Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ


  


 


08.09.2012


Ερώτηση
Προς τους κ. κ. Υπουργούς:

- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
 - Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης


Θέμα: Ένταξη του κλάδου των φυσικοθεραπευτών στη λίστα ΒΑΕ και τακτοποίηση των οφειλών τους από τον ΕΟΠΥΥ


Επί 5 ολόκληρους μήνες παραμένουν απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ (και) οι φυσικοθεραπευτές και μάλιστα, όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους κλάδους υγείας που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, οι παλιές οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φυσικοθεραπευτές από το 2010 έως 30/10/2011 δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί. Οι περισσότεροι φυσικοθεραπευτές εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε περισσότερα από 2.500 εργαστήρια, τα οποία αντιμετωπίζουν πλέον τεράστια οικονομικά προβλήματα. Βάση των όρων της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, αναφέρεται ότι η αμοιβή θα καταβάλλεται εντός 45 ημερών. Παράλληλα, η πληρωμή αφορά το 90% της δαπάνης που καταβάλλει ο φυσικοθεραπευτής, χωρίς να υπάρχει πληροφόρηση πότε θα γίνει η καταβολή του υπόλοιπου 10%. 

Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν και με  την εξαίρεση του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή από τη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, παρά τη θετική εισήγηση της Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων για ένταξη του επαγγέλματος στη συγκεκριμένη λίστα και τη θετική γνωμοδότηση από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Π.Σ.Φ.
Είναι αποδεκτό και επιστημονικά τεκμηριωμένο από τη διεθνή βιβλιογραφία πως το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή σχετίζεται με μυοσκελετικές διαταραχές λόγω εργασίας (Work-related Musculoskeletal Disorders SyndromeWMSDs). Ο Π.Σ.Φ. με το υπ. αριθμ. 483/6-6-2011 έγγραφό του έχει καταθέσει ήδη τις απόψεις του για το θέμα στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφέροντας τους επαγγελματικούς κινδύνους και τα καθήκοντα των φυσικοθεραπευτών.
Οι φυσικοθεραπευτές όπως και οι νοσοκόμοι έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς και τους κινδύνους που απορρέουν από την επαφή αυτή, εργάζονται σε κλειστούς χώρους, πλήρως και κατά αποκλειστικότητα (κλειστές Μονάδες, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κ.α.), βρίσκονται σε χώρους με συσκευές που εκπέμπουν βλαβερή ακτινοβολία (laser, διαθερμίες κ.α.) ενώ δέχονται καθημερινά μεγάλα φορτία δυνάμεων λόγω της  άρσης βάρους κατά την κινητοποίηση των ασθενών, σε μερικά περιστατικά χωρίς της συνεργασία τους. Η κατάσταση για τους φυσικοθεραπευτές που απασχολούνται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σε λοιπές ειδικές μονάδες των νοσοκομείων είναι επιπλέον βεβαρημένη, δεδομένης της κλινικής κατάστασης των ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτές.
Η άδικη κατά τη γνώμη μας εξαίρεση του κλάδου από τη λίστα των ΒΑΕ έχει σαν αποτέλεσμα και την απώλεια του επιδόματος βαρέας και ανθυγιεινής εργασίας από το μισθό τους. Εκτός από το ότι δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά μια τέτοια απόφαση, δεν φαίνεται να προκύπτει και μεγάλο οικονομικό όφελος για τον δημόσιο προϋπολογισμό καθώς ο αριθμός των απασχολούμενων φυσικοθεραπευτών στο Δημόσιο  τομέα δεν ξεπερνά τους 850.


Με βάση τα παραπάνω:

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

·               Μπορείτε να μας δικαιολογήσετε με επιστημονική τεκμηρίωση το σκεπτικό της εξαίρεσης του κλάδου των φυσικοθεραπευτών από τη λίστα των ΒΑΕ;

·               Σκοπεύετε με νομοθετική ρύθμιση να επαναφέρεται τον κλάδο των φυσικοθεραπευτών στη λίστα των ΒΑΕ;

·               Μπορείτε να μας ενημερώσετε πότε θα αποπληρωθούν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους φυσικοθεραπευτές; Τι θα γίνει με το υπόλοιπο 10% της καταβολής;



Ο ερωτών βουλευτής
Χρήστος Μαντάς, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου