Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Τρόικα: Κόψτε κι άλλο από την Υγεία! Ποιες παροχές ΕΟΠΥΥ κάνουν φτερά


ο Θεό τους δε φαίνεται να έχουν οι δανειστές μας καθώς δεν είναι ακόμα ευχαριστημένοι από τα αλλεπάλληλα κουρέματα στο χώρο της Υγείας καθώς θεωρούν ότι υπάρχει ακόμη δυνατότητα. Τι είπαν για τον ΕΟΠΥΥ και τι ζήτησαν να κοπεί κι άλλο από το σύστημα υγείας και τις παροχές. 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

«Διαβασμένοι» και ιδιαίτερα σκληροί και κάθετοι εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της τρόικας που συναντήθηκαν με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχουν ξεκινήσει. 
«Κόψτε κι άλλο» είπαν ούτε λίγο ούτε πολύ καθώς θεωρούν ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο στο χώρο της Υγείας. 

Ζήτησαν αναλυτικά όλα τα στοιχεία για τις δαπάνες, τα χρέη του φορέα αλλά και τις παροχές που δίνονται στους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους. Μάλιστα όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του iatropedia, ζήτησαν επιμόνως να προχωρήσουν άμεσα οι περικοπές στις παροχές προς τους ασφαλισμένους ώστε να περιορισθούν περαιτέρω οι δαπάνες. 

Γι αυτό και το ψαλίδι στον ΕΟΠΥΥ συνεχίζεται και εντείνεται. Ειδικότερα οι τροϊκανοί επέμεναν ιδιαίτερα στα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών για νοσηλεία σε κλινικές. Αυτές διαμορφώνονται πλέον στο 50% για όσους ανήκουν στον ΟΓΑ και 30% για όλους τους υπόλοιπους.  Κάτι που ισχύει φυσικά και για τα ιδιωτικά μαιευτήρια. 

Επίσης ζήτησαν κι άλλες περικοπές σε …πολυτέλειες όπως τις θεωρούν, σαν τα ορθοπεδικά είδη που δίνονται σε τραυματισμούς κ.λ.π., στις μετακινήσεις ασθενών για θεραπεία όπως είναι οι νεφροπαθείς, στα επιδόματα τοκετού, στα γυαλιά οράσεως τα οποία πλέον θα ανανεώνονται κάθε 4 χρόνια και με τη μισή αποζημίωση, καθώς μεταξύ άλλων και σε φυσιοθεραπείες

Ιδιαίτερα εστίασαν όμως και στα φάρμακα που αποζημιώνονται  από τον ΕΟΠΥΥ ενώ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να πρέπει να πέσει κι άλλο μαχαίρι. 
Πολυέξοδο θεωρούν όμως και το σύστημα με τους συμβεβλημένους γιατρούς γι αυτό και ζητούν άμεσα να κοπεί άλλο ένα 10% από το ιατρικό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ. Να σημειωθεί ότι το 2012 είχε περιορισθεί άλλο ένα 10%.

iatropedia.gr

Εκδοση από τον ΕΟΠΥΥ του εντάλματος πληρωμής του Οκτωβρίου 2012 για ατομικές επιχειρήσεις και εταιρείες

ΕΣΠΑ και εργαστήριο φυσικοθεραπείας



ΘΕΜΑ: «Ένταξη στην νέα δράση ενίσχυσης ΕΣΠΑ 2013 του εργαστήριου φυσικοθεραπείας».

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών έλαβε γνώση του προγράμματος της νέας δράσης ενίσχυσης ΕΣΠΑ 2013 και διαπίστωσε ότι ενώ μέχρι πρόσφατα υπήρχαν σχετικά προγράμματα για το εργαστήριο φυσικοθεραπείας, δεν υπάρχει πλέον σχετική πρόβλεψη. Το γεγονός αυτό είναι ανεπίτρεπτο στην συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, όπου η ανεργία καλπάζει στο επάγγελμά μας, με αποτέλεσμα πολλοί φυσικοθεραπευτές να φεύγουν στο εξωτερικό.
Όπως γνωρίζετε, το εργαστήριο φυσικοθεραπείας απαιτεί εξοπλισμό βάσει νόμου και θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην δράση ενίσχυσης, διότι η επιδότηση αγοράς σύγχρονου εξοπλισμού, θα συμβάλει στη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.
Σας καλούμε, να συμπεριλάβετε το εργαστήριο φυσικοθεραπείας άμεσα, για όλη την Ελλάδα, Αττική και Περιφέρεια, διότι η έκδοση άδειας λειτουργίας του προϋποθέτει την επένδυση ιδιαιτέρως υψηλού κεφαλαίου για την αγορά ποιοτικού φυσικοθεραπευτικού εξοπλισμού (Π.Δ. 29/87), όπως άλλωστε ορίζει και ο κανονισμός της Ε.Ε για την χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων.
            Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στα θέματα Υγείας, θεωρούμε ότι θα μεριμνήσετε άμεσα για την επίλυση του ζητήματος.

 ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ            ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ






Κατεπείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας (Σχέδιο Νόμου).


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΔΩ

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Κόβονται εξετάσεις, φάρμακα, επίδομα τοκετού στον ΕΟΠΥΥ



Σκληρές περικοπές σε φάρμακα, εξετάσεις και επιδόματα θα δουν το επόμενο διάστημα 10 εκατ. Ελληνες που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς ανακοίνωσε «ψαλίδι» 1,1 δισ. ευρώ στις δαπάνες του Ενιαίου Οργανισμού κάτι που σημαίνει ότι εκτός από τον εξορθολογισμό και το «νοικοκύρεμα», θα περικοπούν δραστικά και σημαντικές υπηρεσίες και παροχές για τους ασφαλισμένους. Οπως για παράδειγμα το επίδομα τοκετού. Ο κ. Σαλμάς αναφέρθηκε στο επίδομα τοκετού, το οποίο χορηγήθηκε σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως, ενώ ο νόμος όριζε ότι το επίδομα λαμβάνουν όσες δεν γεννούν σε νοσοκομείο. Και διευκρίνισε ότι πλέον θα εφαρμοστεί ο νόμος τονίζοντας ότι «ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα νοσήλια στα ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια, δεν μπορεί να δίδει και επίδομα».
Η εξοικονόμηση στον ΕΟΠΥΥ θα γίνει ως εξής: Περί τα 400 εκατ. ευρώ με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού Παροχών. Επίσης, εξοικονόμηση ύψους 200 εκατ ευρώ θα προκύψει από τις διορθώσεις στην εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων (ΚΕΝ) στα νοσοκομεία. Για τις απεικονιστικές εξετάσεις ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει φέτος έως και 96 εκατ. ευρώ λιγότερα (από 307 εκατ το 2013 θα είναι από 211-265 εκατ.), μετά τη ανακοστολόγηση των ιατρικών εξετάσεων. Όπως είπε ο υπουργός, το 2012 η μαγνητική τομογραφία κόστιζε στον ΕΟΠΥΥ 240 ευρώ και σήμερα 135 ευρώ, η αξονική 71 ευρώ και τώρα από 40 ευρώ.
Επίσης, περίπου 15 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των νεφροπαθών, 60 εκατ ευρώ από τις φυσιοθεραπείες και 31 εκατ ευρώ από τις νέες ρυθμίσεις για τα οπτικά είδη.



Έκανε οικονομία ο ΕΟΠΥΥ

Έκανε οικονομία ο ΕΟΠΥΥ

Έκανε οικονομία ο ΕΟΠΥΥ 

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την εξοικονόμηση  των δαπανών του   ΕΟΠΥΥ από την εφαρμογή του νέου κανονισμού παροχών Υγείας όπως εξελίσσονται μέχρι στιγμής.
Μετά από όλες τις εξορθολογιστικές  ενέργειες, τις οποίες παρουσίασε  ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς , η εξοικονόμηση δαπανών  ενδεικτικά  έχει  ως  εξής :
Το οικονομικό όφελος  που προκύπτει από την περιστολή  στις  διαγνωστικές  εξετάσεις, για το 2013 εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 93.663.699 ευρώ.
Στις  ιδιωτικές κλινικές  η αναμενόμενη εξοικονόμηση δαπανών  για το 2013 με βάση τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2012 θα φτάσει τα 272.485.993 ευρώ.
"Πέρυσι όλοι μιλούσαν για κατάρρευση του ΕΟΠΠΥ. Τώρα που φαίνονται τα αποτελέσματα του νοικοκυρέματος που κάνουμε, οι ασφαλισμένοι θα αποκτήσουν ξανά αξιόπιστη δημόσια ασφάλιση υγείας", δήλωσε σχετικά με το θέμα ο κ. Σαλμάς.

Δείτε τους σχετικούς πίνακες
 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ Κ. ΣΑΛΜΑ ΠΕΡΙ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ


ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΖΗΤΑΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ......
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤ1 ΟΠΟΥ ΣΤΟ 30:57 ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗ "ΣΠΑΤΑΛΗ" ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΜΕ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΞΙΑΣ 29.000 ΕΥΡΩ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΕΦ

Eφαρμογή ορισμένων διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.) - Διευκρινιστική Εγκύκλιος (ΠΟΛ 1036/22-02-13). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΔΩ

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΕΦ

Εκδόθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ τα εντάλματα πληρωμής των φυσικοθεραπευτών για το μήνα Οκτώβριο 2012.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ Π.Τ. ΕΒΡΟΥ-ΡΟΔΟΠΗΣ-ΞΑΝΘΗΣ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ. κ’ Ψ.Υ.), ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Έβρου «ΣυνεχίΖΩ» και το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών σας προσκαλούν στην Ημερίδα με θέμα: «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΪΑΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ».
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013 στην αίθουσα «Σαμοθράκη» του ξενοδοχείου Grand Hotel Egnatia, στο πάρκο Εγνατία στην Αλεξανδρούπολη, ώρα 17:30 – 20:30.





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
17:30 – 18:00 Προσέλευση – Εγγραφές
18:00 – 18:15 Χαιρετισμοί – Σύντομη παρουσίαση  της Ε.Κ.Ψ. κ’ Ψ.Υ
Α. Σπυρίδου, Πρόεδρος Συλλόγου «ΣυνεχίΖΩ»
Τ. Καμαργιάννη, Πρόεδρος Π.Τ. Θράκης Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών
Α. Γιαντσελίδου, Επιστημονική Υπεύθυνος Προγράμματος                                                                                                                                                                                                               Ευαισθητοποίησης & Ενημέρωσης σε Θέματα Ψυχ. Υγείας           
18:15 – 19:00          «Η διατροφή κατά την περίοδο της θεραπείας ασθενών με καρκίνο»
                             Ι. Τζιανάβαρλης, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

19:00 – 19:15          ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

19:15 – 20:00          «Οστεοπόρωση:Ιατρική και Φυσικοθεραπευτική Προσέγγιση»
                             Π. Μπεμπελέτση, Φυσικοθεραπεύτρια

                             «Λεμφοίδημα: Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση»
Ε. Χατζηβασιλειάδου, Φυσικοθεραπεύτρια

«Παρουσίαση των φυσικοθεραπευτικών μέσων που χρησιμοποιούνται στην αποκατάσταση του λεμφοιδήματος»
Α. Αντωνούδης, Φυσικοθεραπευτής

20:00 – 20:30 Συζήτηση – Κλείσιμο Ημερίδας                          
        Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης



Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Στήριξη και συμμετοχή του κλάδου των φυσικοθεραπευτών στην απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ Τετάρτη 20/2/2013


Αθήνα, 19/2/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών στηρίζει και συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της Τετάρτης 20 Φεβρουαρίου 2013».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών στηρίζει και συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Διεκδικούμε τα αιτήματά μας και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις ανά χώρο δουλειάς.

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την λειτουργία των Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης


ΘΕΜΑ:  Σκανδαλώδης μεροληψία υπέρ των  ιδιωτικών  Κέντρων 
Αποθεραπείας και Αποκατάστασης διαλύει το επάγγελμα του 
φυσικοθεραπευτή

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος υγείας στη χώρα μας, πέρα από 
την τεράστια ιδιωτική δαπάνη, είναι οι αυξημένες κρατικές πληρωμές σε ιδιωτικές 
επιχειρήσεις υγείας. Το ελληνικό κράτος, αντι να αναπτύσσει το ίδιο υπηρεσίες για 
να παρέχει φροντίδα στους δικαιούχους της κοινωνικής ασφάλισης, μεταβιβάζει 
μεγάλα ποσά σε ιδιώτες για να προμηθεύεται τις απαραίτητες υπηρεσίες, τις 
περισσότερες φορές εκτοξεύοντας το κόστος. Ειδικά στα χρόνια του μνημονίου, 
παρατηρούμε μια αργή αλλά σταθερή απαξίωση των επαγγελματιών της υγείας και 
μια στροφή προς μεγάλους ομίλους ιδιωτικών συμφερόντων, τους εργολάβους της 
υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των υπηρεσιών και τα κόστη. 
Ένα από τα πιο χτυπητά παραδείγματα είναι ο χώρος της φυσικοθεραπείας. Τα 
τελευταία χρόνια, με πρόσχημα τις εξειδικευμένες υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, 
έχουν δημιουργηθεί σε όλη σχεδόν τη χώρα εκτός ΕΣΥ τα Κέντρα Αποθεραπείας και 
Αποκατάστασης (ΚΑΑ). Πρόκειται για  σαφώς κρατικοδίαιτες  κερδοσκοπικές 
επιχειρήσεις  αφού το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους προέρχεται από τους 
κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και πλέον τον ΕΟΠΥΥ και όπου μόνο ο 
επιστημονκός υπεύθυνος χρειάζεται να είναι φυσικοθεραπευτής.  Τα Κέντρα αυτά 
είναι άνισα κατανεμημένα σε όλη τη χώρα, με κάποιες περιοχές να μην έχουν 
καθόλου ενώ σε μέρη όπως η Θεσσαλία υπάρχει υπερπληθώρα. Παρότι οι χρεώσεις 
των υπηρεσιών τους είναι πολλαπλάσιες από αυτές των φυσικοθεραπευτών (70 ή 
150 ευρώ για τα ΚΑΑ, 15 ευρώ για τους φυσικοθεραπευτές), η «επιτυχία» των ΚΑΑ 
οφείλεται κυρίως στην προκλητή ζήτηση, αφού οι σχετικοί νόμοι αφήνουν αρκετά 
«παραθυράκια» για την παραπομπή σε ΚΑΑ  αντί για φυσικοθεραπευτή  και οι 
έλεγχοι  τόσο για την ανάγκη των θεραπειών, όσο και για την ποιότητα των 
υπηρεσιών είναι ανύπαρκτοι. Ακόμα και η τήρηση του νόμου ως προς τα προσόντα 
του προσωπικού αμφισβητείται έντονα.Η κυβέρνηση, δια του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, επί της 
ουσίας εξωθεί τους ασφαλισμένους στη χρήση των υπηρεσιών των Κέντρων 
Αποθεραπείας και Αποκατάστασης παρότι πολλές παθήσεις θα μπορούσαν να 
αντιμετωπιστούν από τους φυσικοθεραπετές. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 14 του νέου 
ΕΚΠΥ προβλέπεται ότι για μια σειρά παθήσεων ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το κόστος μόνο 
για θεραπεία σε ΚΑΑ και όχι σε φυσιοθεραπευτικό εργαστήριο, αν και στις 
περισσότερες περιπτώσεις τα περιστατικά μπορούν να αντιμετωπιστούν και από 
φυσικοθεραπευτές.  Την ίδια στιγμή  οι  οφειλές προς τους φυσικοθεραπευτές, 
σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται να «κουρευτούν» σε ποσοστό 10%, και 
χιλιάδες φυσικοθεραπευτές οδηγούνται στην ανεργία.
Επειδή η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό για όλους και όχι εμπόρευμα και όχημα 
πλουτισμού για λίγους
Επειδή το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή δέχεται τεράστια πίεση από τον 
αθέμιτο ανταγωνισμό των ΚΑΑ
Επειδή η ιδιωτικοποίηση της υγείας εκτοξεύει τα κόστη και μειώνει την ποιότητα
Κατόπιν των παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Ποια είναι  η συνολική ετήσια δαπάνη που βαρύνει τον ΕΟΠΥΥ προς τα 
Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης; Ποια είναι η αντίστοιχη για τους 
φυσικοθεραπευτές;
2. Έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε Κέντρα  Αποθεραπείας και 
Αποκατάστασης, από ποιές υπηρεσίες και με ποια απότελέσματα; Είναι στις 
προθέσεις της κυβέρνησης να ελέγξει τα Κέντρα Αποθεραπείας και 
Αποκατάστασης ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών τους αλλά και για την 
αντιμετώπιση του φαινομένου της προκλητής ζήτησης;
3. Εξετάζει τη δημιουργία τέτοιων Κέντρων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ανδρέας Ξανθός
Νίκος Μιχαλάκης
Ειρήνη Αγαθοπούλου
Κώστας Ζαχαριάς
Βασίλης Κυριακάκης

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό SKAI του Προέδρου του Π.Σ.Φ. Δευτέρα 18/2/2013 17.30-18.00


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
 Π.Σ.Φ.

Σήμερα,Δευτέρα,18/2/2013 και ώρα 17.30-18.00 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό SKAI του Προέδρου του ΚΔΣ του ΠΣΦ κ. Γεώργιο Μπάκα στην δημοσιογράφο κα Χριστίνα Βίδου
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΕΦ

Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή (22-02-13), η οριστικοποίηση από τις ΥΠΑΔ του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου των δαπανών του μηνός Οκτωβρίου 2012.

Έγκριση προϋπολογισμού Οικονομικού έτους 2013 του ΕΟΠΥΥ


ΘΕΜΑ: Έγκριση  προϋπολογισμού οικονομικού έτους  2013  του Εθνικού Οργανισμού 
             Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Α Π Ο Φ Α Σ Η
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 

Έχοντας  υπόψη :

1. Τις διατάξεις :
α.  του  Ν.  2362/95  «περί  Δημοσίου  Λογιστικού,  ελέγχου  των  δαπανών  του  κράτους  και  άλλες
διατάξεις» (ΦΕΚ 247/Α/27-11-1995)
β. το άρθρο 95 του Ν.  2362/95 «Περί Κώδικος Δημοσίου Λογιστικού και ελέγχου των δαπανών του
Κράτους»  όπως  τροποποιήθηκε  και  συμπληρώθηκε  με  το  άρθρο  17  του  Ν.  3871/2010  «Περί
Δημοσιονομικής Διαχείρισης & Ευθύνης» ( ΦΕΚ /Α.141).
γ.  της  παραγράφου  4  του  άρθρου  39  του  Ν.  4024/2011  «Συνταξιοδοτικές  ρυθμίσεις,  ενιαίο
μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου
πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» (ΦΕΚ 226/Α/27-10-2011).
2. Την  αριθμ. ΔΥ(3-4)/Γ.Π. οικ.21642 απόφαση (ΦΕΚ 865/Β/20-3-2012) του Υπουργού Υγείας «περί
τροποποίησης  και  συμπλήρωσης  της  αριθ.ΔΥ(3-4)α/Γ.Π.  οικ.165470/30-12-2010  (ΦΕΚ  2091/Β)
απόφασης  «Μεταβίβαση  αρμοδιοτήτων  και  του  δικαιώματος  υπογραφής  εγγράφων  «Με  εντολή
Υπουργού» στους Προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων και ανώτερους υπάλληλους του Υπουργείου
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης»
3. Την  με  αριθ.  πρωτ.  ΔΥ5α/οικ.114787/05-12-2012  απόφαση  «Κατανομή  πιστώσεων  του
Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2013 του Υπουργείου Υγείας σε επιμέρους Κωδικούς Αριθμούς Εξόδων
(ΚΑΕ)» και την αριθ. πρωτ. ΔΥ5α/οικ.118157/13-12-2012 τροποποίηση αυτής.
4. Το απόσπασμα πρακτικών της  91
ης/
/01-02-2013 συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
5. Το αριθ. Φ.200/31/01-02-2013  έγγραφο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 

 Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

Την έγκριση  του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2013 του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών
Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού ως εξής :
ΕΣΟΔΑ    5.899.485.000,00  
ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΥΠΟΛ.  167.000.000,00
ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ 6.066.485.000,00 
ΕΞΟΔΑ 6.066.485.000,00 
ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ 6.066.485.000,00 
  
Ο  προϋπολογισμός  παρουσιάζει  έσοδα  5.899.485.000,00€  και  έξοδα  6.066.485.000,00€  και
ισοσκελίζεται με το ταμειακό υπόλοιπο των  167.000.000,00€.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

ΠΕΕΦ

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Εγγραφο για ενιαίο παραπεμπτικό φυσικοθεραπείας


ΘΕΜΑ : «Ενιαίο παραπεμπτικό φυσικοθεραπείας».

Κύριε Πρόεδρε,

Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, σας ενημερώνει ότι το παραπεμπτικό φυσικοθεραπείας, που συνταγογραφεί ο θεράπων ιατρός και θεωρεί ο ελεγκτής ιατρός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν έχει ενιαία μορφή. μπορεί να είναι μια σελίδα, τρεις σελίδες, με συμμετοχή η χωρίς συμμετοχή, φυσικοθεραπευτική συνεδρία 20€, κ.α. Τα παραπεμπτικά αυτά παρά το γεγονός ότι είναι δύσχρηστα, δεν είναι σύμφωνα με τον Ε.Κ.Π.Υ. και δημιουργούν σύγχυση στους ασφαλισμένους, τους ιατρούς και τους φυσικοθεραπευτές
Παρακαλούμε για την έκδοση εγκυκλίου για το ενιαίο παραπεμπτικό φυσικοθεραπείας, το οποίο θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία στην έκδοση των παραπεμπτικών (συν. 1 ως υπόδειγμα).

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.


ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ


Εγγραφο προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και την Τρόικα για τον Ε.Κ.Π.Υ. (18/11/2012)


ΘΕΜΑ: «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.».

ΔΙΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Παρακράτηση 10% επί των δεδουλευμένων


ΘΕΜΑ: «Παρακράτηση 10% επί των δεδουλευμένων».

Όπως είναι ήδη γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες, κατά την εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας καταβάλλεται, μετά από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, ως προκαταβολή ποσό που αντιστοιχεί στο 90% του συνόλου της οφειλής, ενώ το υπόλοιπο 10% παρακρατείται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των λογαριασμών.
Η ως άνω παρακράτηση λαμβάνει, προφανώς, χώρα, στο πλαίσιο εφαρμογής των ρυθμίσεων του άρθρου 24 του Νόμου 3965/2011.
Πλην όμως θα πρέπει να καταστεί σαφές, ότι η καταβολή του 90% του ποσού οφειλής ουδόλως αποτελεί ολοσχερή εξόφληση των παρόχων. Με άλλα λόγια ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να παραμένει υπόχρεος για την καταβολή και του υπολοίπου 10% της οφειλής. Η επίμαχη καταβολή δέον όπως ενεργείται εντός ευλόγου χρόνου, δοθέντος ότι αφορά σε πληρωμή δεδουλευμένων παροχών των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ επαγγελματιών του χώρου της υγείας.
Εν προκειμένω, η επί μακρόν και πάντως πέραν της έννοιας του ευλόγου χρόνου καθυστέρηση, εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, καταβολής του παρακρατηθέντος ποσού 10% της οφειλής προς φυσικοθεραπευτές συνιστά καταχρηστική συμπεριφορά, προκαλούσα, πλέον, εις αυτούς σημαντική οικονομική ζημία.
Ο προσχηματικός λόγος της μη εισέτι ολοσχερούς εξόφλησης λόγω μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας εκκαθάρισης δεν μπορεί να γίνεται περαιτέρω ανεκτός, δοθέντος ότι ισοδυναμεί πλέον με άρνηση καταβολής, για την οποία ο ΕΟΠΥΥ είναι ήδη υπερήμερος.
Ενόψει των ανωτέρω και με την ρητή επιφύλαξη παντός εννόμου συμφέροντος, σας καλούμε όπως προβείτε στην άμεση και ολοσχερή εξόφληση των φυσικοθεραπευτών, καταβάλλοντας και το υπολειπόμενο 10% της οφειλόμενης αμοιβής τους, δοθέντος ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θεωρείται αναίτια, παράνομη και καταχρηστική.

ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

ΠΗΓΗ

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΕΦ

Δόθηκε η εντολή από τον ΕΟΠΥΥ στις κατά τόπους ΥΠΑΔ για την οριστικοποίηση του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου για το μήνα Οκτώβριο 2012. Παρακαλούνται οι Συνάδελφοι μέχρι την Τρίτη (19-02-13) να προσκομίσουν στις ΥΠΑΔ Φορολογικές και Ασφαλιστικές Ενημερότητες. Με το ένταλμα που θα εκδοθεί θα πληρωθούν και οι εκκρεμότητες των περασμένων μηνών.

Σαμαράς: Ξοφλήστε τα παλιά χρέη του ΕΟΠΥΥ Πηγή:www.capital.gr

www.capital.gr - κεφάλαιο στην οικονομική ενημέρωση

Το θέμα επίσπευσης των διαδικασιών εξόφλησης των παλαιών χρεών του ΕΟΠΥΥ συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που έγινε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι αρμόδιοι υπουργοί και αναπληρωτές κ.κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γιάννης Βρούτσης, Γιώργος Σταϊκούρας και Μάριος Σαλμάς και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες εξόφλησης ποσού 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο οφείλει ο ΕΟΠΥΥ και αφορά σε ποσά μέχρι το τέλος του 2011.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα αποστείλει εγκύκλιο με οδηγίες στα Ταμεία που μετέχουν στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι οφειλές και να αρχίσει η εξόφλησή τους, με το προβλεπόμενο «κούρεμα» από 2% έως 20%.


Πηγή:www.capital.gr

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Πληρωμή δεδουλευμένων των φυσικοθεραπευτών για τον μήνα Οκτώβριο 2012 από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
 Π.Σ.Φ.


 Το Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. σας ενημερώνει ότι, κατόπιν ενεργειών του, αύριο Τετάρτη,13/2/2013, θα αναρτηθεί στo "Διαύγεια" η ανακοίνωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  για την πληρωμή των δεδουλευμένων των φυσικοθεραπευτών για τον μήνα Οκτώβριο του 2012.


ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Αλλαγές από ΚΒΣ σε ΚΦΑΣ. Υποχρεώσεις για εγκατάσταση και χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών, εξαιρούμενοι, ιδιαιτερότητες μετά την μεταβολή και μη τήρηση πρόσθετων βιβλίων


Του Δημήτρη Σταματόπουλου
τ. Γενικού Δ/​ντή Φορολογίας Υπ. Οικονομικών
Συγγραφέα Φορολογικού Δικαίου
Επειδή διαπιστώνω ένα τεράστιο αριθμό ερωτήσεων και αποριών σχετικά με το ποιοί έχουν υποχρέωση, λόγω των αλλαγών να εγκαταστήσουν φ.τ.μ. και ποιες είναι οι εξαιρέσεις, δεδομένου ο αριθμός των εξαιρέσεων και η περιπτωσιολογία είναι μεγάλη, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους αναγνώστες με τη βασική λογική αλλά και να σημειώσουμε ιδιαιτέρως τις ακραίες και δυσανάγνωστες περιπτώσεις.
Αρχικά ο κανόνας είναι ότι όλοι οι επιτηδευματίες για τις αποδείξεις λιανικής πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών πρέπει να χρησιμοποιούν για την έκδοσή τους μηχανικά μέσα. Η επιλογή μεταξύ της χρησιμοποίησης φορολογικής ταμειακής μηχανής ή ηλεκτρονικού υπολογιστή με την χρήση φορολογικού μηχανισμού, είναι ελεύθερη και επιλέγει ο επιτηδευματίας ανάλογα με τις ανάγκες του και τις λοιπές υποχρεώσεις του (οργανωτικές, υποχρεώσεις άλλων υπηρεσιών κ.λπ.)
Για διαφορετικούς λόγους έχουν χορηγηθεί οι ακόλουθες εξαιρέσεις από την υποχρεωτική χρήση φτμ τις οποίες έχουμε συμπεριλάβει στο ειδικό κεφάλαιο για τους φορολογικούς μηχανισμούς και συγκεκριμένα στα θέματα 40 – 44 (σελ,1055 – 1058στο βιβλίο μας ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ και ο αναγνώστης επιβάλλεται να διαβάσει προσεκτικά: ( Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ)

ΠΗΓΗ : Π.Τ. ΑΤΤΙΚΗΣ

Συνάντηση του Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο


Την Πέμπτη, 7/2/2013 έγινε συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, του 
Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, για 
θεσμικά θέματα που άπτονται της φυσικοθεραπείας σε σχέση με την μεταρρύθμιση 
στο χώρο της παιδείας, με την ονομασία «Σχέδιο ΑΘΗΝΑ».
Από το Κ.Δ.Σ. παρευρέθησαν ο Πρόεδρος  Γεώργιος Μπάκας,  η Ταμίας Μαρία 
Γιαλαμά, ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων  Αλέξανδρος Σιδέρης, και τα μέλη 
Ιωάννης Μαρμαράς, Ευάγγελος  Τριγώνης και Ηλίας Καλλίστρατος και εκτός Κ.Δ.Σ.
ως σύμβουλος του Π.Σ.Φ., ο τ. Πρόεδρος ΤΕΙ Λαμίας, καθηγητής Γεώργιος Γιόφτσος.
Η συνάντηση ήταν ουσιαστική, και τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τον 
Π.Σ.Φ. και είναι της αρμοδιότητος του Υπουργείου Παιδείας. Πιο συγκεκριμένα:                                                  
Α) Παρατηρήσεις επί του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» (συν. 1).
Β) Ένταξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών στα εκπαιδευτικά 
σεμινάρια δια βίου μάθησης (συν. 2).
Γ) Το επάγγελμα του «Υπαλλήλου εργαστηρίου φυσικοθεραπείας  - βοηθού 
φυσικοθεραπευτή» στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (συν. 3).

Δ) Διοργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα Τμήματα Φυσικοθεραπείας 
(συν. 4)

Ε) Παρατηρήσεις-ενστάσεις επί της έκδοσης επαγγελματικών ισοτιμιών από τον 
Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (συν. 5).
ΣΤ) Κατάθεση της εξαιρετικά θετικής έκθεσης αξιολόγησης των σχολών 
φυσικοθεραπείας από την ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης εκπαιδευτικών 
ιδρυμάτων.
Ο κ. Υπουργός μας υποσχέθηκε νέα συνάντηση μετά τη μελέτη των προτάσεων μας.
ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

ΠΣΦ

Έκδοση ΦΕΚ για τον καθορισμό του ποσοστού έκπτωσης για τις οφειλές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας


5. Συμβεβλημένοι λοιποί πάροχοι υπηρεσιών υγείας 
(φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.λπ.) ποσοστό 
έκπτωσης 10%.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΕΚ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Διαδικασία για την απόδοση δαπάνης- Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή


ΘΕΜΑ : «Διαδικασία για την απόδοση δαπάνης- Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή»

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 του Νόμου 2519/97 προβλέπεται η έκδοση 
Προεδρικού Διατάγματος από το Υπουργείο Υγείας, που  θα ορίζει τους όρους και τις 
προϋποθέσεις για την χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος στους Λογοθεραπευτές.  
Η έκδοση του σχετικού  Π.Δ. δεν έχει πραγματοποιηθεί  μέχρι σήμερα και ως εκ τούτου ο 
Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  δεν δύναται να συνάπτει συμβάσεις με τους ανωτέρω αναφερόμενους 
παρόχους υγείας (ατομικές επιχειρήσεις λογοθεραπευτών ή Κέντρα ή Εταιρείες).   
Συμβάσεις με Λογοθεραπευτές που τυχόν ήταν σε ισχύ σε κάποιο από τα ενταχθέντα 
στον ΕΟΠΥΥ ασφαλιστικά ταμεία παύουν να ισχύουν και ακολουθούνται τα 
παρακάτω: 

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 17 του Ε. Κ. Π. Υ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπως 
αυτό τροποποιήθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθ. ΕΜΠ5 (ΦΕΚ 3054/Τ. Β./ 
18.11.12), η δαπάνη πράξεων θεραπείας ειδικής αγωγής δύναται να αποδίδεται στους 
ασφαλισμένους από τις Υπηρεσίες Παροχών  των ενταχθέντων στον Οργανισμό 
Ασφαλιστικών Φορέων μετά από την υπ’ άριθ. 45/88/22.1.2013 Απόφαση του ΔΣ του 
ΕΟΠΥΥ χωρίς συμμετοχή, εφ’ όσον οι δικαιούχοι ασφαλισμένοι προσκομίσουν:  
1. Ιατρική γνωμάτευση εκδιδόμενη από τους φορείς που αναφέρονται στο άρθρο 17 
του Ε.Κ.Π.Υ.(σημειώνουμε ότι, σε περίπτωση που δεν  υπάρχουν οι αναφερόμενες 
ειδικότητες ιατρών{Παιδοψυχίατρος, Ψυχίατρος, Νευρολόγος, Αναπτυξιολόγος}, 
αποδεχόμαστε ιατρικές γνωματεύσεις και από  Παιδιάτρους και από 
Ορθοπαιδικούς) στην οποία θα αναγράφεται η πάθηση του ασθενούς, το είδος και ο 
αριθμός των θεραπειών στις οποίες θα πρέπει να υποβάλλεται ανά μήνα, για τη 
βελτίωση της κατάστασής του, καθώς και το χρονικό διάστημα της απαιτούμενης 
θεραπείας.  
Η διάρκεια ισχύς της ανωτέρω γνωμάτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα (1) 
έτος και ανανεώνεται μετά την λήξη της. Σε ασφαλισμένους άνω των 18 ετών που 
εμπίπτουν στο άρθρο 17 η ιατρική γνωμάτευση θα επικαιροποιείται κάθε έτος για 
όσα έτη παρατείνεται η χορήγηση των θεραπειών Ειδικής Αγωγής, όπως ορίζεται 
στον τροποποιημένο ΕΚΠΥ.  
2. Η ανωτέρω ιατρική γνωμάτευση θα σφραγίζεται από τον ελεγκτή ιατρό ΕΟΠΥΥ και 
θα κατατίθεται στον  Ατομικό Φάκελο του ασφαλισμένου που θα τηρείται στην 
Υπηρεσία Παροχών για κάθε ασφαλισμένο που δικαιούται ειδική αγωγή. 
Σημειώνεται ότι κάθε φορά που θα υποβάλλεται απόδειξη δαπάνης θα συνοδεύεται 
από ακριβές φωτοαντίγραφο της παραπάνω γνωμάτευσης.
3. Όλες οι πράξεις – θεραπείες που αναφέρονται στην ετήσια ιατρική γνωμάτευση των 
εξουσιοδοτημένων Φορέων θα αναγράφονται υποχρεωτικά από τον ελεγκτή του 
ΕΟΠΥΥ, εφάπαξ ετησίως και στο ατομικό Βιβλιάριο Υγείας του Ασφαλισμένου σε 
ξεχωριστή σελίδα με αναγραφή της ένδειξης  «ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ»  με ημερομηνία, 
υπογραφή και σφραγίδα ελεγκτή. Σημείωση: Οι ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ, θα 
αντιγράφουν από την ιατρική γνωμάτευση το Φορέα που παραπέμπει, την 
ημερομηνία της ιατρικής γνωμάτευσης, τον ονοματεπώνυμο και ειδικότητα του 
υπογράφοντα ιατρού, τη διάγνωση, το είδος και  τον  αριθμό των θεραπειών 
(σύμφωνα με το υπόδειγμα), εντός του βιβλιαρίου υγείας του ασφ/νου.  
4. Νόμιμη απόδειξη παροχής υπηρεσιών των θεραπευτών (όταν οι θεραπείες γίνονται 
σε διαφορετικούς θεραπευτές) ή νόμιμη απόδειξη παροχής υπηρεσιών του Κέντρου/εταιρείας η οποία, στο  πίσω μέρος, θα φέρει τη σφραγίδα του εκάστοτε 
ειδικού θεραπευτή που διενέργησε στον ασφαλισμένο τις θεραπείες και για όσες 
έγιναν στο συγκεκριμένο Κέντρο/εταιρεία. 
5. Επικυρωμένο αντίγραφο τίτλου σπουδών των Λογοθεραπευτών –  Λογοπεδικών
(μεταφρασμένο για πτυχία εξωτερικού) το οποίο θα κατατίθεται σε σφραγισμένο 
φάκελο εφάπαξ από κάθε ασφαλισμένο στις Υπηρεσίες Παροχών.  
6. Υπεύθυνη δήλωση του άμεσα ασφαλισμένου ότι το παιδί του δεν λαμβάνει ειδική 
αγωγή από ειδικά εκπαιδευτήρια, οικοτροφεία, άσυλα  και Κ.Α.Α Διημέρευσης 
Ημερήσιας Φροντίδας. Εξαιρούνται τα ειδικά σχολεία του Υπουργείου Παιδείας, τα 
παιδιά που φοιτούν σε αυτά δύναται να λαμβάνουν ειδική αγωγή του άρθρου 17 και 
να αποζημιώνονται απευθείας οι ασφαλισμένοι γονείς σύμφωνα με τα οριζόμενα στο 
παρόν. 
7. Η Υπηρεσία Παροχών θα σημειώνει στο ατομικό βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου 
τον κάθε μήνα κατάθεσης των δικαιολογητικών. 
Επισημαίνεται: ότι το ατομικό βιβλιάριο υγείας αποτελεί το ατομικό ιστορικό κάθε 
ασφαλισμένου και δεν αφαιρείται κανένα στέλεχός του, για την απόδοση δαπάνης των 
θεραπειών. 
Για δαπάνες ειδικής αγωγής συμπεριλαμβανομένων και  των φυσικοθεραπειών 
παιδιών/ασφαλισμένων που εμπίπτουν στο άρθρο 17 παρ. 2 όπως έχει τροποποιηθεί 
και ισχύει δύναται να αποζημιώνονται απευθείας οι ασφαλισμένοι αφού οι 
συγκεκριμένες θεραπείες μπορούν να εκτελεσθούν και  σε μη συμβεβλημένους 
παρόχους μέχρι της υπογραφής σύμβασης. 
Διευκρινίζουμε ότι: 
α)  οι λογοθεραπείες κοστολογούνται 1 ½ φορά της ιατρικής επίσκεψης και 
διενεργούνται από εξειδικευμένους θεραπευτές λόγου  (Λογοθεραπευτές- 
Λογοπεδικούς), των οποίων το επιστημονικό υπόβαθρο  μπορεί να είναι διαφορετικό 
(νευρολόγοι, ψυχίατροι, ψυχολόγοι κ.α) οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίζουν 
πιστοποιητικό ανάλογης εξειδίκευσης στη Λογοθεραπεία.  

β) οι ψυχοθεραπείες (ομαδική - ατομική, θεραπεία συμπεριφοράς, 
συμβουλευτική γονέων) όταν αυτές εκτελούνται από παιδοψυχιάτρους, ψυχιάτρους και 
νευρολόγους κοστολογούνται 1½ φορά της ιατρικής επίσκεψης.  
Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ΦΕΚ  262
Α
/2011 η ιατρική 
επίσκεψη ορίζεται στα  10€  για τους συμβεβλημένους γιατρούς  με τον ΕΟΠΥΥ και 
συνεπώς για τις συγκεκριμένες πράξεις θεραπείας που κοστολογούνται 1 ½ φορά της 
ιατρικής επίσκεψης θα καταβάλλεται στους ασφαλισμένους το ποσό των  15€  ανά 
συνεδρία.  
Οι ψυχοθεραπείες που διενεργούνται από ψυχολόγους και οι θεραπείες ειδικής 
αγωγής (πχ εργοθεραπεία και ειδική διαπαιδαγώγηση) που εκτελούνται από τους 
αντίστοιχους θεραπευτές, αποζημιώνονται βάσει του ισχύοντος κάθε φορά κρατικού 
τιμολογίου. 
Πράξεις - θεραπείες που δεν αναφέρονται στην παραπάνω Κ.Υ.Α. ΕΜΠ5 (ΦΕΚ 
3054/Τ. Β./ 18.11.12) δεν αποζημιώνονται από τις Υπηρεσίες Παροχών. 
Οι  γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί από Α.Υ.Ε. και Δημόσιους Φορείς (διάρκειας 
ενός έτους) και είναι σε  ισχύ θα γίνονται αποδεκτές από   τις Υπηρεσίες Παροχών μέχρι 
λήξεως της ισχύος τους εφ’ όσον αυτές είναι σύμφωνες με τον Κανονισμό Παροχών 
Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Στην ανωτέρω περίπτωση  θα χορηγείται, ο 
προβλεπόμενος αριθμός πράξεων- θεραπείας ανεξαρτήτως εάν αναφέρει περισσότερες 
η γνωμάτευση. Για παράδειγμα, ιατρική γνωμάτευση εκδοθείσα την 1/9/12 αναφέρει 
ότι το παιδί χρήζει 20 συνεδρίες λογοθεραπείας/εργοθεραπείας, ο Οργανισμός θα 
αποζημιώνει 15 συνεδρίες για κάθε κατηγορία από 18/11/12. 
Όλες οι ανωτέρω δαπάνες αποδίδονται σύμφωνα με τα μέγιστα αποδιδόμενα 
ποσά όπως ορίζονται στον κάθε φορά ισχύοντα ΕΚΠΥ και αφού πρώτα υπολογιστούν τα 
ακριβή ποσά σύμφωνα με τις ανωτέρω οριζόμενες τιμές και τις πράξεις θεραπείας για 
τις οποίες έχει παραπεμφθεί ο κάθε  ασφαλισμένος.  
Υπενθυμίζουμε ότι η ισχύς του τροποποιημένου άρθρου 17 της υπ΄αριθ. ΕΜΠ5 
Κ.Υ.Α.(ΦΕΚ 3054/Τ. Β./ 18.11.12) ξεκινάει την 18/11/12 ημέρα δημοσίευσης του Ενιαίου 
Κανονισμού Παροχών Υγείας. Ειδικότερα για τον μήνα Νοέμβριο 2012 και μετά 
αποζημιώνονται : 
15 συνεδρίες Λογοθεραπείας/Εργοθεραπείας/Ειδικής Διαπαιδαγώγησης ανά 
μήνα.   10 συνεδρίες Φυσικοθεραπείας με 15€ ανά μήνα  

Όλα τα προηγούμενα σχετικά Γενικά Έγγραφα παύουν να ισχύουν 

Ο Πρόεδρος 
Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος

ΠΣΦ