Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ


ΑΡ. ΠΡΩΤ. 12/01-10-2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. Μ. ΣΑΛΜΑ 
Οι δηλώσεις του αναπλ. υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά, σε συνέντευξή του στην ΝΕΤ στις 30/09, προκαλούν θλίψη, οργή και απογοήτευση.
Ο κ. Μ. Σαλμάς επιδόθηκε σε λίβελλο κατά όλων των λειτουργών της υγείας και κράτησε για τον εαυτό του τον «τίτλο του προστάτη του ιδρώτα και του κόπου των ασφαλισμένων». Όμως, δεν κατάφερε να κρύψει την αδιαλλαξία και αδιαφορία του υπουργείου για την υγεία των ασφαλισμένων, λέγοντας ότι «οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας θα προσαρμοστούν στα έσοδα», ότι «ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει όσο έχει και στα επίπεδα που μπορεί».
Ο ίδιος, βρίσκεται σε αταξία πολιτική και θεσμική, όταν με ανακρίβειες προσπάθησε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να μεταφορτώσει την ευθύνη υπέρβασης προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ στην πλάτη των παρόχων και των ασφαλισμένων.
Απαξίωσε και διέσυρε τους φυσικοθεραπευτές στην αρχική του επιχειρηματολογία για τις περικοπές στην υγεία. Η φυσικοθεραπεία στην Ελλάδα είναι η λιγότερο αμειβόμενη παροχή υγείας, όταν αποτελεί λιγότερο από το 1% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.
Μίλησε για «εξασφαλισμένο» εισόδημα των φυσικοθεραπευτών. Κανένας αυτοαπασχολούμενος φυσικοθεραπευτής δεν εξασφαλίζει το εισόδημά του μόνο και μόνο επειδή έκανε την επιλογή να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, τον μεγάλο κακοπληρωτή του ασφαλιστικού συστήματος.
Οι Φυσικοθεραπευτές έχουν εξοφληθεί από τον ΕΟΠΥΥ, με προσχηματική παρακράτηση οριστικής εκκαθάρισης 10%, μέχρι τον Απρίλιο 2012. Ο κ. Μ. Σαλμάς θεωρεί τη στάση πληρωμών 4 μηνών ασήμαντη, αποκρύπτοντας τη ρητή συμβατική υποχρέωση αποπληρωμής του ΕΟΠΥΥ εντός 45 ημερών. Συνολικά όμως, η στάση πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία είναι πάνω από 2 έτη και βρισκόμαστε ήδη σε κατάσταση χρεοκοπίας.
Οι 2040 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές, υποβάλλουν λογαριασμούς στον οργανισμό 6 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως (μικτά), δηλαδή αντιστοιχούν περίπου 3.000 ευρώ μικτά κατά μέσο όρο σε κάθε φυσικοθεραπευτή. Αν εκατοντάδες φ/τες χρεώνουν τον ΕΟΠΥΥ  με ποσά άνω των 15000 ευρώ, όπως ισχυρίστηκε ο αν. υπουργός, τότε μόνο 400 φ/τες αρκούν για να καλύψουν την συνολική μηνιαία δαπάνη! Οι υπόλοιποι δεν συνεργάζονται με τον ΕΟΠΠΥ;;; Προφανώς, τα στοιχεία του αν. υπουργού είναι διαστρεβλωμένα και αναληθή.
Και δεν είναι τυχαίο. Η φυσικοθεραπεία δυστυχώς, με ευθύνη και ανοχή της Πολιτείας αντί να είναι ένα εργαλείο υπηρεσιών υγείας, στα χέρια των πτυχιούχων φυσικοθεραπευτών, τείνει να περάσει σε επιχειρηματικούς ομίλους, ως μέσον κέρδους και απομύζησης του ΕΟΠΥΥ.
Οι φυσικοθεραπευτές, παρά την οργή και αγανάκτηση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του αν. υπουργού, θα καταθέσουν προτάσεις για τον εξορθολογισμό των δαπανών της φυσικοθεραπείας, στα πλαίσια της κοινής επιτροπής (Υπουργείο Υγείας-Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών-ΕΟΠΥΥ) προς όφελος των ασφαλισμένων.

Για τη Δ.Ε. Τμήματος

Η Πρόεδρος                                                                Ο Γ. Γραμματέας
                                                           
 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΜΑΛΙΑ                                                  ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου