Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοινώνεται το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των χρεών του ΕΟΠΥΥ


Το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των υποχρεώσεων προς φαρμακοποιούς, ιατρούς ακολούθως προς τους προμηθευτές του ΕΣΥ, θα ανακοινώσει σήμερα, μετά την διυπουργική σύσκεψη για την Υγεία, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος...Στη σύσκεψη, που βρίσκεται σε εξέλιξη συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας και Επικρατείας.

Μιλώντας νωρίτερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Υγείας τόνισε σε δραματικούς τόνους ότι αγωνίζεται να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους για τη βιωσιμότητα του ΕΣΥ έως το τέλος του έτους και απηύθυνε έκκληση προς όλους να συνδράμουν σε αυτή την «προσπάθεια εθνικής σημασίας».

Εκτίμησε μάλιστα ότι ο ΕΟΠΥΥ έως το τέλος του χρόνου θα έχει έλλειμμα 1,4 έως 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που απέδωσε στην υστέρηση καταβολής των εισφορών τουΙΚΑ του ΟΓΑ αι του ΟΠΑΔ.
«Ζητώ την έμπρακτη και ειλικρινή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων στην Υγεία και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Οι πρακτικές του παρελθόντος δεν ωφελούν, οι ακραίες συμπεριφορές βλάπτουν», τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος. «Δεν είμαστε ανάλγητοι, χρειάζεται όμως να αποδεχθούμε την ενοχλητική αλήθεια ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι και ο δανεισμός δεν υπάρχει», κατέληξε.

Ο κ. Λυκουρέντζος έδωσε παράλληλα εντολή να αποδοθεί άμεσα από τον ΕΟΠΥΥ σε 500.000 ασφαλισμένους το ποσό των 8 εκατ. ευρώ, το οποίο τους οφείλεται για είδη που προμηθεύτηκαν (αναπηρικά αμαξίδια κ.ά.), έδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Οσον αφορά στο θέμα του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, ο κ. Λυκουρέντζος εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να παραμείνει σε λειτουργία το ίδρυμα διαβεβαιώνοντας πως γίνονται όλες οι προσπάθειες για τη σωτηρία του. Επανέλαβε πάντως πως η μόνη λύση είναι η πώλησή του Ντυνάν, καθώς οι οφειλές του ξεπερνούν τις δυνατότητες της Πολιτείας.

Οργιο υπερσυνταγογράφησης
Ζήτησε τέλος από όλους να είναι προσεκτικοί στις αναφορές τους σε θέματα της Υγείας εξηγώντας πως όταν δημιουργούνται εντυπώσεις και ξεσηκώνεται η κοινωνία η κατάσταση οδηγείται προς άναρχες συμπεριφορές. «Αν μεταδίδεται ότι δεν υπάρχει φάρμακο, οι συνταγές θα φτάσουν τις 600.000 σε μία μέρα», παρατήρησε, προσθέτοντας πως τον Ιούλιο η συνταγογράφηση έφτασε τις 4 εκατ. συνταγές.

Ανακωχή δύο μηνών ζητά ο Σαλμάς
Προθεσμία δύο μηνών προκειμένου το υπουργείο Υγείας να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του ζήτησε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.
«Ζητούμε ανακωχή, ζητούμε πίστωση χρόνου. Το υπουργείο έχει την καλή πρόθεση να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να εξοφληθούν οι ασφαλισμένοι που έδωσαν χρήματα για τα φάρμακά τους και στη συνέχεια οι πάροχοι του συστήματος Υγείας.

«Καταβάλλεται προσπάθεια να βρούμε πόρους έως το τέλος του χρόνου. Κάνουμε τρομακτική προσπάθεια να κόψουμε τις δαπάνες χωρίς να μειώσουμε τις υπηρεσίες» ανέφερε απευθυνόμενος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και πρόσθεσε πως στόχος είναι μετά από έξι μήνες να μην υπάρχει λίπος που δεν κόψαμε. «Σ' αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να έχουμε απέναντι κανέναν από τη Βουλή», σημείωσε.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου