Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Περικοπή 500 εκ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ

Υγεία Τελευταία νέα και ειδήσεις σήμερα στην Ελλάδα
Π. Ραβάνης: « Η μείωση των 500 εκατ. ευρώ έρχεται να προστεθεί, στον ήδη ελλειμματικό κατά 300 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2012, καθώς τα έσοδα του  θα είναι 6 δισ. ευρώ, ενώ τα έξοδα του θα φτάσουν περίπου τα 6,3 δισ. ευρώ».

Σε δραματική συρρίκνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους για να καλύψει τους στόχους που απαιτεί το μνημόνιο.
 
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΑ «Εν μια νυκτί, και δίχως να έχουν ενημερωθεί οι υπεύθυνοι, μειώθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ η κρατική επιχορήγηση του Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας για το 2012, καθιστώντας αβέβαιη την επιβίωση του».
 
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ επρόκειτο να λάβει περίπου 1,3 δισ. ευρώ φέτος , το 0,6% του ΑΕΠ, για να καλύψει της ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, ωστόσο θα λάβει τελικά επιχορήγηση μόλις 800 εκατ. ευρώ, περίπου το 0,4% του ΑΕΠ!!! Σημειώνεται ότι μόνο ο προϋπολογισμός το ΙΚΑ πέρυσι ήταν 1,4% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση 4 εκατ. ασφαλισμένων.
   
« Η μείωση των 500 εκατ. ευρώ έρχεται να προστεθεί, στον ήδη ελλειμματικό κατά 300 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2012, καθώς τα έσοδα του  θα είναι 6 δισ. ευρώ, ενώ τα έξοδα του θα φτάσουν περίπου τα 6,3 δισ. ευρώ. Στο άνοιγμα των 800 εκατ. ευρώ θα πρέπει να υπολογιστούν περίπου 3 δισ. ευρώ που κληρονόμησε το ταμείο από την εισροή των ελλειμμάτων των εισερχομένων ταμείων, και κυρίως του ΙΚΑ» αναφέρει ο κ. Ραβάνης.
 
Και συνεχίζει: « Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί ότι το 80% των εσόδων του Οργανισμού προέρχεται από ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες έχουν συρρικνωθεί λόγω της έλλειψης ρευστότητας , των πολυάριθμων λουκέτων και της έκρηξης της ανεργίας. 
 
Είναι βέβαιο ότι λόγω των μειωμένων εσόδων θα υπάρξει περαιτέρω υποβάθμιση του ήδη υποβαθμισμένου επιπέδου υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης των επαγγελματοβιοτεχνών, αλλά και των υπόλοιπων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.
 
Ζητάμε να επανέλθει η επιχορήγηση του Οργανισμού στο 0,6%, καθώς είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
 
 Δυστυχώς, με την καθοδήγηση της τρόικας, έχουμε μπει σε ένα φαύλο κύκλο που οδηγεί σε μια συνεχή υποβάθμιση των εργασιακών, μισθολογικών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο χώρο της υγείας,  η οποία σε συνθήκες κρίσης, ανεξέλεγκτης ανεργίας και ραγδαίας φτωχοποίησης του ελληνικού λαού εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το επίπεδο της  λαϊκής  υγείας».
 ΠΗΓΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1 σχόλιο:

  1. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΣΟ ΠΑΝΕ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΟΠΥΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΟΥ 2011 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΥΡΙΕΣ????? ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΥΓΙΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή