Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

"Λείπουν" επιπλέον 700 εκατ. από τον ΕΟΠΥΥ Πηγή:www.capital.gr

www.capital.gr - κεφάλαιο στην οικονομική ενημέρωση

Δεν κλείνει με τίποτα η “μαύρη τρύπα” που έχει δημιουργηθεί στο ταμείο του ΕΟΠΥΥ και τώρα το υπουργείο Yγείας αναζητά επιπλέον 700 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει τη ρευστότητα του Oργανισμού, όπως ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς από το βήμα του «Medical devices and technology conference». 

Σε ερώτηση του Capital.gr από πού θα βρεθεί αυτή η νέα «τονωτική ένεση» στα έσοδα του οργανισμού, ο αναπληρωτής υπουργός «πέταξε το μπαλάκι» στο υπουργείο Οικονομικών για την ανεύρεση των 700 εκατ., λέγοντας πως είναι αδύνατο να ληφθούν και άλλα μέτρα εξοικονόμησης πόρων από το κομμάτι της υγείας. Ο Μ. Σαλμάς δεν ξεκαθάρισε εάν θα υπάρξει αύξηση της επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ από τον προϋπολογισμό την επόμενη χρονιά, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο τα επιπλέον αυτά έσοδα να προκύψουν από νέα αύξηση των έμμεσων φόρων, όπως για παράδειγμα στον καπνό, με το επιχείρημα πως το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο νοσηρότητας. «Ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται 700 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να τα βρει» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Η νέα αυτή απαίτηση στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση μέτρων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που αποφάσισε το υπουργείο Υγείας στις συνομιλίες που είχε με την τρόικα την προηγούμενη εβδομάδα… μέτρα με άμεση επίπτωση στην τσέπη των ασφαλισμένων αλλά και στα οικονομικά των συμβεβλημένων παρόχων υγείας. Μεταξύ αυτών, η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα και στα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών, η αναδιαμόρφωση της λίστας των φαρμάκων που αποζημιώνονται από τα ταμεία, η συρρίκνωση της τιμής τους, η επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων και η μείωση των τιμολογίων των παρόχων. 

Φαίνεται όμως πως ούτε αυτές οι περικοπές ήταν αρκετές για να καλυφθεί το έλλειμμα του Οργανισμού, οπότε στις τελευταίες αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας συμπεριλαμβάνεται νέα διάταξη για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης τους ΕΟΠΥΥ με απευθείας καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στους λογαριασμούς του Οργανισμού (μέτρο το οποίο έχει προαναγγελθεί εδώ και τρεις τουλάχιστον μήνες). Στα επόμενα σχέδια του υπουργείου είναι να γίνει ο ΕΟΠΥΥ «ενιαίος φορέας πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας», ώστε οι ασφαλισμένοι πρώτα να απευθύνονται στις μονάδες τους και μετά- και εφόσον κριθεί απαραίτητο- να παραπέμπονται στα νοσοκομεία, προκειμένου να περιοριστεί όσο γίνεται περισσότερο και η νοσοκομειακή δαπάνη. 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου