Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Εμβιομηχανικές μετρήσεις στα Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας

Η ΠΕΕΦ  κατέθεσε αίτημα στον ΕΟΠΥΥ και στους λοιπούς Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, οι ασφαλισμένοι να διατηρήσουν το δικαίωμα της εκτέλεσης εμβιομηχανικών μετρήσεων στα Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας.



ΘΕΜΑ: Μετρήσεις εμβιομηχανικής στα Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα διεθνή βιβλιογραφία, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 της υπ’ αριθ. 17 απόφασης της 185/17.07.2003 ολομέλειας του ΚΕ.Σ.Υ., οι μετρήσεις εμβιομηχανικής (ΜΤ1 – ΜΤ7, Αρ. Φύλ. 98, 31-01-2002), εκτελούνται από εξειδικευμένα και εξοπλισμένα εργαστήρια κατόπιν εντολής ιατρού εξειδικευμένου σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Τα εργαστήρια αυτά που εκτελούν τις ως άνω πράξεις πρέπει να είναι αξιολογημένα από κρατικό φορέα για την επάρκεια και αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Eίναι περισσότερον από βέβαιο ότι τα Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας, τα οποία διαθέτουν νόμιμες άδειες λειτουργίας από τις κατά τόπους Νομαρχίες, είναι χώροι οργανωμένοι και σχεδιασμένοι και για τέτοιου είδους μετρήσεις και οι Έλληνες φυσικοθεραπευτές έχουν παράδοση και πολυετή εμπειρία στη συχνή χρήση των πελματογράφων, δυναμοδαπέδων, δαπεδοεργομέτρων, πλατφόρμων ισορροπίας και ισοκινητικών μηχανημάτων, στην αξιολόγηση και την κατάλληλη επιλογή τους καθώς και στην ασφαλή ρύθμιση των παραμέτρων προς όφελος του ασθενούς.
Παράλληλα, όπως φαίνεται από τα συνημμένα έγγραφα των προϊστάμενων των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Λαμίας, οι πτυχιούχοι φυσικοθεραπευτές μέσα από τα αναθεωρημένα προγράμματα του 2002, αποκτούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους όλες τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, ώστε να μπορούν με επάρκεια να προβαίνουν στις μετρήσεις αυτές στα πλαίσια της φυσικοθεραπευτικής αξιολόγησης (ισορροπία – στάση - κίνηση) και βοήθειας προς τον ασθενή τους.
Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω και επιπλέον το άρθρο 33 του Ν. 3329, Αριθμός Φύλλου 81, 4 Απριλίου 2005, στο οποίο αναφέρεται, ότι ‘’νέες Φυσικοθεραπευτικές πράξεις κοστολογούνται εφόσον έχει παρέλθει τουλάχιστον τετραετία από την ένταξή τους στα προγράμματα σπουδών των Σχολών Φυσικοθεραπείας’’, θα πρέπει οι ασφαλισμένοι όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών και του ΕΟΠΥΥ, να διατηρούν το δικαίωμα της εκτέλεσης των συγκεκριμένων μετρήσεων σε όλα τα Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Στη συνέχεια να αποδίδεται στους δικαιούχους η σχετική δαπάνη, όπως προβλέπεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Τεύχος Δεύτερο, Αριθμός Φύλλου 98, 31-01-2002.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις.



Με ιδιαίτερη τιμή


    Ο  Πρόεδρος                       Η Γραμματέας                                                                                    ΤΣΑΓΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ


                                            


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου