Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Συνάντηση στις 18-09-12 του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας με τους Φυσικοθεραπευτές στο ΕΚΕΠΥ. Έκτακτη Συνεδρίαση του ΚΔΣ και της ΔΕ του Τμήματος Αττικής της ΠΕΕΦ.


                                                                                
                                                                                                              23-09-12

Θέμα:  Συνάντηση με τους Φυσικοθεραπευτές στις 18-09-12 στο ΕΚΕΠΥ.  Έκτακτη Συνεδρίαση του  ΚΔΣ και της ΔΕ του Τμήματος Αττικής της ΠΕΕΦ.

Όπως όλοι γνωρίζετε, στις 18-09-12 υπήρξε συνάντηση των Συλλογικών μας Οργάνων με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Μ. Σαλμά και τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Η συνάντηση ήταν μέσα στα πλαίσια μιας σειράς επαφών  με όλους τους παρόχους, με σκοπό  την περικοπή των δαπανών τους για την εξοικονόμηση χρημάτων και τη μείωση του ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ από τα 2.500.000.000 Ευρώ μέχρι τέλους του χρόνου στα 300.000.000 Ευρώ. Να επισημάνουμε ότι η περικοπή αφορά προηγούμενες αλλά και  επόμενες δαπάνες.
Στην πραγματικότητα εκλήθησαν οι πάροχοι για να τους ανακοινωθεί ότι ο Οργανισμός  χρεοκόπησε και η μόνη λύση για να παραμείνει βιώσιμος στην άσκηση της κοινωνικής του πολιτικής είναι ο έμμεσος δανεισμός του από τους παρόχους.  Επίσης, φάνηκε ξεκάθαρα ότι, αν δε βρεθεί άμεσα λύση, κανένας πάροχος στο εξής δε θα πληρώνεται για τις Υπηρεσίες του και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να αυξηθούν στο ελάχιστο οι προβλεπόμενες για το 2012 δαπάνες, όπως κατ΄επανάληψη έχει τονίσει στη βουλή ο Υπουργός Υγείας. Θα ήταν παράλειψη όμως να μην επισημάνουμε ότι σε δύο τουλάχιστον τροποποιήσεις  του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ενώ περικόπτεται η δαπάνη από τους περισσοτέρους παρόχους, η Φαρμακευτική δαπάνη  και οι Φαρμακοβιομηχανίες ενισχύονται σημαντικά με αποτέλεσμα η κατάσταση αυτή τη στιγμή να  είναι μη ελεγχόμενη.  Σας υπενθυμίζουμε ότι η αρχική προβλεπόμενη δαπάνη για τον κωδικό που πληρώνονται και οι Φυσικοθεραπευτές ήταν στα 350.000.000 Ευρώ και αυτή τη στιγμή έχει περιοριστεί δυστυχώς στα 187.548.800 Ευρώ.
Στη συνάντηση με τον Υπουργό και σε ότι μας αφορά μας ζητήθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, η μείωση της τιμής της Συνεδρίας και κλιμακωτά ποσοστά έκπτωσης στις οφειλόμενες δαπάνες των προηγουμένων μηνών. Μας επισήμαναν μάλιστα  ότι θα ήθελαν να τους διευκολύνουμε με τις δικές μας προτάσεις και αυτός ήταν ακριβώς ο λόγος της συνάντησής μας. Επιφυλαχθήκαμε να αποφασίσουμε συλλογικά για να μεταφέρουμε τις δικές μας  προτάσεις στην επόμενη  συνάντησή μας.
Για το θέμα συνεδρίασε εκτάκτως στις 20-09-12, το ΚΔΣ και η ΔΕ του Τμήματος Αττικής της ΠΕΕΦ με την παρουσία αρκετών Συναδέλφων,  έγινε η απαραίτητη Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ΠΕΕΦ και, ύστερα από πολύωρη συζήτηση, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις:
·        Καμιά διαπραγμάτευση στη μείωση της συνολικής αξίας της                          αμοιβής μας (των 20 Ευρώ  ανά Συνεδρία).
·        Ελεύθερη Επιλογή Φυσικοθεραπευτή.
·        Διεκδίκηση των δεδουλευμένων μας για τους προηγούμενους μήνες (στο 100% και χωρίς περικοπές), ακόμη και αν χρειασθεί  να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη.
·        Συνεννόηση με τη Διοίκηση του ΠΣΦ για τη χάραξη κοινής στρατηγικής και την ορθή αντιμετώπιση του θέματος. Εστάλη σχετικό e-mail για επείγουσα συνάντηση των εκπροσώπων των δύο Οργάνων.
·        Συνέχιση της διαρκούς επαφής και συνεργασίας  με τις Διοικήσεις και των άλλων Παρόχων και κυρίως με αυτούς που ανήκουμε στον ίδιο κωδικό για τις πληρωμές μας, με στόχο τη διαμόρφωση κοινού μετώπου και ενιαίας γραμμής.  
·        Παραμένουμε αμετακίνητοι και στα υπόλοιπα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο πρώτο αρχείο.  
Παρόλα αυτά, η άποψη όλων των μελών και των παρόντων Συναδέλφων ήταν ότι οι Φυσικοθεραπευτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να προτείνουν, αν χρειαστεί, και ισοδύναμα μέτρα.
 Με αυτό το σκεπτικό  προτάθηκαν ως ισοδύναμα τα ακόλουθα:
χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ
Για ευνόητους λόγους τα ισοδύναμα μέτρα που προτάθηκαν εστάλησαν μόνο στην Κεντρική Διοίκηση του ΠΣΦ και στις Διοικήσεις των Περιφερειακών μας Τμημάτων.
 Επισημαίνουμε ότι οι οριστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του θέματος και τη γενικότερη στάση μας, θα ληφθούν κατόπιν συνεννόησης των Συλλογικών μας Οργάνων.
Διευκρινιστικά:
*Στο πρώτο αρχείο περιλαμβάνεται η επιστολή που εστάλη στον Πρωθυπουργό και στην πολιτική ηγεσία της χώρας.
*Στο δεύτερο αρχείο περιλαμβάνεται  το 90% του συνολικού ποσού πληρωμής του κάθε παρόχου  ξεχωριστά, από 01-01-12 μέχρι 16-08-12. Σε ότι μας αφορά στο ποσό των 25.245.774,22 (το 100% είναι 28.050.860,24), περιλαμβάνονται η συμπληρωματική υποβολή του Ιανουαρίου για παραπεμπτικά του 2011 και οι αμοιβές για 33 Εργαστήρια Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης.
*Στο  τρίτο αρχείο περιλαμβάνονται κάποια οικονομικά στοιχεία που μας εστάλησαν από την Ένωση Συμβεβλημένων Ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ  (ΕΝ.Ι – Ε.Ο.Π.Υ.Υ).

                                      Για το ΚΔΣ της  ΠΕΕΦ
   Ο  Πρόεδρος                                                               Η  Γραμματέας

Γεώργιος  Τσαγρής                                           Κωνσταντίνα  Σπηλιοπούλου

   




    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου