Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΕΝΟΣ ΚΛΑΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΛΜΑ


Δελτίο Τύπου του Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. για τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012, 22:46
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
Π.Σ.Φ.
Αθήνα, 1/10/2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προσφάτως και δη στις 30-09-2012 ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριος Μάριος Σαλμάς εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Ενημέρωση στη ΝΕΤ» στον ομώνυμο τηλεοπτικό σταθμό.
Ερωτηθείς και τοποθετούμενος επί του ζητήματος της δαπάνης της φυσικοθεραπείας, που βαρύνει μηνιαίως τον ΕΟΠΥΥ, εξέφρασε θέσεις και απόψεις, που ουδόλως ανταποκρίνονται με την πραγματικότητα και άφησαν ομολογουμένως άφωνους πλήθος φυσικοθεραπευτές.
Ειδικότερα, ανέφερε χαρακτηριστικώς, ότι οι δύο χιλιάδες σαράντα (2.040) συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές λαμβάνουν μηνιαίως, ως «εξασφαλισμένο εισόδημα», το ποσό των 3.500 ΕΥΡΩ μεσοσταθμικά από τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους. Το ποσό αυτό προκύπτει από την εντελώς απλοϊκή διαίρεση του συνολικού ποσού, που αντιστοιχεί στον κωδικό της φυσικοθεραπείας, με τον αριθμό των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών.
Η θέση αυτή, ωστόσο, παρουσιάζει ορισμένα λογικά σφάλματα και ανακρίβειες. Αρχικώς, λοιπόν, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι ο κωδικός εις τον οποίο αναφέρθηκε ο Αν.Υπουργός περιλαμβάνει και την δαπάνη που προκαλείται από τους φυσιάτρους, οι οποίοι, σημειωτέον, και εγγράφουν και εκτελούν οι ίδιοι φυσικοθεραπεία επί των ασφαλισμένων.
Επιπλέον, ο ίδιος ο Αν. Υπουργός αναφέρθηκε σε πλείστα παραδείγματα δεκάδων ή ακόμη και εκατοντάδων φυσικοθεραπευτών, οι οποίοι εισπράττουν από τον ΕΟΠΥΥ ποσά της τάξεως των 15.000 ΕΥΡΩ, καθώς και σε φυσικοθεραπευτές που εισπράττουν 29.000 ΕΥΡΩ μηνιαίως. Εν προκειμένω έγινε ευθέως λόγος περί προκλητής ζήτησης. Ενόψει των ανωτέρω ο ΠΣΦ αισθάνεται την ανάγκη να υπογραμμίσει, ότι η δαπάνη της φυσικοθεραπείας αντιπροσωπεύει ποσοστό κοντά στο 1% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, το πραγματικό μηνιαίο εισόδημα των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτών από την παροχή πραγματικών και όχι προκλητών υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους είναι κατά πολύ κατώτερο του πλασματικού μεσοσταθμικού ποσού των 3.500 ΕΥΡΩ.
Περαιτέρω, ο ΠΣΦ έχει δηλώσει ευθέως και ενώπιον του Αν. Υπουργού, ότι τα φαινόμενα της προκλητής ζήτησης είναι καταδικαστέα και πρέπει να παταχθούν. Με άλλα λόγια ο ΠΣΦ ουδόλως τάσσεται υπέρ της συγκάλυψης, αλλά απαιτεί την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, η δράση των οποίων είναι σε θέση να εξορθολογήσει την δαπάνη.
Δοθέντος, δε, ότι ο Αν. Υπουργός ανέφερε ότι περιμένει τις προτάσεις του ΠΣΦ αξίζει να υπογραμμιστεί, ότι οι προτάσεις έχουν ήδη κατατεθεί και προφορικώς ενώπιόν του, είναι πολύ συγκεκριμένες και μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στην εξοικονόμηση πόρων για τον ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα, προτάθηκε η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού, ακόμη και με την συνδρομή του ΠΣΦ, ώστε να παταχθεί το φαινόμενο της προκλητής ζήτησης. Με τον τρόπο αυτό και με την παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται θα δοθεί, ευελπιστούμε, ένα οριστικό τέλος στη χρονίζουσα παθογένεια του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Περαιτέρω προτάθηκε στον Αν. Υπουργό η αναθεώρηση του ημερήσιου και του κλειστού νοσηλίου, που εισπράττεται από τα ΚΑΑ, τα οποία σημειωτέον πολλαπλασιάζονται διαρκώς, εκτινάσσοντας το μηνιαίο κόστος της φυσικοθεραπείας.
Η συνδυασμένη εφαρμογή των ως άνω προτάσεων θα επιφέρει μετά βεβαιότητας αισθητή μείωση της μηνιαίας φυσικοθεραπευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, ώστε να μην χρειαστεί να καταφύγουμε για ακόμη μια φορά στην εύκολη λύση της επιλογής ενός άδικου μέτρου οριζόντιας λογικής, που θα πλήξει όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες του κλάδου.
Βέβαια, η υλοποίηση των προτάσεων του ΠΣΦ έχει ως προϋπόθεση την ύπαρξη της αντίστοιχης πολιτικής βούλησης, η οποία να κατευθύνεται στη λογική των ουσιωδών και εποικοδομητικών διαρθρωτικών αλλαγών και όχι στον παραλογισμό της αβασάνιστης θέσπισης οριζόντιων ισοπεδωτικών μέτρων, κατ’επίκληση όλως ανακριβών στοιχείων, που οδηγούν μοιραία σε εσφαλμένα συμπεράσματα και ψευδείς εντυπώσεις.
Ο ΠΣΦ δηλώνει ότι παραμένει στη διάθεση του Αν. Υπουργού για την συνέχιση του διαλόγου επί τη βάσει, όμως, πραγματικών στοιχείων και όχι εικασιών στο πλαίσιο ενός πολέμου εντυπώσεων με παθητικό δέκτη τον απλό τηλεθεατή.


ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

http://www.psf.org.gr/news_details.php?id=717&catid=10




zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου