Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ενημέρωση για τον ΕΟΠΥΥ και τις πληρωμές

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
 Π.Σ.Φ.


Το Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. σε χθεσινή συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΟΠΥΥ, με αφορμή την εντολή εκκαθάρισης που έχει σταλεί προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2013 με καταληκτική ημερομηνία τις 22/1/2014, ζήτησε να προχωρήσει στην οριστικοποίηση αυτών των μηνών. Μας ενημέρωσαν ότι είναι στις προθέσεις του ΕΟΠΥΥ η οριστικοποίησή τους, αφού λυθεί κάποιο τεχνικό πρόβλημα που έχει προκύψει.
Σε κάθε περίπτωση την Δευτέρα, 27/1/2014, στην συνάντηση της Επιτροπής-Ομάδας Εργασίας για τα θέματα των φυσικοθεραπευτών, θα τεθεί εκ νέου το θέμα, εάν δεν έχει προχωρήσει, στον Β΄ Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Αλ. Γαρύφαλλο.
Όπως γνωρίζετε στην Επιτροπή θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την τροποποίηση του ΕΚΠΥ, τις συμβάσεις μας, τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες, τις θεωρήσεις των παραπεμπτικών, το πλαφόν συνταγογράφησης των ιατρών, κ.α.
Επισημαίνουμε ότι κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να προβεί σε υπογραφή της σύμβασης με τις Ελεγκτικές Εταιρείες, καθότι από την σύμβαση των φυσικοθεραπευτών και τον Ε.Κ.Π.Υ. δεν προκύπτουν οι όροι που εμπεριέχονται στο σχέδιο σύμβασης των Ελεγκτικών Εταιρειών. Το Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τους εκπροσώπους των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών.


ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΕΦ

Σύντομα Νέα

18-01-14

Ενημερωθήκαμε από τη Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ ότι δόθηκε εντολή ολοκλήρωσης (όχι οριστικοποίησης) του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου όλων των ακαθάριστων δαπανών που έχουν υποβληθεί από παρόχους μέχρι τον Οκτώβριο του 2013. Να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος δεν απαιτεί την προσκόμιση παραστατικών από τους Φυσικοθεραπευτές στις ΥΠΑΔ και ότι σχετίζεται με την επιβολή του rebate.

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Έλεγχος των δαπανών των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ Φυσικοθεραπευτών - Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες.


Η Διοίκηση της ΠΕΕΦ, σχετικά με τον έλεγχο των δαπανών των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ Φυσικοθεραπευτών, εκφράζει την αντίθεσή της στις μονοπωλιακές και εντελώς παράλογες οικονομικές απαιτήσεις από τις επιλεγμένες ως καταλληλότερες από την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες. Να επισημάνουμε επίσης ότι το κόστος ελέγχου από τις ΙΕΕ καθίσταται ιδιαίτερα βαρύ εάν ληφθεί υπόψη ότι ο έλεγχος είναι υποχρέωση του κράτους και δε θα έπρεπε να βαρύνει κανένα πάροχο. Ταυτόχρονα η επιβάρυνση αυτή έρχεται να προστεθεί στις αναδρομικές επιστροφές rebate και clawback.
Διαφωνούμε ριζικά με την απόρριψη των πλέον των δύο παραπεμπτικών που τυχόν θα ανευρεθούν κατά τον έλεγχο, όπως και των παραπεμπτικών που δε θα περιέχουν τα σχόλιο για τις Φυσικοθεραπευτικές Πράξεις. Δεν είναι δυνατόν να τιμωρείται ο πάροχος για παραλείψεις της πολιτείας και εν προκειμένω των ελεγκτών Ιατρών.
Για το θέμα θα απευθυνθούμε στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ζητώντας παράλληλα την εξαίρεση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ Φυσικοθεραπευτών από το καθεστώς  πληρωμής  ΙΕΕ, δεδομένου ότι η οριστική εκκαθάριση των λογαριασμών τους θα επιβαρύνουν ελάχιστα τις περισσότερες πλην εξαιρέσεων περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

                             Για το ΚΔΣ
της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Φυσικοθεραπευτών


Ο Πρόεδρος                                 Η Γραμματέας
Γεώργιος  Τσαγρής             Κωνσταντίνα Σπηλιοπούλου



Ορθή αναγραφή παραπεμπτικών Φυσικοθεραπείας

Με τον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ έχει καθιερωθεί η έννοια της συνεδρίας φυσικοθεραπείας,
εντός της οποίας εκτελούνται φυσικοθεραπευτικές πράξεις που κρίνονται αναγκαίες. Στο
ηλεκτρονικό σύστημα αναγραφής εξετάσεων έχει ήδη εισαχθεί η δυνατότητα αναγραφής
συνεδρίας φυσικοθεραπείας. Οι θεράποντες γιατροί αναγράφοντας συνεδρίες
φυσικοθεραπείας θα πρέπει παράλληλα να επιλέγουν τις φυσικοθεραπευτικές πράξεις που
κρίνουν απαραίτητες να γίνουν, ανάλογα με την διαγνωσθείσα πάθηση του ασφαλισμένου. Η
επιλογή αυτή κρίνεται σκόπιμο να γίνεται σε όλα τα σχετικά παραπεμπτικά αφού ο θεράπων
γιατρός είναι ο μόνος αρμόδιος και υπεύθυνος να αποφασίσει για το είδος της θεραπευτικής
αγωγής του ασθενή του.
Η αναγραφή των φυσικοθεραπευτικών πράξεων από τον θεράποντα γιατρό μπορεί να
γίνεται στην θέση «σχόλιο» του ηλεκτρονικού παραπεμπτικού. Υπενθυμίζεται επίσης ότι τα
ηλεκτρονικά παραπεμπτικά συνεδριών φυσικοθεραπείας χρειάζονται θεώρηση από τους
ελεγκτές γιατρούς του Οργανισμού, οι οποίοι είναι αρμόδιοι και για την διαπίστωση της ορθής
αναγραφής των παραπεμπτικών σύμφωνα με τα ανωτέρω καθώς και για την αναγραφή τους
στο βιβλιάριο ασθενείας.

Ο ΑΝ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ 


Σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης των παραπεμπτικών Φυσικοθεραπείας:


Προς ενημέρωση των μελών μας, από την Ένωση Εταιρειών (KPMG Σύμβουλοι Ανώνυμη Εταιρεία & ΜΕΝΤΝΕΤ ΕΛΛΑΣ Εμπορική Εταιρεία Υπηρεσιών) μας εστάλησαν τα παρακάτω αρχεία:













Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση του Πανυγειονομικού Μετώπου Υγείας με τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες



ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΙΕΕ

ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΙΕΕ


Ο Π.Σ.Φ. καλεί τα μέλη του να μην κάνουν μεμονωμένες συνέργειες με τις Ελεγκτικές Εταιρείες και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (Κ.Δ.Σ.) του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, θέλοντας να προφυλάξει τα μέλη του να μη βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, καλεί όλους τους Φυσικοθεραπευτές της χώρας να μην προβούν σε μεμονωμένες ενέργειες συνεργασίας, τόσο με τις Ελεγκτικές Εταιρείες όσο και με τη Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και το Υπουργείο Υγείας, μέχρι να δοθεί από μέρους της πολιτείας επίσημη δέσμευση των λεγόμενων της και σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμών.
Ο Π.Σ.Φ. ενημερώνει τα μέλη του ότι είναι κάθετα αντίθετος με το ύψος της προκαταβολής του 30% που έθεσαν οι Ελεγκτικές Εταιρείες, διευκρινίζοντας προς κάθε κατεύθυνση, ότι η αμοιβή των Εταιρειών θα πρέπει να υπολογισθεί στα καταλογισθέντα ποσά και η πληρωμή να είναι ταυτόχρονη με τα εντάλματα πληρωμών των ίδιων μηνών.
Το Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. είναι επίσης αντίθετο με πολλά σημεία της διαδικασίας ελέγχου που περιγράφονται στο Παράρτημα των Ελεγκτικών Εταιρειών.
Η απόφαση του Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ., ήρθε ως απόρροια της 4ης κατά σειρά συνάντησης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του Πανυγειονομικού Μετώπου με τους εκπροσώπους των Ελεγκτικών Εταιρειών, που έγινε την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014. Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, ο Ταμίας του ΙΣΑ και Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ Φ. Πατσουράκος και ο Πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ Θ. Χατζηπαναγιώτου, ενώ από τις Ελεγκτικές Εταιρείες συμμετείχαν εκπρόσωποι των:

1. GRANTTHORNTONA.E

2. DELOITTE BUSINESS SOLUTIONS - TOTAL CARE 
NETWORK A.E.

3. PRICEWATERHOUSE COOPERS BUSINESS SOLUTIONS-ΑCCURATEHEALTHAUDITING

4. CONSULTING, KPMG ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ–MEDNETHELLAS

Να σημειωθεί επίσης, ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έθεσε και το θέμα του όγκου του ελέγχου, επισημαίνοντας τους ότι είναι απαγορευτικά μεγάλος και ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οφείλει να μειώσει την ελεγκτική ύλη. Ως εκ τούτου, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης πρότειναν στις Ελεγκτικές Εταιρείες, να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος της ύλης και βάσει αυτού του ελέγχου, να τεθεί η αμοιβή τους με το χαμηλότερη δυνατό κόστος και φυσικά σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Π.Σ.Φ. ζητά από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και το Υπουργείο Υγείας να θέσουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης των καταβληθέντων ποσών, υπενθυμίζοντας τους ότι τα μέλη του που συνεργάζονται με τον Οργανισμό είναι μήνες απλήρωτα και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ       ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ



Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Πανυγειονομικού Μετώπου Υγείας με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών: Θετική η απάντηση του Υφυπουργού Υγείας για τον συμψηφισμό των δύο (2) εξαμήνων
Τη θετική απάντηση του Υφυπουργού Υγείας κου Α. Μπέζα έλαβε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κος Γ. Μπάκας για το θέμα του συμψηφισμού των δύο (2) εξαμήνων του 2013, για το οποίο θα εκδοθεί σχετική απόφαση άμεσα.
Την δέσμευση αυτή απέσπασε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), στο πλαίσιο της συνάντησης του κου Μπέζα, με τους εκπροσώπους του Πανυγειονομικού Μετώπου, παρουσία και του Β’ Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Α. Γαρύφαλλου, που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 13/1/2013.
Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ. κ. Μπάκας συζήτησε μεταξύ άλλων θεμάτων που αφορούν στον τομέα της Υγείας και μία σειρά από θέματα τα οποία αφορούν ειδικότερα στον κλάδο των Φυσικοθεραπευτών:
Καθυστερήσεις πληρωμών φυσικοθεραπευτών για το έτος 2013.
Έως σήμερα, έχουν καταβληθεί τα ποσά ως και τον Ιούλιο 2013, ενώ σε ό, τι αφορά στα ληξιπρόθεσμα των προηγούμενων ετών οι φυσικοθεραπευτές έχουν λάβει ελάχιστα από τις οφειλές του 2011, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι σήμερα τι ακριβώς θα γίνει με τις οφειλές των Ταμείων που προσαρτήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ μετά 1/1/2012.
Απαντώντας στο ερώτημα για τα ληξιπρόθεσμα των προηγούμενων ετών από το 2013, ο Υφυπουργός δήλωσε ότι η αποπληρωμή των παρόχων ως και τον Σεπτέμβριο 2011 συνεχίζεται, όμως δεν υπήρξε καμία δέσμευση για το τελευταίο 3μηνο του 2011 και για τις οφειλές των επιμέρους Ταμείων που προσαρτήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ μετά την 1/1/2012. Επεσήμανε ωστόσο, ότι για το 10% του 2012 και του 2013, το ποσοστό αυτό θα συμψηφιστεί στα ποσά που θα προκύψουν μετά τον έλεγχο των δαπανών.

Rebate και claw back

Η εφαρμογή των εξοντωτικών rebate και claw back δημιουργεί ορατούς κινδύνους για «λουκέτο» σε πολλά εργαστήρια φυσικοθεραπείας.
ΠΜΥ & Ελεγκτικές Εταιρείες
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του Πανυγειονομικού Μετώπου για την Υγεία (ΠΜΥ) ενημέρωσαν πρωτίστως τον Υφυπουργό Υγείας για το μείζον πρόβλημα που προέκυψε πρόσφατα, όταν ο ΕΟΠΥΥ ειδοποίησε μέσω του e-ΔΑΠΥ τους παρόχους να προβούν σε σύναψη ατομικών συμβάσεων με τις Ελεγκτικές Εταιρείες, ενώ η Επιτροπή του Πανυγειονομικού Μετώπου είχε ήδη ζητήσει από τις Ελεγκτικές Εταιρείες να υποβάλουν εγγράφως τις προτάσεις τους ως τις 31/12/2013, κάτι που, παρά τη συνεχή επικοινωνία του ΠΜΥ με τις εταιρείες, ως σήμερα ακόμη εκκρεμεί.
Σχετικά με την ειδοποίηση που έλαβαν οι πάροχοι από το e-ΔΑΠΥ, ο κ. Μπέζας καθησύχασε τους παρευρισκόμενους, λέγοντας τους ότι αυτό έγινε μόνο για να επισπευστούν οι διαδικασίες. Τους διαβεβαίωσε μάλιστα ότι, δε θα σταματήσει η αποπληρωμή των οφειλών και όσον αφορά στις Ελεγκτικές Εταιρείες, υποσχέθηκε ότι και ο ίδιος από την πλευρά του θα πιέσει τη διαδικασία.
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η μεταφορά των παραπεμπτικών προς τον έλεγχο των δαπανών από τις Ελεγκτικές Εταιρείες θα διασφαλιστεί με ειδικό προσωπικό ασφάλειας και όπως είπε, θα γίνει κάθε προσπάθεια για τη διαφύλαξη του ιατρικού απορρήτου στην αποπεράτωση όλης της ελεγκτικής διαδικασίας.
Ο κ. Μπέζας δήλωσε, ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου θα παραληφτούν από την Επιτροπή Βέλτιστης Πρακτικής, η οποία αφού αποδεχθεί το πόρισμα της ελεγκτικής εταιρείας, θα το προωθήσει προς του παρέδρους χωρίς να υπάρχει νομικό πρόβλημα. Υποσχέθηκε, ότι από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, θα γίνει κάθε δυνατή διευκόλυνση της όλης διαδικασίας, ώστε το κόστος που θα βαρύνει τους παρόχους προς τις Ελεγκτικές Εταιρείες να ελαττωθεί στο ελάχιστο.
Τέλος, ο Υφυπουργός απεδέχθη την πρόταση της Επιτροπής για εκχώρηση των χρημάτων που ζητούν οι Ελεγκτικές Εταιρείες για τον έλεγχο από τις ίδιες τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του ενώ, τόνισε, ότι με την ολοκλήρωση του ελέγχου των Εταιρειών, θα ελαττωθεί κατά πολύ το claw back και το rebate που θα επιβαρύνει τα εργαστήρια.
Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης, ο Ταμίας του ΙΣΑ και Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φ. Πατσουράκος και ο Πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ κ. Θ. Χατζηπαναγιώτου.

ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ             ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Ο ΕΟΠΥΥ αλλάζει και γίνεται «ΠΕΔΥ»

Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργδιάδης

Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας  θα αποτελεί την υγειονομική ομπρέλα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ - Θα λάβει την τελική του μορφή έως το τέλος Ιανουαρίου - Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα κατατεθεί στη Βουλή

Τη «γέννηση» του νέου φορέα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), οπως είναι η ονομασία του φορέα της ΠΦΥ θα λάβει την τελική του μορφή έως το τέλος Ιανουαρίου, οπότε θα ολοκληρωθεί η μετακίνηση του υγειονομικού, διοικητικού και ιατρικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες.

Το ΠΕΔΥ θα αποτελεί την υγειονομική ομπρέλα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αλλά και ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας με καθολική πρόσβαση όλων στις δομές του.
Οπως έχει εξηγήσει επανειλημμένως ο υπουργός, ο φορέας θα αγοράζει υπηρεσίες Υγείας από το ΕΣΥ ή από τους ιδιώτες της Υγείας και θα τις παρέχει στους ασφαλισμένους.

Οι σχετικές αλλαγές περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί πιθανότατα σήμερα στη Βουλή και το οποίο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Kέντρα Υγειας και Πολυιατρεία θα αποτελέσουν σε πρώτη φάση τον βασικό κορμό του ΠΕΔΥ, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ κομβικό ρόλο θα έχει ο οικογενειακός γιατρός.

«O οικογενειακός γιατρός θα είναι ο καθ´ ύλην αρμόδιος να εξετάζει τους ασφαλισμένους στα αστικά κέντρα, κάτι ανάλογο με τον αγροτικό γιατρό της περιφέρειας. Θα παρακολουθεί συγκεκριμένο αριθμό πολιτών/ασφαλισμένων ανά περιοχή και θα χρεωθεί με τον ηλεκτρονικό τους φάκελο» είπε ο υπουργός.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περί τους 3000 οικογενειακούς γιατρούς, που θα προέρχονται είτε από τα Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ είτε από τα Κέντρα Υγείας είτε θα είναι ιδιώτες συμβεβλημένοι με τον νέο φορέα.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι κάνεις γιατρός δεν θα χάσει τη θέση του, αλλά θα πρέπει να επιλέξει εάν επιθυμεί να εργαστεί με ωράριο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΠΕΔΥ.

ΠΗΓΗ

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών για τροποποιήσεις στη τήρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων

Εν΄οψει των αλλαγών στην τήρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε με νέες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Με τις υφιστάμενες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ν. 4093/2012, υποπαράγραφος Ε1), όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 51 του νόμου 4223/2013 «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις», επέρχονται σημαντικές τροποποιήσεις στην τήρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων, μεταξύ των οποίων είναι:
● Η πλήρης κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης ασφαλών πληροφοριών (πρόσθετων βιβλίων).
● Η πλήρης κατάργηση της θεώρησης βιβλίων και στοιχείων.
● Η κατάργηση της έκδοσης δελτίου αποστολής, με παράλληλη καθιέρωση της υποχρέωσης παρακολούθησης μόνοτων μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων, όπως αυτή εξειδικεύεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
● Η υποχρέωση των αγροτών του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α., σε τήρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων, με δυνατότητα απαλλαγής από την υποχρέωση αυτή, ορισμένων εξ αυτών, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως εξειδικεύονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
Κατόπιν των ανωτέρω μεταβολών και με σκοπό την απλοποίηση της μετάβασης στο νέο καθεστώς, με σχετικές αποφάσεις, προβλέπονται τα εξής:
Α.   Τρόπος παρακολούθησης μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων
Για την αποστολή, την παράδοση ή τη διακίνηση αποθεμάτων, με σκοπό την πώληση, απευθείας ή μέσω τρίτου, από τον προμηθευτή στον αγοραστή αυτών, εφόσον δεν εκδίδονται άμεσα με την αποστολή, την παράδοση ή τη διακίνηση των αποθεμάτων φορολογικά στοιχεία αξίας, που συνοδεύουν τα αποθέματα μέχρι τον τελικό παραλήπτη τους, συντάσσεται δικαιολογητικό έγγραφο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων, με περιεχόμενο τα δεδομένα των παραγράφων 9, 10 και 11 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Α.Σ. (Ν. 4093/2012), πλην της τιμής μονάδας, της αξίας και του Φ.Π.Α. των αποθεμάτων.
Το ανωτέρω δικαιολογητικό συντάσσεται για την παραλαβή αποθεμάτων από τον αγοραστή (υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών) αυτών, εφόσον δεν παραδίδεται σ’ αυτόν, κατά την παραλαβή τους, τιμολόγιο του προμηθευτή αυτών ή αντίτυπο του δικαιολογητικού εγγράφου μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων ή δεν εκδίδεται άμεσα με την παραλαβή τους τίτλος κτήσης του άρθρου 5 παράγραφος 6 του Κ.Φ.Α.Σ..
Το ανωτέρω δικαιολογητικό συντάσσεται κατά το χρόνο της αποστολής ή της παράδοσης ή της παραλαβής ή της διακίνησης, συνοδεύει τα αποθέματα μέχρι τον τελικό προορισμό τους και διαφυλάσσεται στις εγκαταστάσεις του προμηθευτή και του αγοραστή, πλην των ιδιωτών, των αποθεμάτων.
B. Κατηγορίες υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών, που εξαιρούνται από τη χρησιμοποίηση φορολογικών μηχανισμών και προϋποθέσεις εξαίρεσης.
Στη λιανική πώληση, διατηρείται το υφιστάμενο σύστημα ρυθμίσεων (φορολογικές ταμειακές μηχανές ή σήμανση εκδιδόμενων αποδείξεων), προκειμένου να καταστεί δυνατή η ασφαλής μετάβαση σε ένα νέο πιο λειτουργικό σύστημα ρυθμίσεων. 
Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, παρέχεται η δυνατότητα μη χρήσης φορολογικών ταμειακών μηχανών και Ειδικών Ασφαλών Φορολογικών Διατάξεων Σήμανσης Στοιχείων (ΕΑΦΔΣΣ), σε όσα επαγγέλματα απαλλάσσονταν και κατά την προηγούμενη χρονιά, από τη χρήση φορολογικών μηχανισμών.
Γ. Απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων των αγροτών του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α..
Από 1.1.2014, απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., σύμφωνα με το άρθρο 41 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000), όπως ισχύει, οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και έλαβαν  δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000).

Σύμβαση με τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες-σχετική ενημέρωση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
 Π.Σ.Φ.


Το Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. απέστειλε e-mail προς τον Υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα για το ζήτημα των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών:
 
Σε απάντηση του ηλεκτρονικού μηνύματος που λάβανε οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας μέσω e-dapy για τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες σας επισημαίνουμε τα εξής:
Σε τελευταία επικοινωνία του Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. με τις Διοικήσεις των ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών, ενημερωθήκαμε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί μεταξύ τους συνάντηση για την τελική διαμόρφωση του σχεδίου σύμβασης με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.
Αύριο, 9/1/2013, οι Ελεγκτικές Εταιρείες θεωρούν ότι θα έχουν έτοιμο το σχέδιο σύμβασης, το οποίο θα μας αποσταλεί, με σκοπό τη διαβούλευση με το Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. και τους λοιπών παρόχων υγείας για τους όρους της.
Η μέχρι τώρα καθυστέρηση αυτή, βαρύνει τις ΙΕΕ και τον ΕΟΠΥΥ και όχι τους παρόχους υγείας.


ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

Ανανέωση των συμβάσεων των φυσικοθεραπευτών με τον ΕΟΠΥΥ-σχετική απόφαση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
 Π.Σ.Φ.

Μετά από ενημέρωση του Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. από το Τμήμα Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ δίνεται παράταση ισχύς των συμβάσεων των φυσικοθεραπευτών με τον ΕΟΠΥΥ μέχρι τις 30/4/2013.


ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ


ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΠΥΥ

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΕΦ

ΑΠΟ ΠΕΕΦ:

07-01-14

Σύμφωνα με οριστική απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ η ισχύς των συμβάσεων όλων των Παρόχων Υπηρεσιών Υγείας παρατείνεται μέχρι τον Απρίλιο του 2014. Εξαιρούνται οι συμβάσεις των θεραπόντων Ιατρών οι οποίες λήγουν το Μάρτιο του 2014.