Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Μείωση αποζημιώσεων ΕΟΠΥΥ έως 90% προς ιδιωτικές κλινικές



Στη μείωση από 50% έως και 90% των αποζημιώσεων του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές, με την αντίστοιχη επιβάρυνση των ασφαλισμένων του οργανισμού που νοσηλεύθηκαν σε αυτές, προσανατολίζεται το Δ.Σ. του ασφαλιστικού φορέα. Το μέτρο αυτό φέρνει αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας τις περισσότερες μικρομεσαίες ιδιωτικές κλινικές που συνέδεαν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους με τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία.
Η πρόταση αυτή είναι απόρροια της δεδηλωμένης αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει τα ιδιωτικά θεραπευτήρια τόσο για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα όσο και για όσες θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του έτους.
Ετσι, σε χθεσινή συνάντηση που είχαν οι ενώσεις των ιδιωτικών κλινικών της χώρας με εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας, αλλά και με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη, ενημερώθηκαν ότι ο οργανισμός προτείνει τη μείωση των αποζημιώσεων επί των υπαρχόντων ΚΕΝ (Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων) σε ποσοστό που ξεκινά από 50% για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, με εξαίρεση εκείνους του πρώην ΟΓΑ για τους οποίους τα ΚΕΝ θα καλύπτονται μόνο κατά το 10%.
Η μείωση αφορά και τα διαγνωστικά κέντρα, για τα οποία ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει τις εξετάσεις μέχρι του 40% του συνολικού κόστους, με το υπόλοιπο 60% να επιβαρύνει τον ασφαλισμένο.
Το μέτρο αυτό αναμένεται να ισχύσει από 1ης Οκτωβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς υπολογίζεται ότι από το 2013 θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια στον οργανισμό. Παράλληλα, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει αναμόρφωση των ΚΕΝ με νέα μείωση της τιμής τους.
Εν τω μεταξύ, σε αναθεώρηση του κανονισμού παροχών προχωρεί το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μειώσει περαιτέρω τις καλύψεις του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται ένας ισχυρότερος ρόλος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Οι προτάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να ανακοινωθούν την προσεχή Τετάρτη.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου