Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΕΟΠΥΥ: Πληρώνει, αν σταματήσουν οι απεργίες


Το ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ θα εισπράξουν από τον ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοποιοί, εάν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.
Το μήνυμα αυτό έστειλε την Τρίτη η κυβέρνηση, έπειτα από σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Υγείας κ.κ. Γιώργο Ζανιά και Χρήστο Κίττα.
Από την πλευρά του κ. Κίττα, ωστόσο, επισημαίνεται ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο δίλημμα στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι διαμηνύουν ότι αν δεν πληρωθούν, δεν σταματούν τις κινητοποιήσεις.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η τακτοποίηση των χρεών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τους παρόχους.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες ανέφεραν ότι είναι διαθέσιμο ποσό των 210 εκατομμυρίων ευρώ για τις οφειλές του Απριλίου, το οποίο αναμένεται να λογιστικοποιηθεί μετά τις εκλογές.
Η εξόφληση των οφειλόμενων προηγούμενων ετών δεν είναι δυνατόν να γίνει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, καθώς συναρτάται με τη συνολικότερη εξόφληση των οφειλομένων του δημοσίου, ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η οποία θα ξεκινήσει με την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης. 
Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.
Ταλαιπωρία
Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις έχουν οδηγήσει σε μερική λύση του προβλήματος. Υπάρχει μία σχετική ομαλοποίηση με τη διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από τα νοσοκομεία, αλλά παραμένει η εκκρεμότητα με τα σκευάσματα που διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Ασθενείς έσπευσαν την Τρίτη στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ να προμηθευτούν ακριβά φάρμακα, τα οποία δεν διαθέτουν τα νοσοκομεία των νοσοκομείων.
Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν ουρές και ταλαιπωρία. Από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί έως την Τετάρτη.
Ρύθμιση
Σε σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στο μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας κ. Χρήστου Κίττα, του υπουργού Επικρατείας κ. Αντώνη Αργυρού και υπηρεσιακών παραγόντων, είχαν αποφασιστεί τα εξής:
  • Ύστερα από συμφωνία με φαρμακευτικές εταιρείες που επιτεύχθηκε τις προηγούμενες μέρες, η χορήγηση φαρμάκων στους καρκινοπαθείς θα συνεχιστεί από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών μέσω του ΕΟΠΥΥ.
  • Γίνονται ενέργειες προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία θεώρησης των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής, η οποία είναι απαραίτητη για την εξόφληση των προμηθευτών νοσοκομείων ώστε να μη διακοπεί η χορήγηση υλικών. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός αποστέλλει επιστολή στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρη στην οποία παρακαλεί να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και από την πλευρά του αρμόδιου δικαστηρίου λαμβάνοντας υπόψη το επείγον του προβλήματος.
  • Έγινε επικοινωνία με τους προμηθευτές προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εφοδιασμός των δημόσιων νοσοκομείων με ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Από την πλευρά των προμηθευτών εκφράστηκε κατανόηση και δόθηκε υπόσχεση για την καταβολή προσπαθειών για τη θετική αντιμετώπιση των προβλημάτων.
  • Για το ζήτημα του συμψηφισμού που τίθεται από την πλευρά των φαρμακοποιών, παρατηρείται ότι δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο και είναι γνωστό ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί.
Κόμματα
Τις παρεμβάσεις των κομμάτων έχει προκαλέσει η κρίση με τα φάρμακα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε την Κυριακή τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, ζητώντας να βρεθούν χρήματα και να λυθεί το πρόβλημα, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον υπουργό Υγείας κ. Χρήστο Κίττα.
Κατά την έξοδό του, είπε ότι '...αυτοί που μας απειλούν ότι αν δεν εφαρμόσουμε το μνημόνιο θα φέρουμε στη χώρα την καταστροφή και το χάος, είναι οι ίδιοι που έφεραν το χώρα στην καταστροφή και το χάος και πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε πλάτες, προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα...'.
Παρέμβαση έκανε προχθές και ο τέως υπουργός Υγείας. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος εκτίμησε ότι το πρόβλημα προκλήθηκε επειδή η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύση. Ζήτησε να συγκληθεί σύσκεψη εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας.
Η παρέμβαση Λοβέρδου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρη Βαρνάβα, ο οποίος του καταλόγισε ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΟΠΥΥ.
Στη μείωση της επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ, από 0,6% στο 0,4% του ΑΕΠ, απέδωσε τα προβλήματα του Οργανισμού η γενική γραμματέας του ΚΚΕ. Η κ. Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι ενδεικτικό της ένδειας του ΕΟΠΥΥ είναι ότι πριν δημιουργηθεί ο ΕΟΠΥΥ, μόνον για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ διατίθενταν το 1,4% του ΑΕΠ.
Από τον τομέα Υγείας της Δημοκρατικής Αριστεράς ανακοινώθηκε ότι το σύστημα Υγείας, σε αυτή την οικονομική κρίση, καλείται να σταθεί ανάχωµα στον κίνδυνο της αρρώστιας και την απειλή της προσωπικής ή οικογενειακής κατάρρευσης που µπορεί να προκληθεί από τη σοβαρή ασθένεια.
Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή οφείλουν όλοι οι φορείς, επιστήμονες και επαγγελματίες που εμπλέκονται στο χώρο της υγείας, να σταθούν με ευθύνη στο ύψος των περιστάσεων. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση με τη συμβολή όλων των κομμάτων να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
Επίθεση σε έντονο ύφος κατά Σαμαρά και Λοβέρδου, εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).
Ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος κατηγόρησε τον κ. Λοβέρδο ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ενώ για τον κ. Σαμαρά είπε ότι στο τελευταίο διάστημα της συγκυβέρνησης, ο υφυπουργός Υγείας κ. Βαρτζόπουλος, στέλεχος της ΝΔ δεν έκανε απολύτως τίποτα για να διορθώσει κάτι από τα κακώς κείμενα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου