Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Οφειλές του ΕΟΠΥΥ και των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τους Φυσικοθεραπευτές.

ΠΡΟΣ:
  • Τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης,                               
κ. Μάριο Σαλμά                                 
  • Τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο
  • Τη Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ,
κα Φωτεινή Περδίκη
  • Τη Διευθύντρια Παροχών &  Κατάρτισης Συμβάσεων ,
Κα Ξανθή Πεταλωτή
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
·         Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Νικόλαο Μπραβάκο
·         Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Αλέξανδρο Γαρύφαλλο

Θέμα: Οφειλές του ΕΟΠΥΥ και των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τους Φυσικοθεραπευτές.
Σχετικά με τις οφειλές προς παρόχους από τον ΕΟΠΥΥ και τα ενταγμένα στον ΕΟΠΥΥ Ασφαλιστικά Ταμεία και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά τη διαδικασία αποπληρωμής τους, θεωρούμε αναγκαίο να σας καταθέσουμε τα ακόλουθα με την πεποίθηση ότι θα τύχουν της αποδοχής σας:
1)      Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Νόμου 4132/7-3-13 που αντικατέστησε το Ν.4038/2-2-12, ως υφιστάμενες οφειλές από τα Ασφαλιστικά Ταμεία νοούνται εκείνες για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση παραστατικά στοιχεία μέχρι τις 31.12.2011. Επειδή η αποπληρωμή ανάλογα με την πορεία εκκαθάρισης των λογαριασμών γίνεται σταδιακά, ζητούμε  οι Υπεύθυνες Δηλώσεις που καλούμαστε να δηλώσουμε ότι παραιτούμεθα ‘’κάθε ένδικου μέσου και όλων των αξιώσεων’’,  να  αφορούν τα Τιμολόγια που εξοφλούνται άμεσα και όχι το  σύνολό τους.
2)     Είναι γνωστό ότι σε πρώτη φάση θα εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που τα παραστατικά στοιχεία έχουν εκδοθεί μέχρι 30-09-11. Ζητούμε να αποζημιώνεται ο πάροχος ο οποίος έχει προσκομίσει μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία όλα τα παραστατικά στοιχεία, με εξαίρεση τα ΔΠΥ, που αιτιολογημένα έχουν εκδοθεί μεταγενέστερα.
3)     Με αφορμή τον εκσυγχρονισμό της εφαρμογής e-ΔΑΠΥ, τη δυνατότητα  πλήρους ηλεκτρονικού ελέγχου και ύστερα από την εμπλοκή που προέκυψε με την άρνηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να αποδεχθεί τον πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, θεωρούμε ότι είναι πλέον αναγκαία η τροποποίηση του Ν. 3965/11 (ΦΕΚ Α΄113, Άρθρ. 24), προκειμένου στο εξής να μας αποδίδεται το 100% της δαπάνης.
4)     Παράλληλα ζητούμε έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ για την εξόφληση του συνόλου των οφειλών του 2012 από τους ενταγμένους στον Οργανισμό μεταγενέστερα κλάδους Υγείας και την απόδοση του παρακρατηθέντος 10% των αμοιβών μας από τον Ιανουάριο του 2012. Η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων Εργαστηρίων Φυσικοθεραπείας είναι πλέον δυσχερής, με κίνδυνο πολλά από αυτά να οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο. Προς το παρόν, για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους δανείζονται ή πολλαπλασιάζουν τα χρέη τους.
5)     Θεωρούμε αναγκαία την τήρηση του χρονοδιαγράμματος από τον ΕΟΠΥΥ για την εξόφληση των τρεχουσών οφειλών του σύμφωνα με τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Αν την ίδια αντισυμβατική συμπεριφορά  καθυστέρησης πληρωμών εκδήλωνε οποιοσδήποτε  Έλληνας φορολογούμενος, εκτός από τις προσαυξήσεις που προβλέπονται  θα είχε και τις ανάλογες ποινικές κυρώσεις.
6)     Τέλος, επιθυμούμε να επισημάνουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ, κατά τη γνώμη μας, έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων με όλους τους Φυσικοθεραπευτές. Μετά από 1,5 χρόνο έχουν υπογράψει σύμβαση οι μισοί περίπου Φυσικοθεραπευτές.
Στη συνέχεια σας συνυποβάλλουμε δύο παλαιότερα αιτήματά μας (με ημερ. 01-04-13, Αρ. Πρωτ. 09) και παρακαλούμε για τις δικές ενέργειες:
  • Επειδή δεχόμαστε πολλά ερωτήματα από Συναδέλφους, θα θέλαμε να γνωρίζουμε εάν τα Τιμολόγια θα πρέπει να τα προσκομίζουμε με την υποβολή των λογαριασμών μας (με το 90% ή το 100% της δαπάνης), ή με την οριστικοποίηση του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου μαζί με τις Φορολογικές και Ασφαλιστικές Ενημερότητες. Έχει ιδιαίτερη σημασία ο χρόνος προσκόμισης των Τιμολογίων, καθώς σχετίζεται απολύτως με τη φορολόγηση του εισοδήματός μας.
  • Επίσης, για φορολογικούς λόγους, οι βεβαιώσεις με τις αμοιβές μας από τον ΕΟΠΥΥ,  να περιλαμβάνουν εκτός από τον παρακρατηθέντα φόρο 20%, τις κρατήσεις υπέρ τρίτων 3,072% και  το ανείσπρακτο υπολειπόμενο ποσό (10%), στη περίπτωση που ο συμβεβλημένος Φυσικοθεραπευτής προσκόμιζε στην αρμόδια ΥΠΑΔ τα ΔΠΥ με το 100% των οφειλόμενων ποσών.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

                                          Με τιμή

Για το ΚΔΣ Της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Φυσικοθεραπευτών

Ο  Πρόεδρος                         Η Γραμματέας
Γεώργιος Τσαγρής              Κωνσταντίνα  Σπηλιοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου