Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Διαβίβαση επιστολής της ΠΕΕΦ από το γραφείο του Υφυπουργού Οικονομικών.



                                                                                                                   Αθήνα, 07-08-13
                                                                                                                   Αρ. Πρωτ.: 22


ΠΡΟΣ:

  • Τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας,

       κ. Γιάννη Βρούτση

  • Τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας,

        κ. Βασίλη Κεγκέρογλου

  • Το Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων,

        κ. Παναγιώτη Κοκκόρη

  • Τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών,

       κ. Χρήστο Σταϊκούρα

  • Τη Διοικητή & Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΕ,
κα Γεωργία Κωτίδου

ΚΟΙΝ:
  • Τον  Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
       κ. Αντώνη Μπέζα
  • Τον Υποδιοικητή του ΟΑΕΕ,
              κ. Αδαμάντιο Γάκη
  • Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών


Θέμα: Ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

Όπως είναι γνωστό, τις τελευταίες μέρες ο ΟΑΕΕ απέστειλε ομαδικές επιστολές σε ασφαλισμένους του χωρίς να εξαιρεί τους ελευθεροεπαγγελματίες  Φυσικοθεραπευτές, προκειμένου να προβούν στην άμεση εξόφληση ή ρύθμιση σύμφωνα με το Ν. 4152/2013 των οφειλομένων ασφαλιστικών τους εισφορών. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Οργανισμός θα βεβαιώσει τις οφειλές τους αρμοδίως για την αναγκαστική τους είσπραξη από τις αντίστοιχες ΔΟΥ.

Η αποστολή των συγκεκριμένων ειδοποιητηρίων έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων από όλους τους ασφαλισμένους λόγω της οικονομικής τους αδυναμίας, της παρατεταμένης ύφεσης και το ιδιαίτερο ύφος γραφής. Θεωρούμε ότι με εκφοβισμούς και απειλές δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί η ρευστότητα του ταμείου μας. Ο Συνάδελφος, ο οποίος θα είχε τη δυνατότητα εκπλήρωσης των οικονομικών του υποχρεώσεων έναντι του ασφαλιστικού του φορέα, θα το είχε πράξει χωρίς καμία ειδοποίηση. Οι βασικότεροι λόγοι που δε το έπραξε έως τώρα είναι η παρατεταμένη αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να καταβάλει τα χρωστούμενά του προς τους Φυσικοθεραπευτές και η απίστευτη κωλυσιεργία εκκαθάρισης και απόδοσης των ληξιπροθέσμων οφειλών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον ΟΑΕΕ.

Η νέα ρύθμιση, όπως προβλέπεται στον παραπάνω νόμο (Ν. 4152/2013), παρότι έχει ευνοϊκούς όρους, δεν έχει μέχρι τώρα αποδώσει τα αναμενόμενα εξαιτίας των δικαιολογητικών και των προϋποθέσεων που τη διέπουν. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην απαίτηση για τη μη ύπαρξη οφειλών εντός του 2013 και στην προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας.

Πρώτον, είναι εξαρχής παράλογη η απαίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση των 48 δόσεων για τις οφειλές των παρελθόντων ετών, με προϋπόθεση την αναδρομική εξόφληση εφάπαξ όλων των  ασφαλιστικών εισφορών του 2013. Οι συνάδελφοι που δεν είχαν τη δυνατότητα να καταβάλουν τις εισφορές τους μέχρι 31-12-12, δε μπορούν μαγικά ξεπερνώντας τις οικονομικές τους δυσκολίες να είναι συνεπείς στην καταβολή τους το 2013. Ελπίζουμε ο διακανονισμός των 12 δόσεων των οφειλών προς το  ΙΚΑ το 2013 να επεκταθεί και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον θεωρούμε ότι χρήζει νομικής διερεύνησης η απαίτηση της αναδρομικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο υγείας, κάτι που επίσης είναι παράλογο, για τις περιόδους που τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη της οικογένειάς του δεν είχαν καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Δεύτερον, η απαίτηση της προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας, την ώρα που όλοι οι ασφαλισμένοι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ιεραρχούν τις ανάγκες τους, ακυρώνει στην πραγματικότητα την εφαρμογή της ρύθμισης ‘’Νέα Αρχή’’. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να παρεμποδίζεται σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο η επαγγελματική δραστηριότητα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, με συνέπειες για τους ίδιους και την εθνική οικονομία, αφού  για τη θεώρηση των φορολογικών στοιχείων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας από τον ΟΑΕΕ. 

Και δε φτάνουν όλα αυτά, ενώ ο ΟΑΕΕ οφείλει σε Φυσικοθεραπευτές δεδουλευμένα από το 2009, δε γίνεται αποδεκτό, ως είναι λογικό, ο συμψηφισμός των χρεών τους με απαιτήσεις κατά του Οργανισμού.

Να μην παραλείψουμε, ότι, ενώ η μη έγκαιρη καταβολή των οφειλών μας προς τον Οργανισμό συνεπάγεται τέλη καθυστέρησης και όλες οι νομοθετημένες ρυθμίσεις είναι έντοκες, αντίθετα δεν επιβαρύνονται με  τόκους υπερημερίας οι καθυστερημένες οφειλές του  ΟΑΕΕ προς τους Φυσικοθεραπευτές και επιπλέον ο Οργανισμός, όπως και τα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία, για να αποδώσουν … κάποτε τα οφειλόμενα απαιτούν το γνωστό ‘’κούρεμα’’ 10%,  σύμφωνα με το Ν. 4163/2013

Παρόλα αυτά αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος του προβλήματος και την αγωνιώδη προσπάθεια  της Κυβέρνησης για την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας των ταμείων, ζητούμε:

  1. Να μεριμνήσετε εγκαίρως ώστε να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις προκειμένου να ανασταλεί η αποστολή και η ισχύς ειδοποιητηρίων απειλής κατάσχεσης.

  1. Να ισχύσει, όπως και στο ΙΚΑ, ο διακανονισμός των 12 δόσεων στις οφειλές του 2013 και για τους Ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.

  1. Για το διάστημα που ο ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ δεν είχε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας να αφαιρείται αναδρομικά από τις οφειλές του το αντίστοιχο ποσοστό που αφορά στον κλάδο υγείας.

  1. Η προσκόμιση της ασφαλιστικής ενημερότητας από τον ΟΑΕΕ να μην αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση των φορολογικών στοιχείων.

  1. Να δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους για συγκεκριμένους λόγους δεν είχαν τη δυνατότητα, ύστερα από την υπαγωγή τους σε ρύθμιση, να καταβάλουν μια δόση.

  1. Για τους Συναδέλφους, οι οποίοι και πάλι θα αδυνατούν παρά τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις να καταβάλουν τις Ασφαλιστικές τους εισφορές, πρέπει να ισχύσει ο συμψηφισμός των αμοιβαίων απαιτήσεων. Ένα αυτοδίκαιο και πάγιο αίτημα όλων των παρόχων υπηρεσιών υγείας, ο συμψηφισμός δηλαδή των απαιτήσεων και οφειλών μας από και προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά  Ταμεία, συνεχίζει να παραμένει σε ισχύ.

Πόση αδικία πια?

 Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.


                                                                     Με τιμή

                                                              Για το ΚΔΣ
    Της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Φυσικοθεραπευτών

                      Ο  Πρόεδρος                                          Η  Γραμματέας


                Γεώργιος  Τσαγρής                           Κωνσταντίνα  Σπηλιοπούλου
               

      ΠΗΓΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου