Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Αποτελέσματα συνάντησης με τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Γαρύφαλλο


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
 Π.Σ.Φ.

Ο Π.Σ.Φ. κλήθηκε σε ραντεβού τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2013, με τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Γαρύφαλλο. Παρέστησαν ο Πρόεδρος του ΚΔΣ Γ. Μπάκας, ο Β’ Αντιπρόεδρος Κ. Ευσταθίου και ο Υπευθ. Δημ. Σχέσεων Α. Σιδέρης.

Ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού μας ξεκαθάρισε ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με κανέναν πάροχο, παρά μόνο να εφαρμόσει τον Ν. 4172/2013 ο οποίος προβλέπει ότι κάθε υπέρβαση του προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια και φυσικοθεραπεία, επιστρέφεται μέσω του νομοθετημένου πλέον clawback.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών για την υλοποίηση του ανωτέρω νόμου, θα απαιτείται να αναθέτουμε εμείς (οι πάροχοι) σε ελεγκτικούς φορείς (ιδιωτικές εταιρείες) τον έλεγχο των παραπεμπτικών που καταθέτουμε, των παραστατικών και των άλλων αναγκαίων δικαιολογητικών καθώς και την εκκαθάριση των λογαριασμών μας, όπως έχουν προσδιοριστεί στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και στην μεταξύ μας σύμβαση. Το σύνολο της δαπάνης για την υλοποίηση του ανωτέρω ελέγχου θα βαρύνει τους παρόχους.

Ο κ. Αντιπρόεδρος, ζήτησε τις προτάσεις μας για τον δικαιότερο μηχανισμό εφαρμογής των νέων μέτρων ελέγχου των δαπανών, τα οποία θα είναι τα παρακάτω:
  1. Κάθε κατηγορία παρόχων, οφείλει να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία τον έλεγχο των δαπανών που υποβάλει στον ΕΟΠΥΥ. Ο έλεγχος αυτός αναμένεται να διορθώνει πιθανά λάθη της διαδικασίας υποβολής, και θα οδηγεί σε τελική εκκαθάριση (χωρίς παρακράτηση του 10%, όπως γίνεται σήμερα).
  2. Προτείνεται η εφαρμογή κλιμακωτού rebate, με τελικό στόχο τη μείωση του ύψους του clawback. To rebate θα εφαρμόζεται σε κάθε μηνιαία υποβολή, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει υπέρβαση του προϋπολογισμού ή όχι.
  3. Το clawback θα εφαρμοστεί οριζόντια, αφού συνυπολογιστούν οι διορθώσεις από πιθανό έλεγχο και εφαρμογή rebate. Θα υπολογίζεται μηνιαίως, και θα εισπράττεται συμψηφιστικά στον τελευταίο λογαριασμό κάθε εξαμήνου.

Για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, μετά το ραντεβού με τον κ. Αντιπρόεδρο, εγείρεται μια σειρά ζητημάτων που απαιτούν προσεκτική θεώρηση και αφορούν:
  1. Το θέμα τον ιδιωτικών εταιρειών που θα ελέγχουν τις δαπάνες, γιατί αυτές είναι ελάχιστες, χωρίς πιστοποίηση από τον ΕΟΠΥΥ και έχουν έδρα την Αθήνα. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ερωτηματικά για το είδος και τη διαδικασία των ελέγχων, τις παραμέτρους αυτών και τη γενικότερη ασάφεια που καλύπτει το συγκεκριμένο θέμα.
  2. Το θέμα του rebate, για το οποίο δεν είναι δυνατό να εκφραστεί σαφής άποψη από τον Π.Σ.Φ, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστά ικανά στοιχεία και παράμετροι των λογαριασμών μας. Για μια ακόμα φορά «δεσμεύτηκαν» να μας τα χορηγήσουν.
  3. Το θέμα του claw back για το οποίο υπήρξε σαφής δέσμευση του Υπουργού Υγείας για «μαξιλαράκι» και προστασία των συναδέλφων με μικρούς λογαριασμούς, η άποψη του Αντιπροέδρου μας δημιουργεί μια πρόσθετη ανησυχία για τον τρόπο εφαρμογής του.
  4. Το θέμα των εκκρεμοτήτων που αφήνει ο (λειψός όπως αποδεικνύεται) κλειστός προϋπολογισμός για τον υποκωδικό «φυσικοθεραπεία», που περιλαμβάνει Εργαστήρια Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, φυσικοθεραπευτήρια Ιδιωτικών Κλινικών και Νοσοκομείων, δίνοντας πλασματική εικόνα δαπανών.
  5. Οι απαιτήσεις του ΕΟΠΥΥ, να επιτελούμε έλεγχο ασφαλιστικής ικανότητας προτού αποδεχθούμε και εκτελέσουμε ένα παραπεμπτικό, και να αποδεχόμαστε την ευθύνη ακύρωσής του αν υπάρχει πρόβλημα, παρότι υπάρχει έγκριση από ελεγκτή ιατρό.

Ο Π.Σ.Φ. επιφυλάχθηκε να απαντήσει, και λόγω του επείγοντος χαρακτήρα όλων των παραπάνω, καλεί το επόμενο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο να γίνει το Σάββατο 31/8/2013 και την Κυριακή 1/9/2013, ώστε να υπάρξει ικανός χρόνος για μελέτη και κατάθεση επίσημης θέσης μας σχετικά με τα προαναφερθέντα.

ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου