Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Υπηρεσίες Φυσικοθεραπείας σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

ΠΡΟΣ:                                                                                                             
  • Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
             κ. Άδωνι Γεωργιάδη
  • Τον  Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
             κ. Αντώνη Μπέζα
  • Το Γενικό Γραμματέα Υγείας, κ. Πελοπίδα Καλλίρη
·         Την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,  κα Χριστίνα Τζώρτζη
  • Τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης  Υγειονομικής Περίθαλψης  Ασφαλισμένων                    του ΕΟΠΥΥ,  κ. Ιορδάνη Κοσιφίδη
  • Τον Πρόεδρο  του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρη Κοντό
  • Το Γενικό Διευθυντή Σχεδιασμού & Ανάπτυξης του ΕΟΠΥΥ,
       κ. Γιάννη Βαφειάδη

ΚΟΙΝ:
  • Αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ, κ. Νικόλαο Μπραβάκο
  • Αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ, κ. Αλέξανδρο Γαρύφαλλο

Θέμα: Υπηρεσίες Φυσικοθεραπείας σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο Τύπου του ΕΟΠΥΥ  προς παρόχους Υγείας, περίπου στα μέσα Ιουνίου 2013, το Υπουργείο Υγείας έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία ιστού προστασίας σε πολίτες χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, υλοποιώντας για πρώτη φορά το Πρόγραμμα Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Health Voucher). Πρόκειται για Πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε με στόχο να καλύψει τις ανάγκες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πρόληψης και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.




Στον παραπάνω σχεδιασμό η πρόβλεψη αφορά στην κλινική αξιολόγηση των ασθενών από τους Ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και διαγνωστικές εξετάσεις. Είναι παράλειψη κατά τη γνώμη μας από έναν παρόμοιο σχεδιασμό να απουσιάζουν παντελώς η περίθαλψη και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Θεωρούμε ότι σε αυτή τη δύσκολη  οικονομική συγκυρία, θα πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη και κοινωνική ευαισθησία προς τους πάσχοντες και οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας, ακόμη και αν χρειαστεί όλοι οι πάροχοι Υγείας να προσφέρουν τις Υπηρεσίες τους εθελοντικά. Παρόμοιου είδους πρωτοβουλίες μας γεμίζουν αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον.
Σε ότι μας αφορά, είναι σε όλους γνωστή η πολύτιμη προσφορά της Φυσικοθεραπείας στη βελτίωση της υγείας χωρίς χρήση φαρµακευτικών σκευασµάτων και χειρουργικών παρεμβάσεων. Είναι η επιστήμη η οποία βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, την αποκατάσταση της φυσικής ικανότητας κίνησης, την αρµονική σωµατική λειτουργία σε όλα τα στάδια της ζωής ενός ατόµου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένα άτομο θεωρείται υγιές όταν είναι λειτουργικά ανεξάρτητο. Να μην παραλείψουμε επίσης, ότι εκτός της σωματικής υγείας προάγει, υποστηρίζει και αποκαθιστά την ψυχολογική και την κοινωνική υγεία. Είναι μια ξεχωριστή μορφή θεραπείας – φροντίδας η οποία μπορεί να γίνει είτε μεμονωμένα είτε σε συνεργασία με άλλους τύπους ιατρικής φροντίδας.
Κατά συνέπεια θεωρούμε επιτακτική ανάγκη, ο επόμενος σχεδιασμός του Υπουργείου για την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε ανασφάλιστους πάσχοντες συμπολίτες μας , εκτός από την κλινική εξέταση και τις διαγνωστικές εξετάσεις, θα πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει και τις Υπηρεσίες  Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

                                                                      Με τιμή
                                                                Για το ΚΔΣ

   Της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Φυσικοθεραπευτών
                     Ο  Πρόεδρος                                                       Η  Γραμματέας

                 Γεώργιος  Τσαγρής                                        Κωνσταντίνα  Σπηλιοπούλου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου