Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Απάντηση της Π.Ε.Ε.Φ. σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», στις 04-04-13, της δημοσιογράφου κας Δήμητρας Ευθυμιάδου.


Σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας σας στις 04-04-13 της δημοσιογράφου κας Δήμητρας Ευθυμιάδου, το οποίο αναφέρεται στον κλάδο των Φυσικοθεραπευτών, σας αποστέλλουμε την απάντησή μας και παρακαλούμε να δημοσιευτεί:
«Το δημοσίευμα της 4ης Απριλίου 2013 της  δημοσιογράφου Δ. Ευθυμιάδου αντί να αναδεικνύει με δεοντολογικό τρόπο τα υπαρκτά προβλήματα του κλάδου των Φυσικοθεραπευτών  στη χώρα μας, δυστυχώς στιγματίζει  απαξιωτικά και συλλήβδην τους 2.124 Φυσικοθεραπευτές, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. O διασυρμός και η ηθική βλάβη που προκλήθηκαν στον κλάδο δεν είναι καθόλου αμελητέα.
·          Τα ποσά των 20.000 ευρώ μηνιαίας αμοιβής που αναφέρονται στο δημοσίευμα ότι τάχα αφορούν το μέσο όρο των Φυσικοθεραπευτών είναι συκοφαντικά, ψευδή και ανυπόστατα και προφανώς δεν αφορούν τους Φυσικοθεραπευτές.
·         Οι προσβλητικές και εντελώς απαράδεκτες εκφράσεις για το σύνολο των Συναδέλφων «μασέρ πολυτελείας… οι φυσικοθεραπευτές», «φυσικοθεραπευτές… κροίσους»,  προσβάλλουν και αμαυρώνουν την εικόνα του κλάδου, του οποίου σε όλους είναι γνωστή η ιδιαίτερα αξιόλογη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
·         Επιπλέον, αξίζει να επισημάνουμε ότι, παρόμοιας μορφής δημοσιεύματα, δεν είναι καθόλου απίθανο να καλλιεργήσουν κλίμα πρόσφορο για τη επιβολή νέων οικονομικών και άλλων μέτρων εναντίον οποιουδήποτε παρόχου υπηρεσιών υγείας,  με όλες τις γνωστές συνέπειες για τον ίδιο και τους ασφαλισμένους.
Είναι γεγονός ότι σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, ακόμα και στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, είναι πιθανόν να εκδηλώνονται παραβατικές συμπεριφορές. Η Ένωσή μας, από τις αρχές λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, για να διαφυλάξει το κύρος και την αξιοπιστία του κλάδου μας και τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, είχε ζητήσει κατ΄επανάληψη από τη Διοίκηση τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων, όπου τυχόν υπήρχαν υποψίες για παραβατικές συμπεριφορές. Ωστόσο, υπήρξε αδράνεια εκ μέρους των ελεγκτικών μηχανισμών του Οργανισμού και το σημαντικότερο, με αφορμή τους υψηλούς λογαριασμούς ελάχιστων μεμονωμένων συναδέλφων, επιλέχτηκε η περικοπή δαπανών σε όλους ανεξαιρέτως με μια λογιστική λογική, χωρίς να ληφθούν καθόλου υπόψη στοιχειώδη επιστημονικά, οικονομικά αλλά και κοινωνικά δεδομένα.
Με την ευκαιρία θεωρούμε χρήσιμο να αναφέρουμε εν συντομία τα ακόλουθα:
·         Με τον τελευταίο τροποποιημένο ΕΚΠΥ (ΦΕΚ 3054/18-11-12) η φυσικοθεραπευτική δαπάνη υπέστη σοβαρότατη μείωση της τάξεως του 37,5%, την υψηλότερη συγκριτικά με τις δαπάνες των υπολοίπων, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ,  παρόχων υγείας, ενώ σε κάποιους η μείωση ήταν ελάχιστη. Το σύνολο των συνεδριών μειώθηκαν από 24 στις 20 ετησίως και η τιμή της φυσικοθεραπευτικής συνεδρίας  περιορίστηκε στα 15 € και η κατ΄οίκον στα 12 €, γεγονός που καθιστά την πρώτη σχεδόν μη βιώσιμη και τη δεύτερη ασύμφορη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι  με βάση Οικονομοτεχνική μελέτη που έχουμε υποβάλει στους συναρμόδιους Υπουργούς και τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η ελάχιστη κοστολόγηση μιας φυσικοθεραπευτικής συνεδρίας δε μπορεί να είναι μικρότερη των  30 €.
·         Οι Κανονισμοί των κλάδων υγείας πριν ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ, προέβλεπαν την κοστολόγηση των φυσικοθεραπευτικών πράξεων κατ’ οίκον στο συν 50%, ενώ αντιθέτως ο Κανονισμός του ΕΟΠΥΥ προβλέπει αδικαιολογήτως σημαντική μείωση. Σε κάποιες περιπτώσεις το ποσόν δεν επαρκεί ούτε για τα έξοδα μετακίνησης του Φυσικοθεραπευτή.
·         Οι Φυσικοθεραπευτές δε συνταγογραφούν, παρά μόνο εκτελούν ιατρικές εντολές και μάλιστα με πολύωρη σωματική καταπόνηση.
·         Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί η μεγάλη σημασία που έχει, πέρα από το σπουδαίο θεραπευτικό αποτέλεσμα, η εφαρμογή των φυσικοθεραπευτικών μέσων και μεθόδων στην εξοικονόμηση δαπανών για την υγεία (λιγότερα φάρμακα, πολυδάπανα χειρουργεία, χάσιμο εργατοωρών κλπ), όπως άλλωστε αναδεικνύεται μέσα από τις γνωμοδοτήσεις των Σχολών Φυσικοθεραπείας Λαμίας και Αιγίου, τις οποίες έχουμε και αυτές υποβάλει στους συναρμόδιους Υπουργούς και τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
Τα επόμενα συναφή δημοσιεύματα της εφημερίδας σας στις 6-4-2013 και 8-10-2013, στο  μέτρο που δε διευκρινίζουν σαφώς ότι δεν αναφέρονται στο σύνολο των Φυσικοθεραπευτών, συνεχίζουν να αφήνουν απαράδεκτες σκιές και προσβολές σε ένα ακόμα χειμαζόμενο κλάδο παρόχων υγείας που βρίσκεται κυριολεκτικά στα όρια της επαγγελματικής καταστροφής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών μας στους  Ασφαλισμένους.»

                                                                                      Με τιμή

                                                                               Για το ΚΔΣ

                     Της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Φυσικοθεραπευτών
                                     Ο  Πρόεδρος                                                          Η  Γραμματέας

         Γεώργιος  Τσαγρής                                           Κωνσταντίνα  Σπηλιοπούλου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου