Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Στα... χαρακώματα ΕΟΠΥΥ και γιατροί


Έντονη αντιπαράθεση, μεταξύ της διοίκησης και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, βρίσκεται σε εξέλιξη, με αφορμή της καταγγελλόμενες ελλείψεις πολλών ιατρικών ειδικοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) κάνει λόγο για δραματικές ελλείψεις, τις οποίες αποδίδει κυρίως στις χαμηλές αμοιβές και τις καθυστερήσεις εξόφλησης.
Από την πλευρά της, η διοίκηση του Οργανισμού απαντά ότι δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των γιατρών, παραθέτοντας μία σειρά στοιχείων.
Σύμφωνα με την Ένωση, καθημερινά ο αριθμός των ιατρών που δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μειώνεται.
Το αποτέλεσμα είναι ολόκληροι νομοί της χώρας να στερούνται ιατρικών υπηρεσιών, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν βασικές ειδικότητες όπως η ειδικότητα του παιδιάτρου όπου σε 21 νομούς οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένο ιατρό.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες ειδικότητες όπως είναι η ψυχιατρική, η νευρολογία, η χειρουργική, η ενδοκρινολογία, η αγγειοχειρουργική, η γαστρεντερολογία και η δερματολογία.
Ακόμα και στους λίγους νομούς που υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, ο αριθμός των ιατρών είναι τόσο μικρός, που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός.
Καρδιολόγοι
Χαρακτηριστικό και ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στον νομό Λασιθίου ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόνο τρεις καρδιολόγους, ο νομός Χαλκιδικής μόλις έναν, ο νομός Λακωνίας δύο, οι νομοί Κυκλάδων, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας από έναν, ενώ ολόκληροι οι νομοί Καστοριάς και Καβάλας μόλις από δύο.
Τα ίδια ισχύουν και για όλες τις άλλες ειδικότητες, όπως νευρολόγοι, τους οποίους μπορεί ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ να βρει μόνο σε 21 νομούς της χώρας!
Σύμφωνα με την ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι υπάρχει όριο των 200 επισκέψεων, ανά ιατρό και ανά μήνα, είναι προφανές ότι μεγάλα στρώματα του πληθυσμού είναι πλέον ακάλυπτα από ιατρικές υπηρεσίες.
Σε έξι νομούς (Ηλεία, Αργολίδα, Κέρκυρα, Σάμος, Μυτιλήνη, Κεφαλλονιά) και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, οι εργαστηριακοί ιατροί τελούν σε καθεστώς αναστολής πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ.
Σαν να μην έφταναν αυτά, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μαζικό κύμα φυγής ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ.
Από τους αρχικά 5.500 συμβεβλημένους ιατρούς, τον μήνα Νοέμβριο κατέθεσαν δικαιολογητικά ιατρικών επισκέψεων προκειμένου να αμειφτούν μόλις 4.041 ιατροί.
Αίτια
Οι γιατροί εκτιμούν ότι τα αίτια του προβλήματος είναι τα εξής:
Η πολύ χαμηλή ιατρική αμοιβή (6,5 ευρώ καθαρά ανά ασθενή), κάτω από την αξία ενός κουρέματος, καθώς επίσης αμοιβή κάτω του κόστους για πολλές εργαστηριακές εξετάσεις.
Η πολιτική του 'δεν πληρώνω'. Είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει μόνο για το 2012, 300 εκ. Ευρώ και για τα έτη 2010 και 2011 πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι συμπληρώθηκε ένα έτος από την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, δεν έχουν αποσταλεί στους ιατρούς οι υπογεγραμμένες συμβάσεις τους, γεγονός που θέτει ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα όσων πληρωμών έχουν ήδη γίνει.
Απαράδεκτη γραφειοκρατία και εξοντωτικές διαδικασίες πληρωμής.
Απαξιωτική στάση του υπουργείου απέναντι στους ιατρούς και παντελής έλλειψη διαλόγου και σοβαρού σχεδιασμού πολιτικών υγείας.
Απάντηση
Με αφορμή τις καταγγελίες, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε τα εξής:
Ο συνολικός αριθμός των γιατρών του ΕΟΠΥΥ σήμερα ανέρχεται περίπου σε 12.000. Οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σήμερα 10 Ιανουαρίου 2013 σε 5.500 περίπου και όχι 4.000 όπως λανθασμένα αναφέρεται.
Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αριθμός των ιατρών που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ είναι υψηλότερος από το μέσο όρο της Ευρώπης.
Η διοίκηση του Οργανισμού παραδέχεται ότι υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικότητες, γεγονός το οποίο λαμβάνεται υπόψη στον επανασχεδιασμό των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ.
Επισημαίνει, δε, ότι έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ οι ιατρικές επισκέψεις των συμβεβλημένων ιατρών έως και τον Αύγουστο 2012 και οι ιατρικές πράξεις έως και τον Ιούνιο 2012. Δρομολογείται επίσης άμεσα η εξόφληση των αποζημιώσεων για τον Ιούλιο και Σεπτέμβριο 2012 αντίστοιχα.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, σημειώνει ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο Οργανισμός θα αποζημιώνει εγκαίρως τους διαφόρους παρόχους υγείας, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να εξυπηρετούνται άμεσα και αποτελεσματικά.
Θεωρεί ότι αποτελεί καθήκον όλων η στήριξη του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μπορεί να παρέχει ποιοτικές και αποτελεσματικές Υγειονομικές Υπηρεσίες, δεδομένου ότι το ζήτημα αφορά στην υγεία του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου