Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ενημέρωση για τις ληξιπρόθεσμες και τρέχουσες οφειλές

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
 Π.Σ.Φ.

Το Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. ενημερώθηκε από την Διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ κα Φωτεινή Περδίκη ότι χθές πραγματοποιήθηκε συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην οποία διαπιστώθηκε ότι η εμπλοκή που είχε προκύψει ξεπεράστηκε και άμεσα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των παρόχων υγείας για τις ληξιπρόθεσμες και τρέχουσες οφειλές. 
Από τις κατά τόπους Υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ καλούνται οι συνάδελφοι να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για την οριστικοποίηση του μήνα Φεβρουαρίου 2013.

ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

Συγχαρητήριες επιστολές προς την νέα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον νέο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
 Π.Σ.Φ.

 Το Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. απέστειλε συγχαρητήριες επιστολές προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τους Υφυπουργούς Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα και κα Ζέττα Μακρή, καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτριο Κοντό, για την ανάληψη των καθηκοντών τους. Ευελπιστούμε σε μια καλή και ουσιαστική συνεργασία. Ήδη, από το γραφείο της κα Μακρή, όπως μας ενημέρωσαν, περιμένουμε τον ορισμό άμεσης συνάντησης.


ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

ΘΕΜΑ: «Πρόσκληση προς τον Υπουργό Υγείας για ενημέρωση από το Κ.Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών».

Κύριε Υπουργέ,

Το Κ.Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών-ΝΠΔΔ συνεδριάζει στις
13 και 14 Ιουλίου 2013, στα γραφεία του Λ. Αλεξάνδρας 34, Αθήνα.
Θα ήταν ιδιαίτερη τιμή για μας, να παρευρεθείτε στο Συμβούλιο μας, για να σας
ενημερώσουμε εκτενώς για θέματα φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης.
Θα συζητηθούν θέματα πολιτικής της υγείας και οικονομικού εξορθολογισμού του 
ΕΟΠΥΥ στον τομέα της Αποκατάστασης.
Κύριε Υπουργέ,
Έχουν λεχθεί σοβαρές ανακρίβειες από τα ΜΜΕ, όσον αφορά για την δαπάνη του 
ΕΟΠΥΥ για φυσικοθεραπεία και τούτο είμαστε βέβαιοι, πως γίνεται προκειμένου, να 
καλυφθούν σοβαρές σπατάλες σε άλλους τομείς.
Για όλα αυτά, θα σας ενημερώσουμε έγκαιρα και με στοιχεία, παράλληλα θα σας
προτείνουμε λύσεις σε μετρήσιμο χαρακτήρα, που έχουν στόχο την προάσπιση του 
δημοσίου συμφέροντος, αλλά και την ποιοτική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στον
ΕΟΠΥΥ.

ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ       ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

ΠΗΓΗ

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΕΦ


  • Μέχρι την Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τις ΥΠΑΔ, η οριστικοποίηση του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου των δαπανών των Φυσικοθεραπευτών, για το μήνα Φεβρουάριο 2013. Σε σύντομο χρόνο η δημοσίευση και του ΦΕΚ, που θα επιτρέψει στην Πάρεδρο να συνεχίσει να υπογράφει τα εντάλματα πληρωμής των παρόχων.
  • Αποστείλαμε στο νέο Υπουργό και στους νέους Υφυπουργούς του Υπουργείου Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης, με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων τους, επιστολές για την απόδοση συγχαρητηρίων καθώς και ευχές για επιτυχία στο δύσκολο έργο τους. (ΣΥΝΝΗΜΕΝΟ ΑΡΧΕΙΟ)

ΟΑΕΕ Ελεύθεροι επαγγελματίες: 6μηνη θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας για άνεργους και οφειλέτες

“Κάλυψη” υγειονομικής περίθαλψης για ένα 6μηνο θα δώσει το υπουργείο Εργασίας σε άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους χρωστούν εισφορές. Τη δυνατότητα θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας όλων των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ για 6 μήνες, ως ένα μέτρο “έκτακτης κοινωνικής στήριξης”, ανακοίνωσε ότι εξετάζει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη ΓΣΕΒΕΕ. Ο υπουργός άφησε “ανοικτό” το ενδεχόμενο αναθεώρησης του αριθμού των δόσεων για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία “αφού πρώτα προηγηθεί ένα διάστημα 2 μηνών, διαφανεί το μέγεθος της ανταπόκρισης των οφειλετών στο υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο” (και υπάρξει συμφωνία με την τρόϊκα) καθώς και για την καταβολή της σύνταξης σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ που χρωστούν έως 20.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ! Όλο το παρασκήνιο


Την παραίτησή του υπέβαλε ο κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος από τη θέση του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ.

Αυτό που όλοι περίμεναν εδώ και καιρό τελικά έγινε! Ο Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος μέχρι πρότινος πρόεδρος του μεγαλύτερου φορέα υγείας της χώρας έδωσε σήμερα την παραίτησή του. 
 Στη θέση του αναλαμβάνει ο κ. Δημήτρης Κοντός, μέχρι τώρα Διοικητής του ΟΓΑ. Νέος Διοικητής του ΟΓΑ αναλαμβάνει ο κ. Ξενοφών Βεργίνης.

Πάντως εδώ και καιρό, όπως είχε γράψει πολλές φορές το iatropedia, παρασκηνιακά παιζόταν ένα απίστευτο παιχνίδι εξουσίας μεταξύ του τέους αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά και του επίσης τέως πλέον προέδρου του ΕΟΠΥΥ. Ο ένας θεωρούσε τον άλλο υπέυθυνο για τις μαύρες τρύπες του Οργανισμού αλλά και για τα δεκάδες προβληματα που παρουσιάζονται καθημερινά, με την τρόικα να εμφανίζεται εξαγριωμένη για την κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ. 

Μάλιστα μόλις πρόσφατα ο Μάριος Σαλμάς είχε κατηγορήσει ευθέως τον Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο για τις μαύρες τρύπες στον Οργανισμό καθώς οι δαπανες κυρίως στις διαγνωστικές εξετάσεις είχαν ξεφύγει. Βέβαια από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ διαρρέονταν ότι ο τέως αναπληρωτής δεν είχε προωθήσει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις ώστε να μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις με τα διαγνωστικά κέντρα. 
Φαίνεται όμως ότι οι μαύρες τρύπες του ΕΟΠΥΥ αλλά και οι συνεχείς πιέσεις της τρόικας δημιούργησαν αρνητικό κλίμα για το πρόσωπο του Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έγκυρες πληροφορίες του iatropedia αναφέρουν ότι ο κ.Παπαγεωργόπουλος πριν δώσει την παραίτησή του στον Αντώνη Σαμαρά, εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τις κατηγορίες που εξακοντίζονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα εναντίον του με αφορμή τη μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ. Ο τέως πλέον πρόεδρος φέρεται μάλιστα να είπε- όπως σημειώνουν πηγές του iatropedia- στον πρωθυπουργό ότι για την κατάσταση στον Οργανισμό ευθύνονται και τα υπουργεία Υγείας και ΟΙκονομικών, συμπληρώνοντας ότι "δεν είχε στήριξη από κανέναν σε αυτήν την προσπάθεια". 


Στήριξη και συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ για όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, Τετάρτη 26/6/2013

Η ΓΣΕΒΕΕ απαιτεί για όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ :
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού οργανισμού
  • Την Αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ
  • Την ενεργοποίηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας και του λογαριασμού ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες
  • Ιατροφαρμακευτική κάλυψη χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους ασφαλισμένους έως ότου ξεπεραστεί η κρίση
  • Την ελεύθερη επιλογή κλάσης στον ΟΑΕΕ και πάγωμα των παλαιών οφειλών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014
  • Την αποδέσμευση της θεώρησης βιβλιαρίων υγείας από την ασφαλιστική ενημερότητα
Μπορείτε να διαβάσετε λεπτομερώς το δελτίο τύπου της ΓΣΕΒΕΕ για την κινητοποίηση για όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, πατώντας εδώ

Ριζική αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Καθήκοντα υπουργού Υγείας αναλαμβάνει οΆδωνις Γεωργιάδης στο νέο κυβερνητικό σχήμα

Ριζική αλλαγή στο υπουργείο Υγείας έφερε ο ανασχηματισμός, με τρία νέα πρόσωπα να καλούνται να συνεχίσουν το δύσκολο έργο του εξορθολογισμού των δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία, των παροχών των ασφαλιστικών ταμείων και της φαρμακευτικής δαπάνης. 

Το χαλαρό κλίμα συνεργασίας και σε ορισμένες περιπτώσεις ασυνεννοησίας μεταξύ Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά και Φωτεινής Σκοπούλη θα πρέπει να θεωρηθεί ως η βασική αιτία της εκ βάθρων αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αφού ο χώρος της δημόσιας υγείας αποτελεί από τους κομβικούς άξονες της μνημονιακής πολιτικής για εξορθολογισμό και περιορισμό των κρατικών δαπανών. 

Ωστόσο, έκπληξη προκαλεί η επιλογή της διάδοχης κατάστασης καθώς τόσο οι νέοι υφυπουργοί Αντώνης Μπέζας και Ζέτα Μακρή (μετά την άρνηση για προσωπικούς λόγους της Σοφίας Βούλτεψη να αποδεχθεί την συμμετοχή της στο νέο υπουργικό σχήμα) όσο και ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, δεν έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με τη διαχείριση των καυτών θεμάτων του χώρου της υγείας. 

Η επιλογή των τριών νέων προσώπων που προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνει την επιθυμία του πρωθυπουργού Άντωνη Σαμαρά για αποτελεσματικότερο κυβερνητικό έργο στον χώρο της υγείας και υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων για περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, ολοκλήρωση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αναδιάρθρωση των νοσοκομειακών δομών του ΕΣΥ, περαιτέρω επέκταση του ΕΟΠΥΥ (με την ενσωμάτωση και των ασφαλιστικών ταμείων που σήμερα λειτουργούν αυτοτελώς) και κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού του. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης καλείται λοιπόν σε πρώτο επίπεδο να καλύψει άμεσα τη μαύρη τρύπα άνω του ενός δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, που πρόσφατα αποκαλύφθηκε, και έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις κυβέρνησης - τρόικας. Το δυσκολότερο ωστόσο θα είναι να εξασφαλίσει τη διαρκή χρηματοδότηση του οργανισμού, από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών δεν επαρκούν για την εύρυθμη λειτουργία του. 

Άγνωστο παραμένει εάν ο νέος υπουργός Υγείας θα διεκδικήσει χρήματα για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού και αλκοόλ, όπως έχει προταθεί από εμπειρογνώμονες του χώρου της Υγείας. Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα κρατήσει στο θέμα της εφαρμογής του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, που παραμένει ουσιαστικά ανενεργός. 

Εξίσου κρίσιμο για τον χώρο της Υγείας είναι και το ζήτημα της διοικητικής αναδιοργάνωσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με συγχωνεύσεις κλινικών αλλά και κλείσιμο νοσοκομειακών δομών, ώστε να επιτευχθεί η μνημονιακή δέσμευση για εξοικονόμηση πόρων μέσω ενός αδιάβλητου συστήματος προμηθειών αλλά και μισθολογικών δαπανών, από τις καταργήσεις θέσεων διοικητικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. 


Παράλληλα, ο κ.Γεωργιάδης θα κληθεί να δώσει χρονοδιάγραμμα πληρωμών προς τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού αλλά και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς και διαγνωστικά εργαστήρια, που έχουν ήδη αρχίσει να διεκδικούν δικαστικά τα παλαιότερα αλλά και πρόσφατα οφειλόμενα ποσά. 

Τέλος, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα κληθεί θα αντιμετωπίσει και το ανοιχτό μέτωπο που άφησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία με τους φαρμακοποιούς και τους φαρμακοβιομηχάνους, καθώς οι μεν πρώτοι διεκδικούν επίσης τον καθορισμό σαφέστερου χρονοδιαγράμματος πληρωμών για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, οι δε φαρμακοβιομηχανίες θεωρώντας ότι έχουν καταβάλλει τα μέγιστα ως προς τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, ζητούν να επιτραπεί άμεσα η τιμολόγηση νέων φαρμάκων (που εδώ και 2,5 χρόνια έχει παγώσει) αλλά και να δοθούν κίνητρα για νέες επενδύσεις στον χώρο της κλινικής έρευνας και της επιχειρηματικής ανάπτυξης. 

ΠΗΓΗ

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Δελτίο Τύπου του ΚΔΣ του ΠΣΦ σχετικό με τις δηλώσεις του Αν.Υπουργού Υγείας κ.Μ.Σαλμά

ΘΕΜΑ: «Δελτίο Τύπου για τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας».

Σε συνέχεια των δηλώσεων, στις 20/6/2013 σε όλα τα Μ.Μ.Ε., του Αναπληρωτή 
Υπουργού Υγείας κ. Μάριου Σαλμά περί των γενναίων περικοπών των δαπανών του 
ΕΟΠΥΥ και της ανάγκης δραστικής μειώσεως του κόστους της φυσικοθεραπείας, 
χωρούν οι ακόλουθες σκέψεις:
Η διαρκής εμμονή του Αν. Υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά για την περικοπή της 
δαπάνης της φυσικοθεραπείας είναι ομολογουμένως πρωτοφανής και συνάμα μη 
εξηγήσιμη εκ του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αντιπροσωπεύει για το έτος 
2012 μόλις το 1% των συνολικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Το συνολικό ποσό που 
διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ για Φυσικοθεραπεία είναι 70 εκ. €. Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό 
το ποσό, με όποια υπέρβαση αν υπάρχει, με τα 2,5 δις. € που έχει υπερβεί από άλλες 
παροχές;
Κατά καιρούς έχει αναφερθεί σε παραβατικά φαινόμενα κάποιων φυσικοθεραπευτών 
που έχουν εισπράξει υψηλά ποσά από τον ΕΟΠΥΥ. Προκειμένου να δικαιολογηθεί η 
στοχοποίηση της φυσικοθεραπείας και των επαγγελματιών του κλάδου 
χρησιμοποιείται, με έντονη δόση λαϊκισμού, το ένα και μοναδικό παράδειγμα 
φυσικοθεραπευτή, ο οποίος σε διάστημα ενός μηνός κατέθεσε παραπεμπτικά 
συνολικού ποσού 29.000 €. Με άλλα λόγια, από μια και μόνη περίπτωση επιχειρείται 
μια γενίκευση, καθώς και η δημιουργία αλγεινών εντυπώσεων σε βάρος ενός 
ολόκληρου κλάδου, που επί σειρά ετών στηρίζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης 
της χώρας μας.

ΠΡΟΣ: Μ.Μ.Ε.Ο Αν. Υπουργός Υγείας, παραπλανητικά δεν αναφέρθηκε ότι με την τελευταία 
αναθεώρηση του Ενιαίου κανονισμού Παροχών (Ε.Κ.Π.Υ) του ΕΟΠΥΥ ο κλάδος 
των Φυσικοθεραπευτών έχει υποστεί μια «γενναία» μείωση της τιμής της 
Φυσικοθεραπευτικής συνεδρίας, ήτοι: μείωση κατά 25% (από 20 σε 15 ευρώ) στην 
συνεδρία εντός του Εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας και 40% στην συνεδρία κατ’ 
οίκον (από 20 σε 12 ευρώ). Παράλληλα μειώθηκε ο αριθμός των παρεχόμενων 
συνεδριών (πλαφόν ανά ασθενή) κατά έτος από 24 σε 20 συνεδρίες, ήτοι: μείωση 
κατά 16%. Έτσι οι συνολικές μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί για τους 
Φυσικοθεραπευτές αγγίζουν το 40%. Να σημειώσουμε ότι η παροχή 
φυσικοθεραπείας είναι από τις λίγες παροχές που και πλαφόν συνεδριών έχει ανά 
ασθενή (2 φορές το χρόνο x 10 συνεδρίες) και θεώρηση χρήζει από ελεγκτή πριν την 
εκτέλεση των συνεδριών.
Κατά την τελευταία συνάντηση του αρμοδίου Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. 
Σαλμά με το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου 
Φυσικοθεραπευτών στο Υπουργείο Υγείας μας ανέφερε ότι η δαπάνη για την 
φυσικοθεραπεία κινείται μέσα στους στόχους του Υπουργείου. Επίσης, οι 
προαναφερόμενες μειώσεις έφεραν έναν «εξορθολογισμό» στην δαπάνη της 
φυσικοθεραπείας, η οποία αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ 
το 2013 και ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία των δαπανών για φυσικοθεραπείες στο 
πρώτο 4μηνο του 2013 φαίνεται όντως η δαπάνη να κινείται μέσα στους στόχους.
Σαν τελευταίο σχόλιο αναφέρουμε ότι τον Ιανουάριο του 2012, μήνας έναρξης της 
λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, ήταν ενταγμένα 4 Ασφαλιστικά Ταμεία και τον Ιανουάριο 
του 2013 έχουν ενταχθεί χιλιάδες ασφαλισμένοι σχεδόν όλων των Ταμείων. Αλλά και 
βάση αυτό το στοιχείο και πάλι η δαπάνη για τους φυσικοθεραπευτές παρόχους του
ΕΟΠΥΥ δεν έχει αυξηθεί, λόγω της ανωτέρου μείωσης.
Σε κάθε περίπτωση, το Κ.Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών θέλει 
να συμβάλει ουσιαστικά σε έναν γόνιμο διάλογο προς όφελος των ασφαλισμένων και 
της δημόσιας Υγείας, προασπίζοντας, βέβαια, τα συμφέροντα των μελών μας 
Φυσικοθεραπευτών, που βιώνουν καθημερινά μεγάλες οικονομικές δυσκολίες από τις 
απαράδεκτες καθυστερήσεις και μειώσεις στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων και 
τρεχουσών οφειλών.

Είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω επεξήγηση. 

ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                 ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Προς νέο ψαλίδι οι φυσικοθεραπείες! Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση


Μέσα σε ένα άκρως ρευστό πολιτικό κλίμα και με την τρόικα να πιέζει αφόρητα το τελευταίο διάστημα για περικοπή όλων των δαπανών στον ΕΟΠΥΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζεται να ψαλιδίσει εκ νέου τις φυσικοθεραπείες. Τι σχεδιάζεται

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

‘Έντονους πονοκεφάλους προκαλεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η ανάγκη για άμεσες περικοπές στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις των δανειστών μας. 
Οι σχεδιασμοί για ψαλίδι στις δαπάνες των νοσηλίων στις ιδιωτικές κλινικές αλλά και των διαγνωστικών εξετάσεων έχει ήδη αποφασισθεί και θα υλοποιηθεί άμεσα. Επόμενο τσεκούρι όμως αναμένεται να πέσει στις φυσικοθεραπείες και ειδικά στο κόστος τους. 

Το είπε άλλωστε εμμέσως πλην σαφώς σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός. Γεγονός που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των φυσικοθεραπευτών οι οποίοι δηλώνουν ότι μόλις στο πρόσφατο παρελθόν είχαν υποστεί κούρεμα στις τιμές των φυσικοθεραπειών μαζί με παράλληλο πλαφόν στον αριθμό των θεραπειών που δικαιούνται οι ασθενείς.
Ειδικότερα μόλις πριν λίγους μήνες μειώθηκε ο αριθμός των παρεχόμενων συνεδριών (πλαφόν ανά ασθενή) κατά έτος από 24 σε 20 συνεδρίες, δηλαδή μείωση κατά 16%.  

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών σημειώνει ότι ήδη ο κλάδος έχει υποστεί μείωση κατά 40% και δεν αντέχει άλλο. Όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά: «Ο Αν. Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, παραπλανητικά δεν αναφέρθηκε ότι με την τελευταία αναθεώρηση του Ενιαίου κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ ο κλάδος των Φυσικοθεραπευτών έχει υποστεί μια «γενναία» μείωση της τιμής της Φυσικοθεραπευτικής συνεδρίας, ήτοι: μείωση κατά 25% (από 20 σε 15 ευρώ) στην συνεδρία εντός του Εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας και 40% στην συνεδρία κατ’ οίκον (από 20 σε 12 ευρώ)». 

Και καταλήγουν οι εκπρόσωποι του κλάδου: «Η διαρκής εμμονή του Αν. Υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά για την περικοπή της δαπάνης της φυσικοθεραπείας είναι ομολογουμένως πρωτοφανής και συνάμα μη εξηγήσιμη εκ του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αντιπροσωπεύει για το έτος 2012 μόλις το 1% των συνολικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Το συνολικό ποσό που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ για Φυσικοθεραπεία είναι 70 εκ. €. Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό το ποσό, με όποια υπέρβαση αν υπάρχει, με τα 2,5 δις. € που έχει υπερβεί από άλλες παροχές;». 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΕΦ

Αθήνα, 20-06-13

Στη σημερινή συνάντηση της Διοίκησης της ΠΕΕΦ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάριο Σαλμά ενημερωθήκαμε για τα ακόλουθα:
• Εντολή της ‘’τρόικας’’ να θεσπισθεί μηχανισμός (claw back) για τις υπερβάλλουσες δαπάνες παρόχων, παρόμοιου με αυτόν που έχει επιβληθεί στις φαρμακευτικές εταιρείες, μετά τη διαπίστωση ότι οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2013, υπερέβησαν τις προβλεπόμενες.
• Σε ότι μας αφορά και προκειμένου να ελεγχθούν οι δαπάνες μας, ζήτησε από τα Συλλογικά μας Όργανα να υποβάλουν από κοινού, το συντομότερο δυνατό, συγκεκριμένες προτάσεις.
• Για τα υπόλοιπα οικονομικά θέματα, (ληξιπρόθεσμες οφειλές, του παρακρατηθέντος 10% από τον ΕΟΠΥΥ, τις οφειλές του 2012 από τα Ταμεία Υγείας που εντάχθηκαν αργότερα στον ΕΟΠΥΥ), δήλωσε αναρμόδιος. Η διεκπεραίωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εντάσσονται στις αρμοδιότητες του Υπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Για το ΚΔΣ
Της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Φυσικοθεραπευτών

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

Γεώργιος Τσαγρής Κωνσταντίνα Σπηλιοπούλου

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Ψηφίστηκε από την Βουλή Σχεδίο Νόμου με Τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ και την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών οφειλών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
 Π.Σ.Φ.

 Ψηφίστηκε στις 18/6/2013, Σχέδιο Νόμου από την Βουλή, στο οποίο περιλαμβάνεται τροπολογία για την ενταλματοποίηση και τον πρόχειρο έλεγχο για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους φυσικοθεραπευτές και όλους τους παρόχους υγείας (σελίδα 3 και 4).
Αναμένεται το Σχέδιο Νόμου να εκδοθεί σε ΦΕΚ, ώστε να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα στην πληρωμή των φυσικοθεραπευτών.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, έχει ήδη σταλεί το e-mail από την Οικονομική Υπηρεσία τους ΕΟΠΥΥ προς τις κατά τόπους Υπηρεσίες του για την εκκαθάριση του Ιανουαρίου 2013 και πιστεύουμε ότι θα προχωρήσει η διαδικασία για τον Φεβρουάριο 2013.



ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Οφειλές του ΕΟΠΥΥ και των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τους Φυσικοθεραπευτές.

ΠΡΟΣ:
  • Τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης,                               
κ. Μάριο Σαλμά                                 
  • Τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο
  • Τη Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ,
κα Φωτεινή Περδίκη
  • Τη Διευθύντρια Παροχών &  Κατάρτισης Συμβάσεων ,
Κα Ξανθή Πεταλωτή
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
·         Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Νικόλαο Μπραβάκο
·         Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Αλέξανδρο Γαρύφαλλο

Θέμα: Οφειλές του ΕΟΠΥΥ και των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τους Φυσικοθεραπευτές.
Σχετικά με τις οφειλές προς παρόχους από τον ΕΟΠΥΥ και τα ενταγμένα στον ΕΟΠΥΥ Ασφαλιστικά Ταμεία και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά τη διαδικασία αποπληρωμής τους, θεωρούμε αναγκαίο να σας καταθέσουμε τα ακόλουθα με την πεποίθηση ότι θα τύχουν της αποδοχής σας:
1)      Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Νόμου 4132/7-3-13 που αντικατέστησε το Ν.4038/2-2-12, ως υφιστάμενες οφειλές από τα Ασφαλιστικά Ταμεία νοούνται εκείνες για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση παραστατικά στοιχεία μέχρι τις 31.12.2011. Επειδή η αποπληρωμή ανάλογα με την πορεία εκκαθάρισης των λογαριασμών γίνεται σταδιακά, ζητούμε  οι Υπεύθυνες Δηλώσεις που καλούμαστε να δηλώσουμε ότι παραιτούμεθα ‘’κάθε ένδικου μέσου και όλων των αξιώσεων’’,  να  αφορούν τα Τιμολόγια που εξοφλούνται άμεσα και όχι το  σύνολό τους.
2)     Είναι γνωστό ότι σε πρώτη φάση θα εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που τα παραστατικά στοιχεία έχουν εκδοθεί μέχρι 30-09-11. Ζητούμε να αποζημιώνεται ο πάροχος ο οποίος έχει προσκομίσει μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία όλα τα παραστατικά στοιχεία, με εξαίρεση τα ΔΠΥ, που αιτιολογημένα έχουν εκδοθεί μεταγενέστερα.
3)     Με αφορμή τον εκσυγχρονισμό της εφαρμογής e-ΔΑΠΥ, τη δυνατότητα  πλήρους ηλεκτρονικού ελέγχου και ύστερα από την εμπλοκή που προέκυψε με την άρνηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να αποδεχθεί τον πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, θεωρούμε ότι είναι πλέον αναγκαία η τροποποίηση του Ν. 3965/11 (ΦΕΚ Α΄113, Άρθρ. 24), προκειμένου στο εξής να μας αποδίδεται το 100% της δαπάνης.
4)     Παράλληλα ζητούμε έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ για την εξόφληση του συνόλου των οφειλών του 2012 από τους ενταγμένους στον Οργανισμό μεταγενέστερα κλάδους Υγείας και την απόδοση του παρακρατηθέντος 10% των αμοιβών μας από τον Ιανουάριο του 2012. Η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων Εργαστηρίων Φυσικοθεραπείας είναι πλέον δυσχερής, με κίνδυνο πολλά από αυτά να οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο. Προς το παρόν, για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους δανείζονται ή πολλαπλασιάζουν τα χρέη τους.
5)     Θεωρούμε αναγκαία την τήρηση του χρονοδιαγράμματος από τον ΕΟΠΥΥ για την εξόφληση των τρεχουσών οφειλών του σύμφωνα με τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Αν την ίδια αντισυμβατική συμπεριφορά  καθυστέρησης πληρωμών εκδήλωνε οποιοσδήποτε  Έλληνας φορολογούμενος, εκτός από τις προσαυξήσεις που προβλέπονται  θα είχε και τις ανάλογες ποινικές κυρώσεις.
6)     Τέλος, επιθυμούμε να επισημάνουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ, κατά τη γνώμη μας, έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων με όλους τους Φυσικοθεραπευτές. Μετά από 1,5 χρόνο έχουν υπογράψει σύμβαση οι μισοί περίπου Φυσικοθεραπευτές.
Στη συνέχεια σας συνυποβάλλουμε δύο παλαιότερα αιτήματά μας (με ημερ. 01-04-13, Αρ. Πρωτ. 09) και παρακαλούμε για τις δικές ενέργειες:
  • Επειδή δεχόμαστε πολλά ερωτήματα από Συναδέλφους, θα θέλαμε να γνωρίζουμε εάν τα Τιμολόγια θα πρέπει να τα προσκομίζουμε με την υποβολή των λογαριασμών μας (με το 90% ή το 100% της δαπάνης), ή με την οριστικοποίηση του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου μαζί με τις Φορολογικές και Ασφαλιστικές Ενημερότητες. Έχει ιδιαίτερη σημασία ο χρόνος προσκόμισης των Τιμολογίων, καθώς σχετίζεται απολύτως με τη φορολόγηση του εισοδήματός μας.
  • Επίσης, για φορολογικούς λόγους, οι βεβαιώσεις με τις αμοιβές μας από τον ΕΟΠΥΥ,  να περιλαμβάνουν εκτός από τον παρακρατηθέντα φόρο 20%, τις κρατήσεις υπέρ τρίτων 3,072% και  το ανείσπρακτο υπολειπόμενο ποσό (10%), στη περίπτωση που ο συμβεβλημένος Φυσικοθεραπευτής προσκόμιζε στην αρμόδια ΥΠΑΔ τα ΔΠΥ με το 100% των οφειλόμενων ποσών.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

                                          Με τιμή

Για το ΚΔΣ Της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Φυσικοθεραπευτών

Ο  Πρόεδρος                         Η Γραμματέας
Γεώργιος Τσαγρής              Κωνσταντίνα  Σπηλιοπούλου


Φυσικοθεραπευτικές Πράξεις.

ΠΡΟΣ:      
·       Τον Υπουργό Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης,
κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο                                                                                     
·        Τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης,
κ. Μάριο Σαλμά
·        Τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ,
κ. Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο
·        Το Γενικό Δ/ντή Σχεδιασμού & Ανάπτυξης,
      κ. Γιάννη Βαφειάδη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
·        Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Νικόλαο Μπραβάκο
·        Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Αλέξανδρο Γαρύφαλλο
·        Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών

Θέμα: Φυσικοθεραπευτικές Πράξεις.
Σας παρακαλούμε αφού λάβετε υπόψη:
1)      Το άρθρο 33 του Ν. 3329 που αφορά τα Ιδιωτικά Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας:
‘’Oι πράξεις αρμοδιότητας φυσικοθεραπευτή, όπως αυτές προβλέπονται στο Β.Δ. 411/1972, το Π.Δ. 29/1987 και το Π.Δ. 90/1995 και περιέχονται κοστολογημένες στο Κεφάλαιο ‘’Φυσικοθεραπείες’’ του Π.Δ. 157/1991, εκτελούνται μόνον από πτυχιούχους φυσικοθεραπευτές, σε χώρους όπου από την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται η παροχή φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών.  
Οι πράξεις αρμοδιότητας φυσικοθεραπευτή συνταγογραφούνται από τα Ασφαλιστκά Ταμεία σε ξεχωριστό παραπεμπτικό, στο οποίο δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνονται και πράξεις ιατρικών ή άλλων ειδικοτήτων.
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κοστολογούνται νέες Φυσικοθεραπευτικές πράξεις, εφόσον έχει παρέλθει τουλάχιστον τετραετία από την ένταξή τους στο πρόγραμμα σπουδών των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας των Τ.Ε.Ι., που πιστοποιείται με βεβαίωση της Διεύθυνσής τους’’.
2)     Την υπ’ αριθμ. Οικ. 151096/26-11-2007 (ΦΕΚ 2381/14-12-2007) βάσει της οποίας ‘’ Οι πράξεις tens (αναλγησία με εφαρμογή ηλεκτρικού μηχανήματος) και Biofeed-Back (λειτουργική επανατροφοδότηση) εντάσσονται στις Φυσικοθεραπευτικές Πράξεις και κοστολογούνται σύμφωνα με το ΠΔ 157/1991 (ΦΕΚ 62/τ. Α71991)’’.
3)     Το ΠΔ 157/1991 (ΦΕΚ 62/τ. Α71991) όπου αναφέρεται η κοστολόγηση των Φυσικοθεραπευτικών Πράξεων.
4)     To έγγραφο, με Ημερ. 27-05-13, της Γενικής Δ/νσης Σχεδιασμού & Ανάπτυξης προς τη Δ/νση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ,  στο οποίο περιλαμβάνονται οδηγίες σχετικά με την υποβολή στο αναβαθμισμένο ηλεκτρονικό σύστημα e-ΔΑΠΥ των Φυσικοθεραπευτικών Πράξεων tens, Biofeed-Back & Laser. Βάσει των οδηγιών οι παραπάνω πράξεις,  εφόσον υποβάλλονται από Φυσιάτρους, θα καταχωρίζονται και θα κοστολογούνται σύμφωνα με το ΠΔ 157/1991, 8.28€, 17.60€ & 3.52 € αντιστοίχως, ενώ, όταν εκτελούνται και υποβάλλονται από Φυσικοθεραπευτές, θα συνυπολογίζονται στη τιμή της συνεδρίας στα 15 €.
5)     Τα άρθρα 4 και 22 του Συντάγματος στα οποία αναφέρονται στο μεν πρώτο ότι ‘’ Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου’’ στο δε δεύτερο ‘’Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας’’.
6)     Το γεγονός ότι η πολιτεία δίνει το δικαίωμα στους Φυσιάτρους, από τους ελάχιστους επιστήμονες υγείας, να φέρουν τη διττή ιδιότητα του εντολέως και του εντολοδόχου.
 Να μας απαντήσετε το συντομότερο δυνατό στα παρακάτω ερωτήματα:
α) Πώς είναι δυνατόν Φυσικοθεραπευτικές Πράξεις, οι οποίες σύμφωνα με το Νόμο πρέπει να εκτελούνται  μόνο από φυσικοθεραπευτές, να χαρακτηρίζονται ταυτοχρόνως και Ιατρικές και να εκτελούνται και από Ιατρούς &
β) Πώς είναι δυνατόν και με ποιό σκεπτικό ίδιες υπηρεσίες ίσης αξίας, εφόσον εκτελούνται από διαφορετικούς παρόχους, να τυγχάνουν  διαφορετικής κοστολόγησης?
Είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις.

                                            Με τιμή

Για το ΚΔΣ Της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Φυσικοθεραπευτών

 Ο  Πρόεδρος                        Η  Γραμματέας
Γεώργιος  Τσαγρής             Κωνσταντίνα Σπηλιοπούλου



Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος Οικονομικού Έτους 2013.

Ενόψει της υποβολής των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του Οικονομικού Έτους 2013, επιθυμούμε να σας υπενθυμίσουμε τα ακόλουθα:
  • Μέχρι 30 Ιουνίου, εφόσον δε δοθεί παράταση, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των Δηλώσεων Εισοδήματος Οικονομικού Έτους 2013.
  • Ανείσπρακτα ποσά από τους Φυσικοθεραπευτές, μη εξαιρουμένου και του παρακρατηθέντος 10% από τον Ιανουάριο του 2012, για όσους έχουν εκδώσει ΔΠΥ με το  100% της δαπάνης, μεταφέρονται στην επόμενη χρήση. ‘’Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αποκτούν εισόδημα από παροχή υπηρεσιών στο Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, χρόνος κτήσης του εισοδήματός τους θεωρείται ο χρόνος είσπραξής του (Παρ. 9, Άρθρ. 6, Ν. 3842)’’.  Για το θέμα περισσότερα στην Υποσελίδα  μας ‘’Νομοθεσία’’.
  • Αναζητείστε εγκαίρως τις φορολογικές βεβαιώσεις, οι οποίες δε σας έχουν σταλεί μέσω ταχυδρομείου, από ΕΟΠΥΥ και Ασφαλιστικά Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Ο.Ν. κλπ).

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΕΦ

Από έγκυρες και επίσημες πηγές πληροφορηθήκαμε ότι το θέμα που προέκυψε σχετικά με την υπογραφή των ενταλμάτων πληρωμής των παρόχων υγείας, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, πρόκειται να επιλυθεί σύντομα.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης Αντιπροσώπων

ΘΕΜΑ: «Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων».

Η τακτική Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Π.Σ.Φ. στη συνεδρίασή της 
στις 01-06-2013 καταγγέλλει και καταδικάζει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των 
Ν.Π.Δ.Δ. των Ο.Τ.Α. από πλευράς της τρικομματικής κυβέρνησης και των επιταγών 
της Τρόϊκας για ελάχιστο κράτος και εξαφάνιση των υπαλλήλων που εργάζονται σε 
αυτά. 
Η Γ.Σ. στηρίζει τις προνοιακές δομές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις υπηρεσίες 
που παρέχονται μέσα από τα ΚΑΠΗ, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Βοήθεια στο Σπίτι. 
Θεωρεί ότι η όποια κατάλυση της σημερινής τους μορφής και η μετατροπή τους σε 
Ν.Π.Ι.Δ. ή Μ.Κ.Ο. μετακυλύει το κόστος στον πολίτη εξαφανίζοντας κάθε έννοια 
κοινωνικού κράτους.
Ο Π.Σ.Φ. θα συμπαρασταθεί στις όποιες κινητοποιήσεις των εργαζομένων 
παραγραμματισθούν από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, πιστεύοντας ότι ο κίνδυνος, πέρα από τους 
300 εργαζομένους φυσικοθεραπευτές στα ΚΑΠΗ είναι ορατός και για τους 
εργαζόμενους σε άλλα Ν.Π.Δ.Δ., νοσοκομεία, φορείς Π.Φ.Υ. κλπ. 

Τώρα η ΕΡΤ αύριο ΕΜΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

ΠΗΓΗ

Έγγραφα του Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. προς τον Υπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για τις τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες οφειλές

ΘΕΜΑ: «Άμεση αποπληρωμή του Δεκεμβρίου 2012».

Κύριε Υπουργέ,

Σας ενημερώνουμε ότι οι φυσικοθεραπευτές που ανήκουν στην Περιφερειακή 
Υπηρεσία Κεντρικής Αθήνας του ΕΟΠΥΥ, δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για τον μήνα 
Δεκέμβριο 2012, σε αντίθεση με τους φυσικοθεραπευτές όλης της υπόλοιπης 
Ελλάδας. 
Κατόπιν ενημέρωσής του Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. από την Οικονομική Υπηρεσία του 
ΕΟΠΥΥ, ο λόγος μη πληρωμής είναι οι διατυπωμένες επιφυλάξεις των αρμοδίων 
Υπηρεσιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου να αποδεχθούν τον πρόχειρο λογιστικό 
έλεγχο.
Όπως αντιλαμβάνεστε, αν επικρατήσει η παραπάνω λογική των Υπηρεσιών του 
Ελεγκτικού Συνεδρίου οι φυσικοθεραπευτές δεν θα πληρωθούν ούτε για τον μήνα 
Ιανουάριο 2013, η πληρωμή του οποίου έχει δρομολογηθεί.
Ζητάμε την παρέμβασή σας για την άμεση επίλυση του θέματος.

ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΓΓΡΑΦΟ  ΕΔΩ


ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάγκη εξεύρεσης λύσης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του 
ΕΟΠΥΥ».

Κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν συνάντησης του Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Ελ. 
Παπαγεωργόπουλο και Διευθυντές αρμόδιων Υπηρεσιών του, ενημερωθήκαμε ότι οι 
υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου διατυπώνουν επιφυλάξεις να αποδεχθούν τον 
πρόχειρο λογιστικό έλεγχο.
Ζητούμε την άμεση εξεύρεση λύσης, ώστε ο ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί στην 
υποχρέωσή του να καταβάλει άμεσα τα οφειλόμενα στους φυσικοθεραπευτές.

ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΔΩ

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Δημιουργία Επιστημονικών Τμημάτων Π.Σ.Φ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
 Π.Σ.Φ.

 Στην Λαμία, 2 και 3 Μαρτίου 2013, στην συγκέντρωση που έγινε μεταξύ του Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. και των εκπαιδευτικών των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας των ΤΕΙ της χώρας αποφασίστηκε να δημιουργηθούν Επιστημονικά Τμήματα στα πλαίσια του Π.Σ.Φ. Τούτο επικυρώθηκε στην Γ.Σ. των αντιπροσώπων που διεξήχθει στην Αθήνα στις 1 και 2 Ιουνίου 2013. 
Το Κ.Δ.Σ. εφαρμόζοντας την απόφαση της Γ.Σ. καλεί τους συναδέλφους που επιθυμούν να κάνουν αίτηση για την διοργάνωση κάποιου Επιστημονικού Τμήματος να επικοινωνήσουν με την Γραμματεία του Π.Σ.Φ. για να το δηλώσουν.  


ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ eΔΑΠΥ

Σε συνέχεια των σχετικών ανακοινώσεων, σας ενημερώνουμε, ότι από την 
31/5/2013, ο μηχανισμός, που υποστηρίζει την δυνατότητα διασύνδεσης της 
ηλεκτρονικής υπηρεσίας eΔΑΠΥ, με τα πληροφορικά συστήματα των 
παρόχων υγείας, έχει ολοκληρωθεί και έχει ήδη δοθεί η σχετική πρόσβαση 
(ψηφιακό πιστοποιητικό και κωδικοί πρόσβασης) σε συγκεκριμένους παρόχους,
έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η φάση της δοκιμαστικής / πιλοτικής λειτουργίας έως 
την 30/6/2013.
Προκειμένου όλοι οι συμβεβλημένοι πάροχοι υγείας (ιατροί, Νοσοκομεία, Ιδ. 
Κλινικές, Διαγνωστικά Κέντρα, Φυσικοθεραπευτές κλπ), οι οποίοι διαθέτουν δικά 
τους πληροφοριακά συστήματα, να αξιοποιήσουν την δυνατότητα αυτή, θα πρέπει 
προηγούμενα να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, με ηλεκτρονικό αίτημα μέσω 
ειδικής εφαρμογής, η οποία θα ενεργοποιηθεί εντός του τρέχοντα μήνα. Τα 
αιτήματα αυτά τελούν ειδικής έγκρισης από τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να διατεθεί η 
αναφερόμενη δυνατότητα. 
Από την 1/9/2013 και μετά, η εκτέλεση των παραπεμπτικών από 
παρόχους ιδιωτικού φορέα, θα υποστηρίζεται πλέον αποκλειστικά, είτε 
μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας, είτε μέσω του μηχανισμού διασύνδεσης 
για ηλεκτρονικά παραπεμπτικά και δεν θα επιτρέπεται πλέον η υποβολή 
παραπεμπτικών μέσω αρχείου. 
Σε κάθε περίπτωση, η εκτέλεση των παραπεμπτικών από παρόχους ιδιωτικού
φορέα, θα αναγγέλλεται στο eΔΑΠΥ, εντός των προβλεπομένων προθεσμιών, της
ημερομηνίας εκτέλεσης και της έκδοσης σχετικού φορολογικού παραστατικού 
(απόδειξη είσπραξης συμμετοχής).

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Γ.ΑΓΓΟΥΡΗΣ

ΠΗΓΗ

Έναρξη της διαδικασίας πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ των δεδουλευμένων του Ιανουαρίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
 Π.Σ.Φ.


Το Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. σας ενημερώνει ότι στάλθηκε το e-mail από τον ΕΟΠΥΥ στις κατα τόπους ΥΠΑΔ για την εκκαθάριση και οριστικοποίηση των δεδουλευμένων του μήνα Ιανουαρίου 2013. Μέχρι την Παρασκευή 14/6/2013 θα πρέπει να καταθέσετε τα απαραίτητα παραστατικά στις κατά τόπους υπηρεσιές του ΕΟΠΥΥ.

  
ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ