Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Αποτελέσματα της συνάντησης του ΚΔΣ του ΠΣΦ με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτριο Κοντό


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
 Π.Σ.Φ.

Σε σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση του Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. με τον νέο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτριο Κοντό, τέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και τις σχέσεις του με τον ασφαλιστικό οργανισμό. Από πλευράς Κ.Δ.Σ. συμμετείχαν: ο Πρόεδρος Γεώργιος Μπάκας, ο Γενικός Γραμματέας Στασινός Πικραμένος, ο Β’ Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Ευσταθίου, ο Υπεύθυνος Εκδόσεων Σπύρος Ρουμελιώτης και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Αλέξανδρος Σιδέρης. Η συνάντηση διάρκεσε 1,5 ώρα και ήταν ενημερωτική για τον κ. Πρόεδρο, από τον οποίο αποσπάσαμε τη δέσμευση να συμμετέχουμε ενεργά πλέον, στις αποφάσεις του Οργανισμού που θα αφορούν στην φυσικοθεραπεία, ως το θεσμικό όργανο των Ελλήνων φυσικοθεραπευτών.
Κωδικοποιημένα, λάβαμε τις παρακάτω απαντήσεις:

1.Στις 20 Αυγούστου θα ξεκινήσει η αποπληρωμή του μηνός Μαρτίου 2013. Η διαδικασία πρόχειρου λογιστικού ελέγχου και οριστικοποιήσεων των δαπανών ξεκινά αυτή την εβδομάδα.

2.Η τελική μορφή του clawback βρίσκεται σε διαβούλευση, που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργών και ειδικών τεχνοκρατών. Γίνεται προσπάθεια να διαχωριστούν τα υψηλά από τα χαμηλότερα εισοδήματα, σε σχέση με το ποσοστό επιστροφής. Το clawbackθα αφορά την δαπάνη της φυσικοθεραπείας και όχι του συνολικού κωδικού, στον οποίο είμαστε με τα διαγνωστικά κέντρα.

3.Η δαπάνη της φυσικοθεραπείας, σύμφωνα με την μέχρι τώρα πορεία της, φαίνεται ότι θα φτάσει σε μια υπέρβαση της τάξης του 17% από τον προϋπολογισμό, ο οποίος είναι αυστηρά 70.000.000€.

4. Η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί το βασικό «αγκάθι» για τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Ενώ τα χρήματα υπάρχουν, οι υπηρεσίες των μεγάλων ΥΠΑΔ αδυνατούν να επεξεργαστούν μεγάλο όγκο υποβληθέντων δαπανών.

5. Η εκκαθάριση του 10% του 2012 επίσης προσκρούει σε νομικά και πρακτικά ζητήματα, τα οποία θα λυθούν με νομοθετική ρύθμιση τον Αύγουστο. Τα χρήματα αυτά θα καταβληθούν το συντομότερο δυνατόν.

6 .Θεώρησε λογικό και δίκαιο το αίτημα να αρθεί η υποχρέωση θεώρησης των παραπεμπτικών, καθώς διαπίστωσε ότι δεν έχει καμία ιδιαίτερη χρηστική αξία, παρά μόνο ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους.

7.Άκουσε με προσοχή την τεκμηρίωση του αιτήματος να αποζημιώνεται το ΔΠΥ των μη συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών, θεωρεί όμως ότι προσκρούει στην πολιτική του Οργανισμού για σταθερή τιμή παροχής υπηρεσίας προς όλους τους ασφαλισμένους.

8. Δεσμεύτηκε να μας παρέχει ό, τι στοιχεία ζητήσει ο Σύλλογος, σχετικά με τη δαπάνη της φυσικοθεραπείας. Δεν μας έδωσε ξεκάθαρη απάντηση γιατί δεν μας κοινοποιούνται τα αποτελέσματα των ελέγχων σχετικά με παραβατικές συμπεριφορές συναδέλφων.

9.Δεσμεύτηκε να υπάρχει προηγούμενη διαβούλευση με τον ΠΣΦ, πριν από οποιαδήποτε αλλαγή του ΕΚΠΥ.

10.Εξέφρασε την απορία του για την χαμηλή τιμή της κατ’ οίκον επίσκεψης.

11.Δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ενιαίου παραπεμπτικού φυσικοθεραπείας.
ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου