Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΕΦ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ



                                                                                                                                   Aθήνα  02-12-12
Θέμα: Συνάντηση με το Διοικητή του ΕΟΠΥΥ κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλο.
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29-11-12 και ώρα 14:30 η προγραμματισμένη συνάντηση της Διοίκησης της ΠΕΕΦ  με το Διοικητή του ΕΟΠΥΥ κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλο. Αφού του ευχηθήκαμε καλή θητεία και καλή δύναμη στο έργο του, ζητήσαμε να υπάρξει ανοικτός  δίαυλος επικοινωνίας με τον ίδιο και με όλους τους αρμοδίους του Οργανισμού, για μια καλή συνεργασία και συνεννόηση στα θέματα που αφορούν τους συμβεβλημένους Φυσικοθεραπευτές.  Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε καλό και συναινετικό κλίμα, συμμετείχαν διαδοχικά ο α’ Αντιπρόεδρος κ. Κων.Νικόλης, ο Γεν. Διευθυντής Σχεδιασμού κ. Ι. Βαφειάδης, η Δ/ντρια Οικονομικών Υπηρεσιών κα. Φ. Περδίκη και ο αρμόδιος για τις Συμβάσεις κ. Γ. Λεχουρίτης.
Ο Πρόεδρος μας διαβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός αναγνωρίζει τις τρέχουσες και παλιές οφειλές των ενταγμένων στον ΕΟΠΥΥ κλάδων υγείας και γίνεται προσπάθεια, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Ζητήσαμε επίμονα να υπάρξει ισονομία και ισοτιμία στις πληρωμές όλων των παρόχων και να μην ευνοούνται συστηματικά κάποιες ομάδες. Η άποψή του, την οποία έχει εκφράσει και δημόσια, είναι ότι ‘’το καρβέλι θα πρέπει να μοιράζεται ίσα και χωρίς να αδικείται κανείς’’. Παρόλα αυτά δε μας εδόθη σαφές χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες πληρωμές μας.  Σίγουρα θα γίνει μεγάλη προσπάθεια έως το τέλος του χρόνου να αποπληρωθούν περισσότεροι μήνες, ώστε,  βάσει του μεσοπρόθεσμου, οι απαιτήσεις να μην καταστούν ληξιπρόθεσμες.
Στη συνάντηση με το Γενικό Δ/ντή Σχεδιασμού κ. Ι. Βαφειάδη προσπαθήσαμε να ανατρέψουμε την εσφαλμένη κατά την κρίση μας απόφαση για τη μείωση της τιμής της συνεδρίας από τα 20 στα 15 Ευρώ, καθώς οικονομικά θα πλήξει ανεπανόρθωτα το σύνολο των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ Φυσικοθεραπευτών. Παρουσιάσαμε τα ακριβή οικονομικά στοιχεία, που είχαμε στη διάθεσή μας, για τους λογαριασμούς των Εργαστηρίων  στο πρώτο τετράμηνο του 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι μέσες μηνιαίες οφειλές για το πρώτο τετράμηνο στο 80% των Συναδέλφων ήταν κάτω των 5000 Ευρώ, περίπου 3000 με 3500 Ευρώ μηνιαίως. Με τη μείωση της τιμής της συνεδρίας και τον περιορισμό του αριθμού των συνεδριών είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς. Εάν δεν επανέλθει η τιμή της συνεδρίας στα 20 Ευρώ, αναγκαστικά με μια μικρή συμμετοχή του ασθενούς, αρκετοί συνάδελφοι λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων και τα γνωστού επιπέδου διαβίωσης, θα αναγκαστούν να κλείσουν τα Εργαστήριά τους. Αλλά και η συνεδρία κατ’ οίκον, με την εξευτελιστική τιμή των 12 Ε, μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως εθελοντική κοινωνική προσφορά  στους συνανθρώπους μας.
 Μας εξέπληξε θετικά όταν του προτείναμε την κατάργηση του όρου 7 από τις συμβάσεις. Ήταν και δική μου σκέψη μας είπε αλλά είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Γενικά φάνηκε ότι κατανόησε τα περισσότερα θέματά μας επαναλαμβάνοντας πολλές φορές προς όλους μας ότι έχουμε δίκιο. Μας υποσχέθηκε ότι σε εύλογο χρόνο θα επανεξεταστεί η τιμή της συνεδρίας, ώστε, όπως προβλέπεται στον τελευταίο κανονισμό, να οριστεί στα 18 Ευρώ. Του παραδώσαμε οικονομοτεχνική μελέτη και γνωμοδοτικές μελέτες από τις Σχολές Φυσικοθεραπείας Λαμίας και Αιγίου, όπου αποδεικνύεται το μεγάλο όφελος στην εξοικονόμηση πόρων για την υγεία από τη σωστή εφαρμογή των Φυσικοθεραπευτικών μέσων και μεθόδων. Παρακάτω έχουμε τις απαντήσεις του σε θέματα της δικής του αρμοδιότητας και του Κανονισμού.
Στη συνάντηση, μετά από διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα προς κάθε παριστάμενο υπό μορφή ερωτηματολογίου και λάβαμε τις παρακάτω απαντήσεις:
1)      Με το νέο τροποποιημένο ΕΚΠΥ οι ασθενείς των περιπτώσεων α, β & γ δεν στερούνται του δικαιώματος να συνεχίσουν να απευθύνονται για την  αποκατάστασή τους σε οποιοδήποτε Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας επιθυμούν ή  να επιλέξουν κατ΄οίκον θεραπεία.
2)      Επίσης οι ίδιοι ασθενείς έχουν το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμούν και για κάποιο λόγο,  να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους σε Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας ή σε κατ΄οίκον θεραπεία, αρκεί ο αριθμός των συνεδριών συνολικά να μην υπερβαίνει  τον προβλεπόμενο, ακόμη και αν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα αποκατάστασης σε ΚΑΑ ή Κ.Φ.Ι.ΑΠ.
3)      Δεν είχαμε απάντηση από τον κ. Βαφειάδη στο ερώτημα εάν οι ασθενείς της περίπτωσης  β΄ (πρόσφατες κακώσεις νωτιαίου μυελού και κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, σκλήρυνση κατά πλάκας, πολυριζονευρίτιδα GUILLAIN BARRE, σοβαρές  νόσους του Κ.Ν.Σ.) θα χαρακτηρίζονται χρόνιοι, μετά την παρέλευση τριών μηνών από τη διαπίστωση του προβλήματος με την υγεία τους. Μας ζήτησε να συμβάλλουμε στην αναδιατύπωση των παραγράφων που αφορούν στις περιπτώσεις α., β., & γ του άρθρου 14 του Κανονισμού, ώστε να αποφευχθούν οι παρανοήσεις. Δεσμευτήκαμε να αποστείλουμε σύντομα στη Δ/νση Σχεδιασμού τις προτάσεις μας για τις αναγκαίες διορθώσεις.
4)      Στα ΚΑΑ και τα Κ.Φ.Ι.ΑΠ δεν δικαιολογούνται Φυσικοθεραπευτικές Συνεδρίες.
5)      Η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ για τη δυνατότητα εκτέλεσης των Εμβιομηχανικών μετρήσεων στα Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας ήταν θετική. Σύντομα θα ενημερωθούμε για τις τελικές αποφάσεις της Δ/νσης Σχεδιασμού.
6)      Δεν υπάρχει θέμα αξιολόγησης των Εργαστηρίων μας.
7)      Η καταγραφή των παλαιότερων απαιτήσεων στο e-ΔΑΠΥ από τους παρόχους γίνεται για λόγους διασταύρωσης με τα στοιχεία που διαθέτουν τα Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και δεν έχει σχέση με τις συνολικές απαιτήσεις σχετικά με τις πληρωμές μας. Ακόμα και αν ο Φυσικοθεραπευτής δεν έχει συμπληρώσει επακριβώς τα στοιχεία, θα αποζημιωθεί με βάση τον τελικό έλεγχο που θα ακολουθήσει.
8)      Η νομοθετημένη ενίσχυση του Οργανισμού με 1,5 δις € θα αποδοθεί με την εκταμίευση της Δόσης, ώστε να αποπληρωθούν οι παλαιότερες απαιτήσεις όλων των παρόχων από τα Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Αναμένεται ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που θα καθορίσει το ύψος του "κουρέματος" και τον τρόπο της λογιστικής εκκαθάρισης των παλιών χρεών. Η πληροφόρησή μας είναι ότι με την εκταμίευση της Δόσης (13-12-12) τα πρώτα χρήματα προς παρόχους θα δοθούν μέχρι τέλους του έτους και τα τελευταία γύρω στο Φεβρουάριο-Μάρτιο. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τη Οικονομική Δ/νση του Υπουργείου Εργασίας και το ιδιαίτερο γραφείο του Υφυπουργού Οικονομικών.
9)      Η αποπληρωμή  για τις οφειλές του ΟΠΑΔ προς Φυσικοθεραπευτές για τον 11ο και τον 12ο του 2011 (Ν. 4038/2012) θα γίνει το πιθανότερο στις αρχές του 2013. Η καθυστέρηση ήταν θέμα λογισμικού που ευτυχώς επιλύθηκε.
10)  Τα ΔΠΥ θα προσκομίζονται στις κατά τόπους ΥΠΑΔ με την εκκαθάριση των λογαριασμών μας, μαζί με τις Ασφαλιστικές και Φορολογικές  Ενημερότητες. Η κα Περδίκη είχε την εντύπωση ύστερα από προηγούμενο αίτημά μας ότι τα θέμα είχε τακτοποιηθεί. Μας υποσχέθηκε ότι θα ενημερώσει τον κ. Παπανικολάου, υπεύθυνο του e-ΔΑΠΥ, να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις στο σύστημα. Με την ευκαιρία πρόσθεσε ότι, κάτι που είναι γνωστό, οφειλές που δε θα εισπραχτούν μέσα στη τρέχουσα χρήση,  μπορούν να μεταφερθούν για φορολόγηση, σύμφωνα με το Ν.     3842/Άρθρο 6/ Παρ. 9, στην επόμενη χρήση.
11)  Δεν υφίσταται θέμα παραγραφής του 10% των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς παρόχους μετά την παρέλευση του έτους (Άρθρο 23 του ΕΚΠΥ, ΦΕΚ 3054/18-11-12). Πάνω από τις Υπουργικές Αποφάσεις είναι οι Νόμοι και τα Διατάγματα.
12)  Οι Φυσιοθεραπευτικές και οι Φυσιατρικές δαπάνες είναι στον ίδιο ΚΑΕ αλλά σε διαφορετική κατηγορία όπως σε διαφορετική κατηγορία είναι και τα Φυσικά πρόσωπα από τις Εταιρείες. Ζητήσαμε να γνωρίζουμε τη συνολική προβλεπόμενη δαπάνη για Φυσικοθεραπεία για το 2013.
13)  Οι οφειλές του 2012 από τους ενταγμένους στον ΕΟΠΥΥ κλάδους με το Ν. 4093/2012, θα καλυφθούν από έκτακτη κρατική επιχορήγηση (Ν. 4075/Άρθρο 44).
14)  Η ανάρτηση στο ‘’Διαύγεια’’ των προσωπικών λογαριασμών του κάθε Συναδέλφου θεωρούνται προσωπικά δεδομένα. Αναμένουμε και την απάντηση του Νομικού μας Συμβούλου.
15)   Όλοι οι Φυσικοθεραπευτές χωρίς αποκλεισμούς θα υπογράψουν σύμβαση με τον   Οργανισμό. Η διάρκεια των Συμβάσεων είναι διετής. Αρχές εβδομάδας στο ‘’Διαύγεια’’ θα αναρτηθούν άλλα πενήντα περίπου ονόματα Συναδέλφων που θα υπογράψουν συμβάσεις με τον Οργανισμό.
Η συνάντηση έκλεισε με την ανάληψη της υποχρέωσης εκ μέρους μας να αποστείλουμε  σε όλους τους αρμοδίους συνολικό υπόμνημα με τις θέσεις μας.
                                                             Για το ΚΔΣ της  ΠΕΕΦ
                    Ο  Πρόεδρος                                                         Η  Γενική  Γραμματέας
                Γεώργιος  Τσαγρής                                              Κωνσταντίνα  Σπηλιοπούλου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου