Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Παρακράτηση 10% επί των δεδουλευμένων


ΘΕΜΑ: «Παρακράτηση 10% επί των δεδουλευμένων».

Όπως είναι ήδη γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες, κατά την εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας καταβάλλεται, μετά από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, ως προκαταβολή ποσό που αντιστοιχεί στο 90% του συνόλου της οφειλής, ενώ το υπόλοιπο 10% παρακρατείται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των λογαριασμών.
Η ως άνω παρακράτηση λαμβάνει, προφανώς, χώρα, στο πλαίσιο εφαρμογής των ρυθμίσεων του άρθρου 24 του Νόμου 3965/2011.
Πλην όμως θα πρέπει να καταστεί σαφές, ότι η καταβολή του 90% του ποσού οφειλής ουδόλως αποτελεί ολοσχερή εξόφληση των παρόχων. Με άλλα λόγια ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να παραμένει υπόχρεος για την καταβολή και του υπολοίπου 10% της οφειλής. Η επίμαχη καταβολή δέον όπως ενεργείται εντός ευλόγου χρόνου, δοθέντος ότι αφορά σε πληρωμή δεδουλευμένων παροχών των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ επαγγελματιών του χώρου της υγείας.
Εν προκειμένω, η επί μακρόν και πάντως πέραν της έννοιας του ευλόγου χρόνου καθυστέρηση, εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, καταβολής του παρακρατηθέντος ποσού 10% της οφειλής προς φυσικοθεραπευτές συνιστά καταχρηστική συμπεριφορά, προκαλούσα, πλέον, εις αυτούς σημαντική οικονομική ζημία.
Ο προσχηματικός λόγος της μη εισέτι ολοσχερούς εξόφλησης λόγω μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας εκκαθάρισης δεν μπορεί να γίνεται περαιτέρω ανεκτός, δοθέντος ότι ισοδυναμεί πλέον με άρνηση καταβολής, για την οποία ο ΕΟΠΥΥ είναι ήδη υπερήμερος.
Ενόψει των ανωτέρω και με την ρητή επιφύλαξη παντός εννόμου συμφέροντος, σας καλούμε όπως προβείτε στην άμεση και ολοσχερή εξόφληση των φυσικοθεραπευτών, καταβάλλοντας και το υπολειπόμενο 10% της οφειλόμενης αμοιβής τους, δοθέντος ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θεωρείται αναίτια, παράνομη και καταχρηστική.

ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου