Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Φυσικοθεραπευτικές Πράξεις.

ΠΡΟΣ:      
·       Τον Υπουργό Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης,
κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο                                                                                     
·        Τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης,
κ. Μάριο Σαλμά
·        Τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ,
κ. Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο
·        Το Γενικό Δ/ντή Σχεδιασμού & Ανάπτυξης,
      κ. Γιάννη Βαφειάδη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
·        Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Νικόλαο Μπραβάκο
·        Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Αλέξανδρο Γαρύφαλλο
·        Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών

Θέμα: Φυσικοθεραπευτικές Πράξεις.
Σας παρακαλούμε αφού λάβετε υπόψη:
1)      Το άρθρο 33 του Ν. 3329 που αφορά τα Ιδιωτικά Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας:
‘’Oι πράξεις αρμοδιότητας φυσικοθεραπευτή, όπως αυτές προβλέπονται στο Β.Δ. 411/1972, το Π.Δ. 29/1987 και το Π.Δ. 90/1995 και περιέχονται κοστολογημένες στο Κεφάλαιο ‘’Φυσικοθεραπείες’’ του Π.Δ. 157/1991, εκτελούνται μόνον από πτυχιούχους φυσικοθεραπευτές, σε χώρους όπου από την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται η παροχή φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών.  
Οι πράξεις αρμοδιότητας φυσικοθεραπευτή συνταγογραφούνται από τα Ασφαλιστκά Ταμεία σε ξεχωριστό παραπεμπτικό, στο οποίο δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνονται και πράξεις ιατρικών ή άλλων ειδικοτήτων.
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κοστολογούνται νέες Φυσικοθεραπευτικές πράξεις, εφόσον έχει παρέλθει τουλάχιστον τετραετία από την ένταξή τους στο πρόγραμμα σπουδών των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας των Τ.Ε.Ι., που πιστοποιείται με βεβαίωση της Διεύθυνσής τους’’.
2)     Την υπ’ αριθμ. Οικ. 151096/26-11-2007 (ΦΕΚ 2381/14-12-2007) βάσει της οποίας ‘’ Οι πράξεις tens (αναλγησία με εφαρμογή ηλεκτρικού μηχανήματος) και Biofeed-Back (λειτουργική επανατροφοδότηση) εντάσσονται στις Φυσικοθεραπευτικές Πράξεις και κοστολογούνται σύμφωνα με το ΠΔ 157/1991 (ΦΕΚ 62/τ. Α71991)’’.
3)     Το ΠΔ 157/1991 (ΦΕΚ 62/τ. Α71991) όπου αναφέρεται η κοστολόγηση των Φυσικοθεραπευτικών Πράξεων.
4)     To έγγραφο, με Ημερ. 27-05-13, της Γενικής Δ/νσης Σχεδιασμού & Ανάπτυξης προς τη Δ/νση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ,  στο οποίο περιλαμβάνονται οδηγίες σχετικά με την υποβολή στο αναβαθμισμένο ηλεκτρονικό σύστημα e-ΔΑΠΥ των Φυσικοθεραπευτικών Πράξεων tens, Biofeed-Back & Laser. Βάσει των οδηγιών οι παραπάνω πράξεις,  εφόσον υποβάλλονται από Φυσιάτρους, θα καταχωρίζονται και θα κοστολογούνται σύμφωνα με το ΠΔ 157/1991, 8.28€, 17.60€ & 3.52 € αντιστοίχως, ενώ, όταν εκτελούνται και υποβάλλονται από Φυσικοθεραπευτές, θα συνυπολογίζονται στη τιμή της συνεδρίας στα 15 €.
5)     Τα άρθρα 4 και 22 του Συντάγματος στα οποία αναφέρονται στο μεν πρώτο ότι ‘’ Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου’’ στο δε δεύτερο ‘’Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας’’.
6)     Το γεγονός ότι η πολιτεία δίνει το δικαίωμα στους Φυσιάτρους, από τους ελάχιστους επιστήμονες υγείας, να φέρουν τη διττή ιδιότητα του εντολέως και του εντολοδόχου.
 Να μας απαντήσετε το συντομότερο δυνατό στα παρακάτω ερωτήματα:
α) Πώς είναι δυνατόν Φυσικοθεραπευτικές Πράξεις, οι οποίες σύμφωνα με το Νόμο πρέπει να εκτελούνται  μόνο από φυσικοθεραπευτές, να χαρακτηρίζονται ταυτοχρόνως και Ιατρικές και να εκτελούνται και από Ιατρούς &
β) Πώς είναι δυνατόν και με ποιό σκεπτικό ίδιες υπηρεσίες ίσης αξίας, εφόσον εκτελούνται από διαφορετικούς παρόχους, να τυγχάνουν  διαφορετικής κοστολόγησης?
Είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις.

                                            Με τιμή

Για το ΚΔΣ Της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Φυσικοθεραπευτών

 Ο  Πρόεδρος                        Η  Γραμματέας
Γεώργιος  Τσαγρής             Κωνσταντίνα Σπηλιοπούλου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου