λογότυπο του ιατρείου όταν υπάρχει βεβαιωμένη
αδυναμία έκδοσης ηλεκτρονικού παραπεμπτικού).
Είναι αυτονόητο ότι η πολυπλοκότητα που δημιουργείται από την έκδοση χειρόγραφων
παραπεμπτικών εντός των σχηματισμών του ΕΣΥ, επιλύεται με την ηλεκτρονική
συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων και ως εκ τούτου παρακαλούνται οι γιατροί των
σχηματισμών του ΕΣΥ για την πλήρη προσαρμογή τους και χρήση της εφαρμογής
e-diagnosis.
ΠΗΓΗ

Το κολύμπι είναι ιδανικό για όλες τις μυοσκελετικές παθήσεις


Όλοι οι γιατροί συνιστούν το κολύμπι στη θάλασσα για όλες τις μυοσκελετικές παθήσεις (αρθρίτιδα, οσφυαλγίες, αυχενικό σύνδρομο). Κι αυτό γιατί η θάλασσα προσφέρει ιδεώδεις συνθήκες λόγω της άνωσης, με αποτέλεσμα οι κινήσεις να γίνονται εύκολα και ευχάριστα. 

Είναι γνωστό ότι το κολύμπι θεωρείται ένας από τους καλύτερους τρόπους άσκησης, καθώς γυμνάζει όλο το σώμα αρμονικά και ομοιόμορφα, χωρίς να δίνεται έμφαση μόνο σε ένα μέρος του, όπως γίνεται με άλλα αθλήματα. Το γεγονός ότι η εκγύμναση γίνεται στο νερό και μάλιστα το θαλασσινό, έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα, το γεγονός ότι μειώνει τις έντονες καταπονήσεις του σώματος εξαιτίας της άνωσης. 
Γνωρίζατε όμως ότι το κολύμπι στη θάλασσα μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και θεραπευτικά για ορισμένες μυοσκελετικές παθήσεις που ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους; Αν ανήκετε κι εσείς σ’ αυτή την κατηγορία, μάθετε ποια τεχνική είναι η πιο κατάλληλη για σας, ανάλογα με την πάθησή σας. 

Τέσσερις είναι οι βασικές τεχνικές κολύμβησης: το ελεύθερο ή αλλιώς γνωστό ως κρόουλ, το ύπτιο, το πρόσθιο και η πεταλούδα. Πριν όμως αρχίσετε το κολύμπι, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε μία προετοιμασία του σώματός σας από τη στεριά, κάνοντας κάποιες ασκήσεις που θα διευκολύνουν την κολύμβηση και θα σας χαρίσουν αυτοπεποίθηση.

Με αυτόν τον τρόπο δεν θα είστε εντελώς αγύμναστοι όταν βουτήξετε στη θάλασσα και έτσι θα αποφύγετε μικροτραυματισμούς ή άλλα προβλήματα. Να έχετε επίσης υπόψη σας ότι δεν θα πρέπει να υπερβάλλετε ούτε στο χρόνο κολύμβησης ούτε στην ένταση του ρυθμού, για να μην καταπονήσετε το σώμα σας. Το ιδανικό είναι να αυξάνετε αργά και σταδιακά τόσο το ρυθμό όσο και τη χρονική διάρκεια.

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Μετά την κάλπη: το μέλλον του ΕΟΠΥΥ! Τι θα κάνει η ΝΔ!


Τι θα απογίνουν άραγε οι Έλληνες ασφαλισμένοι (περίπου 9,5 εκατ.) αν δεν επιζήσει ο ΕΟΠΥΥ;  Και το ζήτημα είναι πως θα λειτουργήσει η νέα κυβέρνηση με το νεοσύστατο και υπό κατάρρευση οργανισμό από τον οποίο κρέμονται οι 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι. 



Ανεξάρτητα από το κυβερνητικό σχήμα που θα δημιουργηθεί και με ποιες συνεργασίες, το μόνο βέβαιον είναι πως οι Έλληνες ασθενείς χρειάζονται περίθαλψη. Το εγχείρημα ΕΟΠΥΥ του ΠΑΣΟΚ απεδείχθη θνησιγενές καθότι δε χρηματοδοτήθηκε σωστά από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του. 
Ελέω τρόικας τα κονδύλια γα την υγεία μειώθηκαν δραστικά, με αποτέλεσμα ο φορέας να μην μπορεί να λειτουργήσει. 
Η ΝΔ που βγήκε πρώτο κόμμα, όπως όλα δείχνουν, θα αλλάξει τα …αλλαγμένα του ΠΑΣΟΚ για να δημιουργήσει νέα …παρόμοια. 
Ειδικότερα, όπως έχει προεκλογικά δεσμευτεί, θα δημιουργήσει ένα Πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας με την αντίστοιχη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύει να αλλάξει τον ΕΟΠΥΥ αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησης των μονάδων υγείας. 
Συγκεκριμένα θα αφαιρέσει από τον ΕΟΠΥΥ την παραγωγή υπηρεσιών υγείας. Πως θα γίνει αυτό; 
Θα πάρει όλες τις μονάδες Υγείας, δηλαδή τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ και μαζί με τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία, θα τα εντάξει στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που θα δημιουργηθεί. 
Το σύστημα αυτό θα διοικείται σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας από γενικό διευθυντή πρωτοβάθμιας υγείας και θα αναφέρεται σε ειδική γραμματεία πρωτοβάθμιας υγείας στο υπουργείο υγείας.

Πηγές αναφέρουν ότι με βάση τους σχεδιασμούς στη Συγγρού, η χρηματοδότηση του συστήματος που σήμερα πάσχει δραματικά, θα γίνεται μέσω ενός κεντρικού λογαριασμού υγείας που θα τροφοδοτείται από τις ασφαλιστικές εισφορές για την υγεία, την κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ αλλά και την κρατική επιχορήγηση των νοσοκομείων. Οι προμηθευτές θα πληρώνονται μέσω αλληλόχρεων λογαριασμών. 

Πως θα βρεθούν άμεσα τα 2,5 δις που λείπουν από τα ταμεία του φορέα; Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΔ με την άφιξη του …πρώτου ρευστού από τους δανειστές μας, θα σπεύσει να διαθέσει τα απαραίτητα χρήματα για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες που σχετίζονται κυρίως με χρέη του παρελθόντος. Όμως θα προχωρήσει και σε συμψηφισμούς (με ΦΠΑ και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις) με τους φορείς παροχών υγείας όπως στους φαρμακοποιούς ώστε να κλείσουν οι …αμαρτίες του χθες και να υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα. 

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΕΟΠΥΥ: Οι γιατροί παίρνουν τη σκυτάλη



Δεν προλαβαίνει να κλείσει ένα μέτωπο, ανοίγει άλλο στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Μετά την - κατά τα φαινόμενα - ομαλοποίηση της κατάστασης με τους φαρμακοποιούς, τη σκυτάλη παίρνουν οι γιατροί και μάλιστα με...άγριες διαθέσεις.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλης Βλασταράκος, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι αν δεν εξοφληθούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, θα προχωρήσει σε αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα με αναγκαστική δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού!

Η απόφαση ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο του ΠΙΣ, ο οποίος - σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο - θα καθορίσει τη στάση του αμέσως μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

'Βόμβα'

Σε ανάλογο κλίμα είναι οι αναφορές της Ένωσης Γιατρών ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως 'υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί, λόγω της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους και τους ιατρούς'. 

Οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι η υποχρηματοδότηση του Οργανισμού έχει επιφέρει τεράστια προβλήματα στην υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και στα όρια της απόγνωσης τους συμβεβλημένους ιατρούς, που παρά τις διακηρύξεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και παρά τις συμβατικές υποχρεώσεις που ο Οργανισμός έχει αναλάβει, δεν έχουν αποζημιωθεί παρά σε ένα μικρό μέρος για το έργο που παρέχουν. 

Οι συμβεβλημένοι ιατροί - αναφέρουν - αναλογιζόμενοι την υψίστη κοινωνική τους αποστολή και την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, προσέφεραν μέχρι τώρα τα μέγιστα για την το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.

Έχουν, όμως, προ πολλού ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια αντοχών εξαιτίας της έλλειψης στοιχειώδους ευαισθησίας εκ μέρους του Οργανισμού να τους αποζημιώνει έγκαιρα για το παρεχόμενο έργο, πρακτική που αποτελεί συνέχεια των μη αποδιδομένων οφειλών των Ταμείων προς τους γιατρούς την τελευταία διετία, ήδη τα χρέη του οργανισμού παλαιά και νέα ξεπερνούν τα 570 εκατομμύρια ευρώ.    

Προς εκτόνωση βαίνει η κρίση με τα φαρμακεία


Σε ομαλοποίηση οδηγείται η κατάσταση με τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.
Η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποφάσισε την Πέμπτη την εκταμίευση προς τους φαρμακοποιούς ποσού 122,1 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι των οφειλών του Απριλίου.
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ενέργεια, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε διακοπή των κινητοποιήσεων από την πλευρά των φαρμακοποιών.
Σχετική σύσταση απεύθυνε το βράδυ της Τετάρτης στους τοπικούς Συλλόγους και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).
Ο ΠΦΣ αποφάσισε να προτείνει στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους την αναστολή των κινητοποιήσεων, αφού ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των συνταγών μηνός Απριλίου και με χρονικό ορίζοντα εξόφλησης εντός των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.
Με βάση τη σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών, ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να εξοφλήσει το σύνολο των συνταγών Απριλίου έως τις 23 Ιουνίου.

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν σχετικής οδηγίας που δόθηκε από το Υπουργείο Υγείας 
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο ΕΟΠΥΥ θα εξακολουθεί να παρέχει Υγειονομική 
Περίθαλψη τους ασφαλισμένους του κλάδου τραπεζών του ΤΑΥΤΕΚΩ (Τ.Α.Π.-
Ε.Τ.Β.Α., Τ.Α.Π.-Ε.Τ.Ε., Τ.Α.Π.Τ.Π.Γ.Α.Ε.).


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Βάλε …βγάλε το ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ! Ρήγμα στην υπηρεσιακή κυβέρνηση



Μείζον πολιτικό θέμα προέκυψε για την υπηρεσιακή κυβέρνηση λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές με αφορμή την απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη να εξαιρέσει τους τραπεζικούς από την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ την ώρα που οι διαδικασίες είχαν ήδη ολοκληρωθεί. 


Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αργά το βράδυ της Τρίτης με αποτέλεσμα την απόσυρση της απόφασης Ρουπακιώτη. 

Λίγες μόνο ημέρες πριν τη δεύτερη εκλογική διαδικασία, φωτιές άναψε απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη να εξαιρέσει τους τραπεζικούς (ΤΑΥΤΕΚΩ) από τη ένταξη του κλάδου υγείας τους στον ΕΟΠΥΥ τη στιγμή μάλιστα που είχε ενσωματωθεί από την 1η Μαΐου. 



Πληροφορίες του iatropedia ότι ο κ.Ρουπακιώτης προέβη σε αυτήν την ενέργεια χωρίς να ενημερώσει το συνάδελφό του και αρμόδιο υπουργό Υγείας Χρήστο Κίττα ούτε τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, επιβεβαιώνονται καθώς αργά το βράδυ της Τρίτης συγκλήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη ΠΙκραμμένο και παρουσία των δύο υπουργών Κίττα και Ρουπακιώτη. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του καθώς όχι μόνο δε ρωτήθηκε αλλά βρέθηκε μπροστά στην ήδη ληφθείσα απόφαση του κ.Ρουπακιώτη. 

Μετά από παρεμβάσεις του πρωθυπουργού ο κ.Ρουπακιώτης απέσυρε τελικώς αργά το βράδυ την απόφασή του που στηριζόταν σε πρόσφατη τοπολογία Λοβέρδου που έδινε το δικαίωμα αποχώρησης Ταμείων από τον ΕΟΠΥΥ εφόσον διέθεταν οικονομοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει τη βιωσιμότητά τους. Η τροπολογία προβλέπει επίσης μετατροπή του Ταμείου σε  Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) το οποίο όμως δε δικαιούται κρατικής επιχορήγησης.


ΠΗΓΗ

Π.Τ.ΘΡΑΚΗΣ

Συγκροτήθηκε η Δ.Ε. του περ.τμήματος ΘΡΑΚΗΣ 

Πρόεδρος Καμαργιάννη Τριανταφυλλιά
Αντιπρόεδρος Μαυρίδης Βασίλης
Γ.Γραμματέας Καρσάκου Αναστασία
Ταμίας Κώττα Ελένη
Μέλος Κούτρας Χρήστος

Λόγω απουσίας μέλους στη Δ.Ε. του νομού Ξάνθης ορίσαμε δύο μέλη άτυπα εκπροσώπ
ους ώστε να έχουμε άμμεση πληροφόρηση για ότι συμβαίνει στο νομό.

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΕΟΠΥΥ: Φυλλορροεί το μεγαλύτερο Ταμείο


Δραματικές εξελίξεις συντελούνται στον μεγαλύτερο φορέα παροχής υπηρεσιών Υγείας.
Τρία Ταμεία τραπεζών (ΤΑΥΤΕΚΩ) ζητούν να αποχωρήσουν από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κάνοντας χρήση πρόσφατης τροπολογίας Λοβέρδου (Νόμος 4075/2012).
Η σχετική απόφαση εγκρίθηκε από τον υπουργό Εργασίας κ. Αντώνιο Ρουπακιώτη και αφορά τα Ταμεία των τραπεζών ΕΤΒΑ (ΤΑΠ – ΕΤΒΑ), Εθνικής (ΤΑΠ – ΕΤΕ) και των Πίστεως, Γενικής και Αμέρικαν Εξπρές (ΤΑΠΤΠΓΑΕ), τα οποία υπάγονται στο ΤΑΥΤΕΚΩ.
Για την αποχώρησή τους από τον ΕΟΠΥΥ, τα διοικητικά συμβούλια των εν λόγω Ταμείων επικαλέστηκαν την 324/2012 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Με την έγκριση της απόφασης, αναστέλλεται η από 31 Δεκεμβρίου 2012 ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ, καθώς έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και τη μετατροπή τους σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.
ΕΤΑΑ
Σε ανάλογη ενέργεια προχωρεί και το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ).
Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, αποφάσισε στις 26 Απριλίου την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 44 του νόμου 4075/2012, η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε τομείς Υγείας να εξαιρούνται από την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ.
Στο πλαίσιο της απόφασής του, κάλεσε τους επιστημονικούς συλλόγους των ασφαλισμένων να αποφασίσει περί της ένταξης ή μη. Στο σύνολό τους, οι Σύλλογοι έχουν αποφασίσει την εξαίρεσή τους.
Εκκρεμεί η σύνταξη αναλογιστικής μελέτης, ώστε να ληφθεί η απόφαση εξαίρεσης από τον ΕΟΠΥΥ πριν τις 31 Δεκεμβρίου.
Στις 31 Μαΐου, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΑΑ αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση της λειτουργίας των Τομέων Υγείας του Ταμείου με το ήδη υπάρχον καθεστώς.

Περίσσευμα 20 εκ. στο ΕΟΠΥΥ;


‘Άσπρη τρύπα’ διαπιστώνει ο ΕΟΠΥΥ, με αφορμή τα συνεχή αιτήματα πληρωμής από τους προμηθευτές του. 


Το κύριο σημείο είναι ο τομέας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Γι΄ αυτόν λοιπόν, είχε υπολογιστεί μηνιαία δαπάνη, της τάξης των 55 εκ. ευρώ. Αντ΄ αυτού όμως, η μηνιαία δαπάνη από την αρχή του χρόνου, κυμαίνεται μεταξύ 32-38 εκ. ευρώ. 


Ποιος είναι ο λόγος που προκύπτει η διαφορά; 


Οι ‘ψίθυροι’ της αγοράς κάνουν λόγο για το rebate 10-20% στις εξετάσεις, ανάλογα με την πληθώρα εξετάσεων ανά διαγνωστικό κέντρο, μέτρο που έχει μειώσει το μέσο κόστος συνταγής. 


Βλέπω τον εισηγητή του μέτρου, αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Κυριάκο Σουλιώτη, να ‘πετάει από τη χαρά του'!


ΠΗΓΗ

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Συγκρότηση Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου Π.Σ.Φ.





ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ


ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ Ο.Τ.Ο.Ε. ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΟΥ Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω. ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΜΕΧΡΙ 31/12/2012.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΔΩ


8/6/2012 - ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ! - ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ "ΕΟΠΥΥ" ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 31/12/2012 - ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4075/2012 - ΑΡΘΡΟ 44 - ΠΑΡ. 14 , ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΟΜΕΑ - ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ο.ΤΟ.Ε : OTOE_DELTIO_TYPOU    - ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ  ΚΑΝΟΝΙΚΑ , ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟ == ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ==  ΠΟΥ ΙΣΧΥΕ ΚΑΙ ΠΡΙΝ, ΩΣ ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥ "ΤΑΥΤΕΚΩ - ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ" , ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ 31/12/2012.  - ΑΠΟ  ΤΗΝ 1/1/2013 ΚΑΙ  ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ  ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΤΟΥ  ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ, ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΜΕΝΟ - ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΑ-  ΑΠΟ Ν.Π.Δ.Δ. ΣΕ  Ν.Π.Ι.Δ. -  ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ. ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ : 210 8808804 - 210 3249126 . - ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ SITE ΜΑΣ ! 
http://taapt.gr/ )                

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Συνάντηση ΑΔΕΔΥ με ΕΟΠΥΥ

 Συνάντηση ΑΔΕΔΥ με ΕΟΠΥΥ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ), καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτόν, έθεσε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Οργανισμού.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε το θέμα της υποχρηματοδότησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την αδυναμίας του να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις αφενός απέναντι στους ασφαλισμένους και στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και αφετέρου απέναντι σε προμηθευτές και φαρμακοποιούς, ενώ τέθηκαν επίσης τα μεγάλα λειτουργικά και οργανωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα τόσο η Κεντρική Υπηρεσία όσο και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις και Υπηρεσίες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι οποίες, όπως επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ, λειτουργούν από την αρχή του έτους χωρίς σύστημα μηχανογράφησης και χωρίς επαρκές προσωπικό.
Επιπρόσθετα τονίστηκαν τα προβλήματα που αφορούν τους ασφαλισμένους τόσο εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί αρκετά σημεία του όσο και εξαιτίας της έλλειψης γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ σημειώνεται ότι ενώ απαιτούνται 22.000 γιατροί -σύμφωνα με τη Διοίκηση του Οργανισμού- αυτή τη στιγμή εργάζονται για τον ΕΟΠΥΥ μόνο 11.000 γιατροί. Η διοίκηση του Οργανισμού έδωσε τη διαβεβαίωση ότι έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των κενών, ισχυρίστηκε ότι αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί λόγω της μακράς προεκλογικής περιόδου και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί αμέσως μετά τις εκλογές.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ σχετικά με την ανάγκη άμεσης αποπληρωμής των δαπανών υγείας 1,5 εκατομμυρίου ασφαλισμένων (του Ο.Π.Α.Δ.), οι οποίοι, όπως υπογραμμίστηκε, δεν έχουν πληρωθεί έως σήμερα καμία από τις δαπάνες υγείας που έχουν υποβάλλει τα έτη 2011-2012 (σε πολλές περιπτώσεις και παλαιότερες). Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υποστήριξε ότι το θέμα αυτό συνδέεται με τεχνικής φύσης προβλήματα του συστήματος μηχανογράφησης του Οργανισμού, εκφράζοντας τη δέσμευση ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ήρθαν Γερμανοί και Σουηδοί για …ηλεκτρονική βοήθεια!





Μπορεί το τελευταίο διάστημα οι Γερμανοί να …μην είναι φίλοι μας, ήρθαν ωστόσο παρέα με Σουηδούς για «ηλεκτρονική» βοήθεια. Θα μας παράσχουν τα φώτα τους για να βελτιώσουμε και εμείς τις γνώσεις μας στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Τι θα κάνουν και με ποιους θα συνεργασθούν;

 Μετά τις περιπέτειες με το χάκινγκ που έριξε τη σελίδα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και άφησε χωρίς φάρμακα εκατοντάδες ασθενείς, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα του συστήματος, Γερμανοί και Σουηδοί ειδικοί έφθασαν στη χώρα μας προκειμένου να συνεργασθούν με τους αντίστοιχους Έλληνες ειδικούς της ΗΔΙΚΑ. 
Στόχος να μεταφερθεί η τεχνογνωσία τους και στους Έλληνες που «τρέχουν» την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και να μην αντιμετωπίσουν στο μέλλον προβλήματα όπως πρόσφατα. 

Το διήμερο …σεμινάριο στους επιστήμονες της ΗΔΙΚΑ πραγματοποιείται στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Υγείας όπου μεταξύ άλλων οι Έλληνες της ΗΔΙΚΑ ενημερώνουν τους ξένους συναδέλφους τους για το τι προβλήματα δημιουργήθηκαν στο παρελθόν αλλά και για τη νέα πλατφόρμα του συστήματος που εφαρμόσθηκε πρόσφατα. 

Εξάλλου η παλαιότερη πλατφόρμα του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποδείχθηκε ανεπαρκής καθώς δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στο μεγάλο αριθμό των ασφαλισμένων που εντάχθηκαν στο σύστημα, κάνοντας την αντικατάσταση της αναγκαία. 

Η αλήθεια είναι πως ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε στην ένταξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μόνο των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ. Με την ένταξη και των άλλων μεγάλων ταμείων στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ, από 50 χιλιάδες συνταγές, που είχε εκτιμηθεί ότι θα επεξεργάζονταν καθημερινά, ο αριθμός εκτινάχθηκε σε πάνω από τα 2,5 εκατομμύρια! 

Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης, Βλάση Σφυρόερα, «δεδομένου ότι ο όγκος των συνταγών έβαινε συνεχώς αυξανόμενος, παρουσιάστηκαν τεχνικά προβλήματα στην εφαρμογή με αποτέλεσμα την οριστική διακοπή της και την αντικατάστασή της με νέα πλατφόρμα η οποία δημιουργήθηκε από το προσωπικό της Η.ΔΙ.Κ.Α. αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία που αποκτήθηκε από την προηγούμενη εφαρμογή» .

Η νέα πλατφόρμα αποτελεί τη μεγαλύτερη εφαρμογή από όσες «τρέχουν» αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, επιτρέποντας την καταχώρηση και εκτέλεση τουλάχιστον του 50% των συνταγών, καθώς στο σύστημα έχουν πιστοποιηθεί 10.764 φαρμακοποιοί και 36.566 γιατροί.

Επιπλέον, επιτρέπει τη γρηγορότερη επεξεργασία των συνταγών, με λιγότερο από 3 λεπτά ανά καταχώρηση, ενώ είναι πιο ασφαλής, ζήτημα κρίσιμο μετά τις επιθέσεις των χάκερ, λίγο μετά την «επίσημη» πρεμιέρα του συστήματος.


ΠΗΓΗ