Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Απάντηση στον ΕΟΠΥΥ σχετικά με την παραπομπή των ασφαλισμένων στα Φυσικοθεραπευτήρια των Μονάδων Υγείας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
 Π.Σ.Φ.

Ημερομηνία:11/9/2012


ΠΡΟΣ: 
Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη

ΚΟΙΝ:
1. Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο
2. Αναπλ. Υπουργό Υγείας κ. Σαλμά
3. Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών


ΘΕΜΑ: Απάντηση στο έγγραφο οικ.38514/10.9.2012 με θέμα «Παραπομπή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στα Φυσικοθεραπευτήρια των Μονάδων Υγείας»



  Ενόψει της έκδοσης του υπ’αριθμ.πρωτ. 38514/10-09-2012 εγγράφου της Διεύθυνσης Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ, το οποίο ήδη βρίσκεται αναρτημένο στην οικεία ιστοσελίδα, επισημαίνονται τα ακόλουθα :
   Δυνάμει του ως άνω εγγράφου καλούνται οι Διευθυντές των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ να παραπέμπουν κατά προτεραιότητα τους ασφαλισμένους που έχουν ανάγκη φυσικοθεραπείας στα φυσικοθεραπευτήρια των ως άνω Μονάδων, αποκλειομένων ή άλλως παραγκωνιζομένων ούτως των λοιπών παρόχων υπηρεσιών φυσικοθεραπείας, οι οποίοι, σημειωτέον, είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. 
  Ωστόσο, από την μελέτη των διατάξεων τόσο του Νόμου 3918/2011, όσο και αυτών του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ προκύπτει με σαφήνεια, ότι το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ δεν αφήνει κανένα περιθώριο δυνατότητας καθιέρωσης κάποιας μορφής υποχρεωτικής και κατά προτεραιότητα παραπομπής των ασφαλισμένων που χρήζουν φυσικοθεραπείας στα φυσικοθεραπευτήρια των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Αντιθέτως, οι φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μεταξύ των οποίων προφανώς συγκαταλέγονται και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές, αναφέρονται αθροιστικώς και αντιμετωπίζονται ισοτίμως, κατά τρόπον ώστε να καταλείπεται εις έκαστον ασφαλισμένο η αυτονόητη ευχέρεια επιλογής του θεραπευτή του. 
  Η ούτως εισαγόμενη εξαίρεση, ειδικώς εν σχέσει με την φυσικοθεραπεία, συνιστά ευθέως μια δυσμενή διάκριση εις βάρος των συμβεβλημένων ιδιωτών φυσικοθεραπευτών. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, ότι ειδικώς εν σχέσει με την φυσικοθεραπεία υπάρχει ρητή πρόβλεψη στο άρθρο 14 του ΕΚΠΥ, όπου ως πάροχοι υπηρεσιών φυσικοθεραπείας μνημονεύονται κατά πρώτον τα συμβεβλημένα εργαστήρια φυσικοθεραπείας.
  Σε κάθε περίπτωση, το περιεχόμενο του επίμαχου εγγράφου έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με το αναφαίρετο δικαίωμα εκάστου ασφαλισμένου – ασθενούς να επιλέξει τον θεραπευτή της προτίμησής του, μεταξύ των νομίμως συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ. Ομοίως έρχεται σε αντίθεση με τον πυρήνα του δικαιώματος της επαγγελματικής ελευθερίας των φυσικοθεραπευτών, θέτοντας απαράδεκτους περιορισμούς που συρρικνώνουν δραστικά το εύρος άσκησης του φυσικοθεραπευτικού επαγγέλματος των νομίμως συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτών. Επιπλέον, δια της υποχρεωτικής παραπομπής των ασφαλισμένων στα φυσικοθεραπευτήρια των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ ανατρέπεται βιαίως και μονομερώς το καθεστώς των σχετικώς συναφθεισών συμβάσεων, εκ των οποίων, σημειωτέον, απορρέουν δικαιώματα και υποχρεώσεις αμφοτέρων των συμβαλλομένων μερών. 

Ενόψει των ανωτέρω το ΚΔΣ του ΠΣΦ θεωρεί επιβεβλημένη την άμεση ανάκληση του υπ’αριθμ.πρωτ. 38514/10-09-2012 εγγράφου της Διεύθυνσης Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ.
ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                                ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ


ΠΣΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου