Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Απάντηση στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων Ι.Κ.Α (Ε.Ο.Π.Υ.Υ) σχετικά με τις δαπάνες Φυσικοθεραπείας του ΕΟΠΥΥ΄΄


        
        ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ                                                               
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ                                     Π.Σ.Φ
         ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ  ΤΜΗΜΑ  ΣΕΡΡΩΝ

Ταχ. Δ/νση
Ταχ.Κώδικας
Πληροφορίες
Τηλέφωνο
FAX                          
E-mail
Website

Τσαλοπούλου 14- Σέρρες
62100
Α. Συμεωνίδης
23210 56525
23210 56525
physioserres@yahoo.gr
http://physioserres.blogspot.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

΄΄ Απάντηση στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων Ι.Κ.Α (Ε.Ο.Π.Υ.Υ) σχετικά με τις δαπάνες Φυσικοθεραπείας του ΕΟΠΥΥ΄΄
 
Διαβάσαμε με έκπληξη το δελτίο τύπου της Πανελλήνιας ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων Ι.Κ.Α (Ε.Ο.Π.Υ.Υ) για την ΄΄ επιχειρούμενη ΄΄ ιδιωτικοποίηση του ΕΟΠΥΥ, στο οποίο γίνεται αναφορά για χρήματα που χαρίζονται απλόχερα σε ιδιώτες (Φυσικοθεραπευτήρια-Κέντρα Αποκατάστασης).
Θα συμφωνήσουμε μαζί σας, στα Φυσικοθεραπευτήρια (επαγγελματική έδρα του Φυσιάτρων) και στα Κέντρα Αποκατάστασης χαρίζονται όντως χρήματα αφού:
 
1)      Ο Φυσίατρος  είναι μια προνομιούχος ειδικότητα που γράφει ο ίδιος  και εκτελεί στο Ιατρείο του.

2)      Όσον αφορά τα Κέντρα Αποκατάστασης θέλουμε να σας θυμίσουμε ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία που ενοποιήθηκαν με τον ΕΟΠΥΥ ακολουθούσαν μια αυστηρώς ελεγχόμενη διαδικασία παραπομπής στα Κ.Α.Α, όπου τα περιστατικά εξετάζονταν από τις αρμόδιες επιτροπές (Ι.Κ.Α), αυτή η διαδικασία σήμερα έχει απλουστευτεί και απαιτείται απλώς η έγκριση από ελεγκτή Ιατρό.
   
Για τα Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας (επαγγελματική έδρα του πτυχιούχου Φυσικοθεραπευτή)  όμως η πραγματικότητα είναι η παρακάτω:
 
-Η δαπάνη Φυσικοθεραπείας στο σύνολό της είναι χαμηλότερη από το σύνολο της δαπάνης του 2011 των Ταμείων που ενοποιήθηκαν με την εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ (Ι.Κ.Α-Ο.Π.Α.Δ-Τ.Υ.Δ.Κ.Υ-Ο.Α.Ε.Ε-Τ.Α.Υ.ΤΕ.Κ.Ω-ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ) ,  ο Ο.Γ.Α των 2 εκ. ασφαλισμένων δεν παρείχε Φυσικοθεραπεία.
 
-Η δαπάνη Φυσικοθεραπείας αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ ,από τον κωδικό 673 μαζί με τις παρακλινικές-διαγνωστικά (άγνωστο γιατί) ενώ τρόπος χορήγησης Φυσικοθεραπειών  περιλαμβάνεται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ στο άρθρο 14 (π.χ Οι Φυσικοθεραπείες προκειμένου να αποζημιωθούν πρέπει να θεωρούνται από τον ελεγκτή ), ενώ οι παρακλινικές στο άρθρο 8 (δεν απαιτείται θεώρηση από ελεγκτή).
 
-Το σύνολο της Δαπάνης Φυσικοθεραπείας είναι 1% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ή το 50% της μηνιαίας  υπέρβασης του προϋπολογισμού του Φαρμάκου.
-Η δαπάνη Φυσικοθεραπείας των 6 εκ. Ευρώ μοιράζεται σε 2040 συμβεβλημένους Φυσικοθεραπευτές.
 
-Η Δαπάνη Φυσικοθεραπείας για 150 Εργαστήρια είναι πάνω από 10.000 Ευρώ, θυμίζουμε όμως ότι με το Νόμο 3919/2011 (απελευθέρωση των επαγγελμάτων) έχουν δημιουργηθεί και μεγάλα κέντρα παροχής Φυσικοθεραπειών ,κάτι που απαγορευόταν μέχρι πέρυσι.  Δηλαδή εάν αφαιρέσουμε 1,5εκατομύριο, παραμένουν 4,5 εκ ευρώ / 2000= 2250 Ευρώ μικτά (1500 ευρώ καθαρά) το μήνα, δηλαδή η πλειοψηφία των Φυσικοθεραπευτών είναι στα όρια της επιβίωσης. 
 
-Το Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας βάσει του Π.Δ 29/1987 στεγάζεται υποχρεωτικά σε 70τ.μ και άνω και εξοπλίζεται με ένα πλήθος μηχανημάτων που είναι υποχρεωτικό.
 
-Οι Φυσικοθεραπείες εκτελούνται μετά από γνωμάτευση Γιατρού ανάλογης Ειδικότητας μετά από θεώρηση του Ελεγκτή Ιατρού (δηλαδή ελέγχονται), διαδικασία που προβλέπεται μόνο για τις Φυσικοθεραπείες.
 
Στο προσχέδιο του Νέου κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται μείωση της αποζημίωσης για την Φυσικοθεραπεία κατά 37,5% , αυτό σημαίνει ότι από τα 2100 Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας , συμβεβλημένα με τον μοναδικό φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας ΕΟΠΥΥ ( από τον οποίο ΚΑΛΎΠΤΟΝΤΑΙ  όλοι οι Έλληνες), τα 1000 τουλάχιστον θα κλείσουν.
 
Είμαστε  υπέρμαχοι της δωρεάν και δημόσιας παροχή των υπηρεσιών υγείας και στις πιθανόν ελλείψεις η παροχή πρέπει να συμπληρώνεται , κατά ένα μεγάλο μέρος ομολογουμένως  ,από ιδιωτικούς φορείς ,εξάλλου ζούμε σε μια χώρα  ελεύθερης οικονομίας και έτσι γίνεται παντού στην Ευρώπη.
Τελειώνοντας θέλουμε να σας θυμίσουμε ότι ο κύριος λόγος της κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ είναι η προχειρότητα των κυβερνήσεων που δημιούργησαν αυτό το τεράστιο ΄΄τέρας΄΄ χωρίς να εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση του και μεταφέροντας σε αυτόν τα χρέη των παλιών ταμείων.
Δεν είμαστε υπέρμαχοι του ΄΄ κοινωνικού κανιβαλισμού ΄΄ ,στου οποίου την παγίδα δεν θα θέλαμε να πέσουμε και γι αυτό δημόσια μεταφέρουμε την ειλικρινή μας θέση.
 
Με τιμή
 
       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ         ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
 
 
 
 
 
 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου