Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Έτοιμος να καταρρεύσει υπό το βάρος των χρεών του είναι ο ΕΟΠΥΥ




Τα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ανέρχονται σε 2 δις ευρώ, τη στιγμή που στα ταμεία του δεν υπάρχουν περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ.
Ο περιβόητος Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης και είναι έτοιμος να καταρρεύσει, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας του. Τα χρέη του έχουν ανέλθει στα 2 δις ευρώ και στα ταμεία του, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις της διοίκησης, έχει μόλις 60 εκατομμύρια ευρώ! Σε αυτόν τον υπό κατάρρευση ΕΟΠΥΥ, ο Ματίας Μορς εκπρόσωπος της Κομισιόν στη τρόικα, απαίτησε από τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας πριν λίγες μέρες, να ενταχθούν και τα υπόλοιπα ταμεία, δηλαδή των μηχανικών, των νομικών, των υγειονομικών και των εργαζομένων στο τύπο, μέχρι τον Ιούνιο! Να πως οραματίζονται την πρωτοβάθμια περίθαλψη στη χώρα μας, τρόικα, Ε.Ε. και η επιμελής συγκυβέρνηση της χώρας.

Τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστά, γιατί δεν έχουν να αγοράσουν αντιδραστήρια. Οι εργαστηριακοί γιατροί, οι κλινικοί γιατροί, οι φυσικοθεραπευτές… έχουν αναστείλει τη συνεργασία μαζί του, γιατί δεν πληρώνονται και ούτε φαίνεται να πληρώνονται στο άμεσο μέλλον. Τίποτα δεν λειτουργεί.

Πίσω από αυτή την εικόνα μη λειτουργίας, κρύβεται η μεθοδευμένη, η σκόπιμη υποχρηματοδότησή του. Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ που σήμερα καλύπτει 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους, είναι μόλις 0,4% του ΑΕΠ! Και αυτό όταν μόνο για το ΙΚΑ με 5,5 εκατ. ασφαλισμένους ήταν 1,2% του ΑΕΠ. Και φυσικά σήμερα το ΑΕΠ λόγω ύφεσης είναι πολύ μικρότερο. Τα υπόλοιπα έσοδά του, προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές που λόγω ύφεσης και υψηλότατης ανεργίας είναι δραστικά μειωμένα.

Επιπλέον ο ΕΟΠΥΥ κληρονόμησε και τα χρέη του κλάδου υγείας των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν σε αυτόν, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΠΑΔ και του ΟΓΑ. Τα χρέη των ταμείων αυτών που κληρονόμησε εκτιμάται πως ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ. Από αυτά τα 800 εκατ. ευρώ είναι οφειλές προς τις ιδιωτικές κλινικές , τα 567 είναι οφειλές προς γιατρούς και νοσοκομεία, τα 270 εκατ. ευρώ είναι οφειλές προς τους φαρμακοποιούς και τα 363 εκατ. ευρώ είναι οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Στα 2 δις ευρώ χρέη που κληρονόμησε, πρέπει να προστεθούν και οι οφειλές του ίδιου του ΕΟΠΥΥ από την έναρξη της λειτουργίας του, από την αρχή του χρόνου. Τα χρέη αυτά εκτιμάται πως είναι περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τώρα έχουμε φτάσει αισίως τα 2,5 δις χρέη. Στον ΕΟΠΥΥ εντάχθηκε ο Οίκος Ναύτου με χρέη 137 εκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται και το ΤΑΥΤΕΚΩ, τα χρέη του οποίου ανέρχονται σε 260 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τέλος 2011 και σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 50 εκατ. ευρώ για φέτος μέχρι τώρα.

Ο μηνιαίος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, που και αυτός κουρεύτηκε, είναι περίπου στα 350 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 280 εκατομμύρια είναι η δαπάνη για φάρμακα. Τα υπόλοιπα που απομένουν από τον προϋπολογισμό δεν επαρκούν να καλύψουν τις δαπάνες για τους υπόλοιπους παρόχους υγείας, αλλά και για τα λειτουργικά του έξοδα. Με λίγα λόγια εκτός από τα παλιά χρέη, κάθε μήνα προστίθενται και νέα ελλείμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνάντηση που είχε τελευταία η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς κατά τη διάρκεια κινητοποίησης, ομολόγησε πως έχει στα ταμεία της μόλις 60 εκατ. ευρώ!

Στόχος της υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ είναι τελικά να μεταφερθεί το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Ο πρώτος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ προέβλεπε δραστικές περικοπές στη περίθαλψη ακόμα και ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Στις 11 Απριλίου μέρα που έκλεισε η Βουλή για τις εκλογές, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και τέθηκε σε ισχύ Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, με την οποία τροποποιήθηκε ο Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ. Η τροποποίηση μεταφράζεται και σε νέες περικοπές. Μέχρι και στους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία έκοψαν τα έξοδα μετακίνησης για μετάγγιση και τους επέβαλαν συμμετοχή 15% στις εξετάσεις… Επίσης αυτές τις μέρες άλλαξαν και τη συμμετοχή των ασφαλισμένων για τα φάρμακα.

Είναι βέβαιο πως θα έρθουν και άλλες περικοπές περίθαλψης το επόμενο διάστημα και οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώνουν φάρμακα, γιατρούς, εξετάσεις από τη τσέπη τους. Τι και αν έχουν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές. Με δεδομένη μάλιστα την οικονομική ανέχεια, ίσως δούμε και ανθρώπους να πεθαίνουν στο δρόμο.

ΟΕΝΓΕ: Nα λάβει τέλος η απλήρωτη εφημέρευση στα νοσοκομεία

Να καταθέσουν προγράμματα εφημέρευσης με ασφαλή σύνθεση και για όσες μέρες του μήνα, καλύπτονται από τα κονδύλια του υπουργείου Υγείας, καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς η ΟΕΝΓΕ, τονίζοντας πως πρέπει να λάβει τέλος η απλήρωτη εφημέρευση και η παραπομπή διεκδίκησης των δεδουλευμένων εφημεριών στα δικαστήρια. Η ΟΕΝΓΕ κατέληξε στην παραπάνω απόφαση, μετά από δυο συνεδριάσεις και διαπιστώνοντας την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, μετά τη περικοπή των κρατικών κονδυλίων για τις εφημερίες. Αυτό σημαίνει πως θα γίνονται εφημερίες για λιγότερο από μισές μέρες το μήνα. Το ίδιο οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το νοσοκομείο Καβάλας, που μετά τη περικοπή των κονδυλίων η διοίκησή του αποφάσισε μειωμένο πρόγραμμα εφημεριών σε σημείο που να διαλύεται η λειτουργία του νοσοκομείου.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ σημειώνει πως «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κατάρτιση και αποπληρωμή προγραμμάτων εφημεριών καθίσταται μέρα τη μέρα εφιαλτική. Οι αλλοπρόσαλλες νομοθετικές ρυθμίσεις και η ελλιπέστατη χρηματοδότηση καθιστούν πλέον αδύνατη την εφημέρευση σε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας και του κέντρου, ενώ οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων επιδίδονται σε αυθαίρετες περικοπές, αλλαγές προγραμμάτων και εκβιασμούς.

Η ΟΕΝΓΕ συζήτησε εκτενώς το ζήτημα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου, προτρέποντας τις Ενώσεις να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις, οι οποίες στηρίχτηκαν με κάθε πρόσφορο μέσο απ΄ όλα τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ.
Ήδη οι εφημερίες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου καταβλήθηκαν με τεράστια περικοπή της τάξης του 25% στην οποία εάν επιπροστεθεί η μείωση του ωρομισθίου κατά 12% οδηγεί σε περικοπή 37% στις δεδουλευμένες εφημερίες, τακτική η οποία φαίνεται πως θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.
Στην πορεία προέκυψε η ρύθμιση στο νόμο 4071/12, από την ερμηνεία της οποίας προκύπτει η κατάργηση των προσθέτων εφημεριών, προκαλώντας ακόμη ένα επεισόδιο απορρύθμισης στην πρακτική έκδοσης ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης.

Η ΟΕΝΓΕ λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, καθώς και όσα έχουν συζητήσει και αποφασίσει οι Ενώσεις της χώρας στις Γενικές τους Συνελεύσεις, συστήνει στους συναδέλφους να καταθέτουν τους επόμενους μήνες προγράμματα εφημέρευσης τα οποία θα έχουν ημερήσια ασφαλή σύνθεση και θα εκτείνονται σε όσες μέρες του μήνα μπορούν να καλυφθούν με τις εφημερίες που θα αποπληρωθούν με το κονδύλιο που ενέκρινε το υπουργείο Υγείας.

Πρέπει συνεπώς να λάβει τέλος η απλήρωτη εφημέρευση ή η παραπομπή διεκδίκησης δεδουλευμένων εφημεριών στα δικαστήρια. Επίσης πρέπει να λάβει τέλος η παράνομη μετατροπή ενεργών εφημεριών σε εφημερίες ετοιμότητας, όταν μάλιστα είναι δεδομένο ότι αυτή η πρακτική των Διοικητών οδηγεί σε προγράμματα που δεν έχουν τη σύνθεση που θα επιτρέψει την έγκριση των Επιτρόπων και των ΥΔΕ.
Η ΟΕΝΓΕ καλύπτει και κάθε άλλη μορφή σύνταξης προγραμμάτων που αποφασίζουν οι Ενώσεις, απόφαση που μπορεί να φτάνει μέχρι και την άρνηση κατάθεσης ανασφαλών προγραμμάτων».

ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΒΔΟΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου