Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ενημέρωση για την συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Σαλμά


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
 Π.Σ.Φ.

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση του ΚΔΣ του ΠΣΦ με τον Αν. Υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά, στο γραφείο του στο Υπουργείο Υγείας. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του κ. υπουργού μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του ΚΔΣ κ. Γεώργιο Μπάκα.
Η συζήτηση που κράτησε πλέον της μίας ώρας, περιστράφηκε γύρω από τα θέματα που αφορούν τον κλάδο σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, τον ΕΚΠΥ και τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας να ελέγξει τις δαπάνες. Ο κ. υπουργός αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον σημαντικό εξορθολογισμό που επετεύχθη, δήλωσε ότι το Υπουργείο Υγείας δεν προτίθεται να πάρει επιπλέον μέτρα για τους φυσικοθεραπευτές και δεν πρόκειται να προβεί σε καμία περαιτέρω μείωση στις παροχές του προς τους ασφαλισμένους σε ό,τι αφορά την φυσικοθεραπεία. Τόνισε ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει πλέον σταθεροποιήσει τις πληρωμές του, οι οποίες θα συνεχίσουν να βελτιώνονται. Στόχος είναι στο 2013 να εξοφληθούν τουλάχιστον οι 10 από τους 12 μήνες, σε αντίθεση με τους 7 από τους 12 που εξοφλήθηκαν μέχρι το τέλος του 2012. 

Ειδικά για την φυσικοθεραπεία, παραδέχθηκε ότι ίσως να έχουν γίνει λάθη ή παραλείψεις, τις οποίες έχει κάθε διάθεση να συνεργαστεί με τον Σύλλογο και να τις εξετάσει. Συζητήθηκε επίσης το άσχημο κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τη φυσικοθεραπεία μετά το άστοχο δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και ο κ. υπουργός εξέφρασε την άποψη του για τις ανακρίβειες και αστοχίες που περιείχε το άρθρο, που δεν εκφράζουν το Υπουργείο Υγείας και σε πρώτη ευκαιρία θα διατυπώσει την θετική γνώμη που έχει ο κ. Σάλμας για τον κλάδο.
Πιο συγκεκριμένα:
• Για πρώτη φορά δέχτηκε να υπάρχει άμεση συνεργασία με τον ΠΣΦ, για τις περιπτώσεις υψηλών λογαριασμών φυσικοθεραπευτών. Προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΟΠΥΥ να κοινοποιούνται τα ονόματα των συναδέλφων με υπερβολικά υψηλούς λογαριασμούς (μετά από έλεγχο του ΕΟΠΥΥ) στον ΠΣΦ, ως το θεσμικό όργανο του κλάδου, ώστε να διεξαχθεί ενδεχομένως πειθαρχικός έλεγχος για πιστοποιημένες παραβάσεις.
• Δεσμεύτηκε να εξετάσει για ποιο λόγο δεν αναρτώνται ονομαστικά στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ οι δαπάνες, όπως πιεστικά ζητά ο ΠΣΦ από το περασμένο καλοκαίρι.
• Δεσμεύτηκε να δίδονται ανά τρίμηνο τα στοιχεία δαπανών της φυσικοθεραπείας στον ΠΣΦ, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος της διακύμανσης της δαπάνης.
• Μας διαβεβαίωσε ότι η δαπάνη της φυσικοθεραπείας για το 1ο τρίμηνο του 2013 βρίσκεται εντός του προϋπολογισμού, και αναμένει τις προτάσεις μας για διόρθωση του ΕΚΠΥ, αρκεί αυτές να λειτουργούν θετικά στον έλεγχο των δαπανών.
Επιπλέον, τέθηκαν υπό συζήτηση η πολύ χαμηλή τιμή της κατ΄ οίκον φυσικοθεραπευτικής συνεδρίας, το σκέλος αναφοράς του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ στην παραπομπή των ασφαλισμένων στα ΚΑΑ, καθώς, και η κατάργηση της θεώρησης των παραπεμπτικών. Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν από την επιτροπή που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Υγείας που θα είναι αρμόδια για τον ΕΟΠΥΥ.
Το ΚΔΣ επιφυλάσσεται της διάθεσης του κ. υπουργού για αγαστή συνεργασία στα παραπάνω θέματα, αλλά τόνισε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι εργαστηριούχοι να επιβιώσουν με τις εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές μετά τις περικοπές 37,5% που υπέστη η δαπάνη της φυσικοθεραπείας.
ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου