Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Απλούστευση πολεοδομικών προϋποθέσεων στη χορήγηση άδειας λειτουργίας Εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας

ΠΡΟΣ                                                                                                               
·        Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,            
           κ. Άδωνι Γεωργιάδη
·        Τον  Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
           κ. Αντώνη Μπέζα
·        Το Γενικό Γραμματέα Υγείας,
      κ. Πελοπίδα Καλλίρη
·        Την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,              κα Χριστίνα Τζώρτζη
·        Την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Υπ. Υγείας, Τμήμα Β – Αχαρνών 22, ΤΚ 10433
κα Μαρία  Κλωναράκη
·        Την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Επαγγελμάτων Υγείας,                                      κα Σταυρούλα Κόκκιζα
·        Την προϊσταμένη της Γενικής  Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Αμαλιάδος 17, ΤΚ 11523,
κα Αθηνά Μουρμούρη
ΚΟΙΝ:
·        Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών

ΘΕΜΑ: Απλούστευση πολεοδομικών προϋποθέσεων στη χορήγηση άδειας λειτουργίας Εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας

Aξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Όπως επανειλημμένα στο παρελθόν έχουμε ενημερώσει τις υπηρεσίες σας, το Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας (Π.Δ. 29/87) συχνά αντιμετωπίζει αξεπέραστα προβλήματα από τις πολεοδομίες κατά τη διαδικασία έκδοσης της άδειας λειτουργίας του, καθώς δεν υπάρχει ενιαία και σαφής αντίληψη περί του είδους των υπηρεσιών που προσφέρει.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 770/92 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε δεκτή από τον Υπουργό Υγείας (αριθμός Υ7 οικ 2269/28-4-1993), το Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας  δεν υπάγεται στην κατηγορία των νοσοκομείων, κλινικών, θεραπευτηρίων κλπ (κατηγορία Θ΄ του άρθρου 3 του από 10-04-91 Π. Δ/τος – ΦΕΚ 164/Δ/91). Απεναντίας, απέχει πολύ από την κατηγορία αυτή, διότι δε διατηρεί κλίνες νοσηλείας, ούτε παρέχει υπηρεσίες νοσηλείας και κατά συνέπεια δε συνεπάγεται την αύξηση των υφισταμένων θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων.
Πρόκειται για την απλή επαγγελματική στέγη του φυσικοθεραπευτή, συνολικού εμβαδού 70 m², μέσα στην οποία παρέχει τις προσωπικές του υπηρεσίες, χωρίς τις περισσότερες φορές να απασχολεί προσωπικό, εφαρμόζοντας τις Φυσικοθεραπευτικές πράξεις και μεθόδους, όπως προβλέπονται στο υπ΄αριθμ. 411/72 Π.Δ. Ουσιαστικά τα Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας εξομοιώνονται ως προς τη διαδικασία αδειοδότησης λειτουργίας τους με τα απλά ιατρεία και οδοντιατρεία.
Θεωρούμε ως εκ τούτου άδικο σε περιοχές ή κτίρια, που επιτρέπεται η λειτουργία ιατρείων και οδοντιατρείων χωρίς να απαιτούνται γι’ αυτά βεβαιώσεις από την πολεοδομία καταλληλότητας και πυροπροστασίας, η λειτουργία του Εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας να είναι απαγορευμένη, ως εμπίπτουσα στις διατάξεις περί χρήσεως γης. Στις περιπτώσεις δε που επιτρέπεται, να απαιτείται η αλλαγή χρήσης του διαμερίσματος που θα το στεγάσει.
Η μεταγενέστερη, επίσης, υπ΄αριθμ. Πρωτ. 157321/20-07-09 απόφαση–γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Νομοθετικού Έργου - Τμήμα Νομικό & Συμβάσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ προς τη Νομαρχία Πειραιά – Διεύθυνση Πολεοδομίας, με αφορμή την περίπτωση του Φυσικοθεραπευτή Νικ. Σουβατζή από την Αίγινα,  ότι ‘’ στα κτίρια κατοικίας επιτρέπεται η λειτουργία Εργαστηρίων Φυσικοθεραπείας χωρίς υποχρεωτική αλλαγή χρήσης’’ η οποία ταυτίζεται απολύτως με τα αναφερόμενα στο υπ’ αριθμ. Υ3β/Γ.Π 107398/11-03-09 έγγραφο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), φαίνεται ότι ούτε αυτή ήταν ικανή να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα, αφού οι περισσότερες  Νομαρχίες συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους Συναδέλφους.
Είναι άδικο για τον Φυσικοθεραπευτή, πριν ακόμη ξεκινήσει τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα, να ορθώνονται μπροστά του τόσα και ανυπέρβλητα πολλές φορές εμπόδια από τις πολεοδομίες, ανύπαρκτα για άλλες παραπλήσιες ειδικότητες, με μοναδικό σκοπό σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία την είσπραξη χρημάτων από τους Φυσικοθεραπευτές. Δεν είναι λίγοι οι Συνάδελφοι που οδηγούνται στην ανεργία ή επιλέγουν τη μετανάστευση σε χώρες του εξωτερικού.  
Ύστερα από τα παραπάνω, σας παρακαλούμε στα πλαίσια του προγράμματος και των εξαγγελιών της κυβέρνησής σας για διευκόλυνση των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας επαγγελματιών, η υπ’ αριθμόν    ΔΙΑΔΠ/Α1/14-2-2002 κοινή υπουργική απόφαση με θέμα «απλούστευση διαδικασιών και συντόμευση χρόνου διεκπεραίωσης διοικητικών υποθέσεων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας» να ισχύσει και για το Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας, ως προς τις πολεοδομικές διατάξεις για την έκδοση άδειας λειτουργίας του. Συγκεκριμένα ζητούμε στο εξής να αρκεί η

πιστοποίηση της πολεοδομίας ότι πληροί τις προϋποθέσεις κύριας χρήσης για κατοικία.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειές σας.
                                                Με τιμή

                                              Για το ΚΔΣ

    Της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Φυσικοθεραπευτών
      Ο  Πρόεδρος                                                    Η  Γραμματέας

            Γεώργιος  Τσαγρής                                    Κωνσταντίνα  Σπηλιοπούλου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου