Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Αστική Ευθύνη Επαγγελματιών Υγείας


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
 Π.Σ.Φ.

Την Τρίτη 30 Απριλίου 2013, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών εκπροσωπήθηκε από το συν. Αλέξανδρο Σιδέρη, μετά από πρόσκληση του τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης & Νομοθετικής Εναρμόνισης της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Υγείας, σε συνάντηση με θέμα: «Προτάσεις επαγγελματικών Συλλόγων των φορέων υγείας, σε σχέση με την Οδηγία 24/2011»

Η συγκεκριμένη οδηγία αφορά στην «Ηλεκτρονική Υγεία» και περιλαμβάνει μια σειρά δράσεις όπως η διασυνοριακή μετακίνηση ασθενών ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς (“patient summary”) στον οποίο θα έχει πρόσβαση ο πιστοποιημένος επαγγελματίας υγείας και υποχρεωτική αστική ευθύνη όλων των επαγγελματιών υγείας που θα προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες.

Η υποχρέωση της Οδηγίας (άρθρο 4, παρ.2, δ) προβλέπει ένα σύστημα ασφάλισης για επαγγελματική ευθύνη που εφαρμόζεται για όλη την υγειονομική περίθαλψη που παρέχεται στο έδαφος του κράτους μέλους θεραπείας, είτε ιδιωτική είτε δημόσια, και ανεξαρτήτως εάν ο επαγγελματίας υγείας προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενείς που ζητούν και λαμβάνουν περίθαλψη διασυνοριακώς (ήτοι ασφαλισμένους εξωτερικού και μη μονίμους κατοίκους Ελλάδας) ή όχι.

Συμπερασματικά, η υποχρέωση εφαρμόζεται στους επαγγελματίες υγείας σε όλη την ελληνική επικράτεια, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες υγείας σε Ευρωπαίους ασθενείς (Έλληνες ή μη) και δεν προβλέπεται η επιλογή άρνησης ασφάλισης, σε περίπτωση που ο επαγγελματίας δεν δύναται να προσφέρει θεραπεία σε ασθενή που αναζητεί διασυνοριακή περίθαλψη.
Ο Π.Σ.Φ. – Ν.Π.Δ.Δ., ως ο θεσμικός φορέας των Ελλήνων Φυσικοθεραπευτών, καλείται να ορίσει τις προϋποθέσεις και να αναζητήσει τους τρόπους κάλυψης των επαγγελματιών, μέσω προσφορών που θα ζητηθούν από ασφαλιστικές εταιρίες, κατά τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. Η διαδικασία θέσπισης προϋποθέσεων αστικής ευθύνης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2013.

Σε ερώτηση του εκπροσώπου του ΠΣΦ για τους εργαζομένους στα νοσοκομεία, η απάντηση ήταν πως «για τους επαγγελματίες υγείας των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, θα υπάρξουν σχετικές αποφάσεις των διοικήσεων τους, καθώς –βάσει του νόμου- την αστική ευθύνη έχει το ελληνικό δημόσιο».


ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου